Mai avem naturelul simţitor?
Dilema veche de săptămîna aceasta construieşte dosarul în jurul unei întrebări „sensibile”: ce ne mai emoţionează cu adevărat în această epocă a grozăviilor mediatizate în exces, a socializării online şi a entertainment-ului virtual? Psihanalişti, jurnalişti, artişti, scriitori încearcă să dea un răspuns şi să explice mutaţiile la nivel emoţional prin care (riscăm să) trecem.
Andrei Pleşu mărturiseşte că-i citeşte pe forumişti: „Recunosc: mă uit pe forum-uri. Întîi că sînt o fire mai comunicativă decît se crede. Adică vreau să ştiu şi eu, mă-nţelegi, ce mai gîndesc compatrioţii, cu ce-i supăr, cu ce i-aş mai putea sluji. Apoi pentru că mi se pare un spectacol foarte distractiv, un fel de ciné-vérité, plin de sosul inefabil al imediatului, cu trivialităţile şi sublimităţile lui, cu înţelepciunea şi ţicneala lui, cu proşti volubili şi ţîfnoşi, dar şi cu oameni cuviincioşi a căror prezenţă e consolatoare. Mă amuz să văd cum, uneori, preopinenţii se încaieră între ei, îşi dau poalele peste cap, se spurcă unii pe alţii cu mult aplomb şi foarte puţină gramatică. Oricum, mai toţi sînt din specia ştiutorilor: se pricep la de toate, au de făcut reproşuri şi de dat sfaturi tuturor. Îţi ştiu mai bine viaţa decît ţi-o ştii tu însuţi, ştiu cum e cu criza, cu politica şi cu ţara în general. E drept, unii sînt mai bătăuşi din fire: fac băşcălie de numele, burta şi vîrsta ta, sau te anunţă, cinstit, că vor să-ţi ia gîtul. Asta-i viaţa! Aşa arată democraţia, libertatea şi celelalte valori ale vremurilor noastre...”
Adrian Cioroianu propune „jocul de conflictul etnic”, Cristian Ghinea explică de ce iubeşte capitalismul, Valentin Simionov demonstrează eşecul politicii globale antidrog, Andrei Pippidi analizează felul în care se dărîmă ilegal casele de patrimoniu, iar Constanţa Vintilă-Ghiţulescu face o mini-istorie a latrinei la români.
Vlaicu Golcea vorbeşte despre cum, pentru el, „muzica este o scenografie mentală”, Simona Sora scrie o Baladă pentru un e-book reader, Marius Chivu recenzează prima antologie de steampunk românesc, iar Andrei Gorzo - filmul X-Men: First Class.