Mai avem nevoie de Brahms și Beethoven?

23 ianuarie 2016
Mai avem nevoie de Brahms și Beethoven? jpeg

Mai este loc de noi interpretări pentru Brahms și Beethoven?

Mi-am pus aceste ├«ntreb─âri ├«nainte de a a asculta dou─â discuri ap─ârute recent pe pia╚Ť─â, semnate de nume importante ale artei interpretative contemporane: violonista olandez─â Janine Jansen ╚Öi dirijorul austriac Manfred Honeck, directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Pittsburgh. ╚śi am descoperit, nu neap─ârat cu surprindere, ci cu ├«nc├«ntare, c─â Brahms ╚Öi Beethoven au ├«nc─â (foarte) multe de spus.

Brahms și Bartok cu Janine Jansen

Pe 8 ianuarie 2016 s-a lansat la nivel interna╚Ťional cel mai nou disc al violonistei olandeze Janine Jansen, pe care, ├«n fine, am avut ocazia s─â o ascult─âm live ╚Öi ├«n Rom├ónia: mi-aduc aminte c─â ova╚Ťiile nu se mai sf├«r╚Öeau la Sala Palatului pe 19 septembrie 2015, c├«nd ea a concertat la Bucure╚Öti al─âturi de Orchestra Regal─â Concertgebouw din Amsterdam, dirijat─â de Andris Nelsons, ├«n cadrul Festivalului Enescu. A c├«ntat atunci Concertul nr.1 pentru vioar─â ╚Öi orchestr─â de Bela Bartok, acela╚Öi opus pe care-l g─âsim ╚Öi pe discul ap─ârut pe 8 ianuarie 2016, o lucrare mai rar interpretat─â din crea╚Ťia compozitorului maghiar n─âscut la S├«nnicolaul Mare (ast─âzi ├«n Rom├ónia), considerat unul dintre marii muzicieni ai secolului XX. O partitur─â cu o scriitur─â mai cur├«nd post-romantic─â, ├«n care recunoa╚Ötem ├«ns─â ╚Öi accentele din stilul caracteristic lui Bartok, o partitur─â cu o istorie fr─âm├«ntat─â: a fost scris─â c├«nd Bartok avea 26-27 ani ╚Öi dedicat─â violonistei Stefi Geyer, de care compozitorul era ├«ndr─âgostit. ├Äns─â iubirea nu a fost ├«mp─ârt─â╚Öit─â, iar partitura a r─âmas neinterpretat─â p├«n─â dup─â moartea celor doi, adic─â p├«n─â ├«n  anul 1958 (Bartok s-a stins din via╚Ť─â ├«n anul 1945).

Interesant este c─â p├«n─â acum niciun violonist nu a abordat pe un disc Concertul nr.1 de Bartok al─âturi de celebrul (╚Öi unicul) concert pentru vioar─â ╚Öi orchestr─â de Johannes Brahms, de╚Öi aceast─â ÔÇť├«mperechereÔÇŁ este evident foarte reu╚Öit─â. Pe discul semnat de Janine Jansen avem dou─â ├«nregistr─âri preluate din concerte live, cu un numitor comun: acela╚Öi dirijor, o alt─â vedet─â a muzicii clasice contemporane, Antonio Pappano. Un dirijor specializat (╚Öi) ├«n muzica de oper─â, ceea ce transpare din discursul pe care-l propune, construc╚Ťia arcurilor melodice, din modul cum urm─âre╚Öte instrumentul solist.

Concertul op.77 de Johannes Brahms, ├«nregistrat de Janine Jansen al─âturi de Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma, este un opus pe care to╚Ťi violoni╚Ötii ├«╚Öi doresc s─â ajung─â s─â-l c├«nte c├«ndva, o prob─â a maturit─â╚Ťii artistice absolute, deci, ╚Öi versiunile ├«n care poate fi ascultat s├«nt foarte numeroase. ├Än acest context, e greu s─â vii s─â propui ceva nou. De altfel, cu toat─â statura ei de super-vedet─â, Janine Jansen a a╚Öteptat s─â ├«mplineasc─â 38 ani pentru a aborda acest concert pe disc, a a╚Öteptat s─â-╚Öi decanteze o viziune personal─â diferit─â de a altora. ╚śi reu╚Öe╚Öte o versiune foarte echilibrat─â ├«ntre lirismul romantic, bravura tehnic─â, aplombul masculin ╚Öi sensibilitatea feminin─â, pe care pute╚Ťi, de altfel, ╚Öi dvs. s─â o aprecia╚Ťi ascult├«nd la Radio Rom├ónia Muzical acest disc, duminic─â, 24 ianuarie, de la ora 13,05, sau oric├«nd, pe site-ul campaniei ÔÇ×Voteaz─â discul de muzic─â clasic─â al anului 2016ÔÇŁ.

Beethoven pentru secolul XXI cu Manfred Honeck și Orchestra Simfonică din Pittsburgh

Spun de la început că acesta mi s-a părut unul dintre cele mai bune discuri pe care le-am ascultat dintre sutele la care am avut acces în ultimii ani: Simfoniile a V-a și a VII-a de Ludwig van Beethoven, de pe un disc apărut la casa americană Reference Recordings pe 13 noiembrie 2015, pe baza unor înregistrări captate în cadrul a trei concerte live care au avut loc în perioada 5-7 decembrie 2014.

├Änainte de audi╚Ťie, am privit discul cu o oarecare ne├«ncredere: ce mai poate fi nou de spus despre Simfoniile a V-a ╚Öi a VII-a, dou─â dintre cele mai cunoscute lucr─âri nu doar ale lui Beethoven, ci din toat─â istoria muzicii culte (Simfonia a V-a ├«ncepe cu acea celebr─â tem─â a destinului, iar partea a treia din Simfonia a VII-a, a fost, pentru cei care ├«╚Öi mai amintesc, pe genericul Seratelor muzicale ale regretatului Iosif Sava)? De altfel, am constatat cu surprindere c─â, ├«n ultimii 15 ani, foarte pu╚Ťini dirijori au mai ├«nregistrat aceste simfonii beethoveniene, probabil tocmai pentru c─â e riscant, inclusiv comercial, s─â mai ├«nregistrezi aceste simfonii care au cunoscut at├«tea ╚Öi at├«tea interpret─âri celebre, cu dirijori precum Karajan sau Bernstein.

├Än timpul audi╚Ťiei, am trecut de la un entuziasm sufocant aproape (cum au reu╚Öit s─â fac─â asta?) la lacrimi pe care nu am reu╚Öit s─â mi le st─âp├«nesc ├«n partea a doua a Simfoniei a VII-a, ╚Öi apoi din nou, la un entuziasm contagios care mi-a f─âcut toat─â ziua mai frumoas─â. P├«n─â la urm─â, acesta este efectul muzicii bune asupra oamenilor: ├«i emo╚Ťioneaz─â, ├«i transport─â ├«n alt─â lume, le face via╚Ťa mai frumoas─â...

Dar ce am auzit efectiv? O captare tehnic─â pe care nu pot dec├«t s─â o asem─ân cu filmele 3D, o senza╚Ťie de spa╚Ťialitate ╚Öi stratificare a sunetului global ├«n care auzeai distinct fiecare partid─â instrumental─â. De altfel, echipa tehnic─â implicat─â ├«n ├«nregistrare are peste 80 de nominaliz─âri la premiile Grammy... Ca s─â nu mai amintesc c─â ╚Öi interpre╚Ťii ├«n╚Öi╚Öi s├«nt nominaliza╚Ťi la premiile Grammy care urmeaz─â s─â se decerneze pe 15 februarie 2016 pentru precedentul lor disc cu Simfonia a VII-a de Bruckner.

Dincolo ├«ns─â de captarea tehnic─â este concep╚Ťia muzicienilor. Cred c─â era necesar s─â se realizeze ╚Öi o viziune a secolului XXI pentru simfoniile beethoveniene nu va fi niciodat─â demodat s─â-i ascult─âm pe Karajan sau Bernstein, ├«ns─â Honeck aduce ceva ├«n plus, pe care sensibilitatea oamenilor secolului XXI ├«l detecteaz─â imediat. ├Än primul r├«nd, Honeck ├«╚Öi edific─â propria viziune pe un studiu foarte am─ânun╚Ťit al partiturilor originale beethoveniene, ├«ns─â nu pentru a recrea o interpretare de muzeu, ci pentru a construi o interpretare autentic─â, vibrant─â, comple╚Öitoare. ╚śi s├«nt multe, multe aspecte noi pe care el le descoper─â ╚Öi le pune ├«n lumin─â, c─â ai impresia c─â ascul╚Ťi Simfoniile a V-a ╚Öi a VII-a pentru prima dat─â. Este o lume ├«ntreag─â ├«ntre un inefabil piano ╚Öi un impun─âtor forte, ├«n arcurile de crescendo pe care le realizeaz─â, care ai senza╚Ťia c─â ├«╚Ťi taie, pur ╚Öi simplu, suflarea.  Honeck ├«nglobleaz─â ├«n viziunea lui experien╚Ťa altor mari dirijori pe care a cunoscut-o nemijlocit: a fost violonist ├«n Orchestra Filarmonicii din Viena ╚Öi a realizat simfoniile beethoveniene cu Karajan, Kleiber, Harnoncourt, Muti, Abbado, Bernstein. ╚śi duce aceast─â mo╚Ötenire mai departe, c─âtre secolul XXI, al─âturi de o formidabil─â orchestr─â pe care tot el a transformat-o ├«ntr-una dintre cele mai bune orchestre americane, mai mult, una dintre cele mai bune din lume.

Nu doar eu spun c─â acest disc este un document antologic. ╚śi al╚Ťi cronicari interna╚Ťionali au sesizat c─â acest disc este o referin╚Ť─â ├«n intepretarea simfoniilor beethoveniene ├«n secolul nostru.

A╚Öa c─â r─âm├«ne doar s─â v─â bucura╚Ťi de audi╚Ťia efectiv─â ÔÇô luni, 25 ianuarie de la ora 19.00 sau duminic─â, 31 ianuarie, de la ora 13.05 la Radio Rom├ónia Muzical, oric├«nd, din 26 ianuarie, pe site-ul campaniei Voteaz─â discul de muzic─â clasic─â al anului 2016. Desigur, ├«ns─â experien╚Ťa auditiv─â plenar─â o pute╚Ťi avea ascult├«nd discul original pe un aparat de calitate, discul se poate comanda pe www.amazon.com.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.