Magritte: pasărea în ou

Julian BARNES
14 februarie 2016
Magritte: pasărea în ou jpeg

Cunoscut pentru o artă narativă ce îmbină ficțiunea și nonficțiunea, povestea și reflecția, Julian Barnes este atît un cititor rafinat, așa cum arată eseurile lui despre literatură din volumul Pe fereastră (Nemira, 2015), dar și un privitor atent și empatic, așa cum o arată eseurile din acest nou volum, cu Ochii larg deschişi, care va apărea în curînd la Editura Nemira în traducerea lui Radu Paraschivescu. Magritte, Géricault, Delacroix, Courbet, Manet, Degas, Bonnard și Lucian Freud sînt cîțiva dintre artiștii în opera cărora cunoscutul scriitor britanic pătrunde acum cu renumita lui finețe. Descoperind istorii și povești, nuanțe și contururi, Julian Barnes trece dincolo de suprafețe, forme și culori. Capodoperele nu trebuie explicate prin cuvinte, credea Flaubert. Tablourile trebuie contemplate în tăcere, era convins Braque. Dar nouă, oamenilor, ne place să căutăm sensuri, să exprimăm opinii, să ne contrazicem, susține Julian Barnes. Din căutarea de sensuri și din iubirea pentru pictură s-a născut acest volum Cu ochii larg deschiși.

Poetul, suprarealistul şi funcţionarul public Louis Scutenaire susţinea că prietenul său Magritte „sugrumase elocvenţa picturii“. Cu alte cuvinte, el a reacţionat la istoria artei ca un grădinar peisagist oripilat şi copleşit de tentativele arogante ale predecesorilor lui de-a falsifica natura şi de-a o adapta propriilor lor scopuri, preţuind totodată fiecare deluşor şi vîlcea, şi care hotărăşte prin urmare să instituie un maximum de ordine: nimic altceva decît pietriş, garduri vii şi muşcate pe o suprafaţă integral orizontală, sub lumină artificială.

Arta lui Magritte e o artă de control şi de excludere: Magritte foloseşte un punct de vedere insipid-frontal, simetricitate şi planuri paralele care se îndepărtează, un set redus cu bună ştiinţă de obiecte-imagini fie banale prin natura lor (perdele, păsări, foc), fie banalizate prin repetare (bilboquet1-ul, zurgălăii), uniformitatea vopselei şi o modalitate detaşată de reprezentare a lucrurilor, astfel încît albastrul cerului, de exemplu, să fie întotdeauna parodic de intens. El respinge fantasticul şi libera asociere în favoarea a ceea ce este riguros, argumentat, sistematic. E o artă spirituală, conştientă de sine, creată cu ceea ce Sylvester a numit „o suavitate a reprezentării“ şi încununată de titluri cumpănit provocatoare.

Cum ai putea să fii tînăr şi să dai greş în a-l iubi pe Magritte? Această manieră de-a picta – concentrată, restrictivă, iconică – e menită să producă imagini monumentale, şi asta indiferent de dimensiunile pînzei. Ea ştie exact ce face, iar asta înseamnă că n-are rost să te plîngi cînd, să zicem, ţi se prezintă dintr-odată aceeaşi imagine în guaşă şi ţi se pare mai caldă, mai frumoasă, mai plăcută: răceala şi uniformitatea sînt trăsături majore ale magrittismului. La fel, cînd pictorul îi spune confratelui său suprarealist Paul Nougé, în noiembrie 1928, că ţelul lui este să producă „picturi în care ochiul trebuie să «gîndească» într-un cu totul alt fel decît o face de obicei“, n-are sens să observi că „facerea ochiului să gîndească“ pare să împiedice „facerea inimii să se emoţioneze“.

Fireşte că se întîmplă asta: probabil că lucrările cele mai emoţionante ale lui Magritte au fost nudurile postcubiste pe care le-a făcut în perioada 1922-1923. Dar acest sistem, acest sistem nemilos, a produs o serie de opere pe care putem foarte bine să le caracterizăm prin inexpresivul cuvînt „mari“: imagini prin care spectatorul este speriat, dezorientat, pierdut; opere în care, aşa cum a scris Magritte despre de Chirico, „spectatorul ar putea să-şi recunoască izolarea şi să audă tăcerea lumii“. Tablouri ca Vînători la marginea nopţii, care încapsulează şi provoacă teama în stare pură, sau furtunosul Zilele titanilor (pe care Sylvester îl leagă fascinant de Templul lui Zeus din Olimp), unde tuşa cea mai înfricoşătoare este mică: tăietura de la mîneca agresorului care se lipeşte de coapsele femeii – iată cît de inextricabil ocupă bărbatul spaţiul-corp al femeii; sau monumentala fabricare a unei imagini din În pragul libertăţii; sau inteligent senzualul Eternul evident (1030), un set vertical de cinci porţiuni înrămate separat ale unui nud de femeie, pe care Sylvester a avut inteligenţa să le amplaseze într-o cămăruţă separată la Hayward’s, ca pe un poliptic flamand dintr-o capelă laterală ascunsă.

Tablourile de acest tip sînt justificarea superioară a metodei. N-are rost să-ţi doreşti să fie altfel, să vrei ca artiştii să difere de eurile pe care le-au descoperit după căutări atît de îndelungate; n-are rost să spui „ah, dac-ar fi insistat mai mult pe textură, dac-ar fi făcut un colaj, dac-ar fi fost mai puţin inteligent, dac-ar fi pictat cu mai multă «inim㻓 şi aşa mai departe. Rezultatul nu numai c-ar fi fost mai puţin magrittean, dar ar fi fost o aiureală; şi aşa există prea mulţi artişti fără o individualitate exprimabilă, ca să ne plîngem cînd un artist sau o artistă îşi „supraexprimă“ individualitatea.

Şi dacă tot sîntem aici, să demontăm afirmaţia lui Magritte din 1925, că prin recurgerea deliberată la un stil banal de-a picta şi prin fixarea asupra unor obiecte de serie, refuza să se complacă, din punct de vedere artistic, în „predilecţiile minore ale individului“. Poate că aşa gîndea pe atunci, însă cînd un artist alege să fie „obiectiv“ în loc de „subiectiv“, modalitatea hotărîtă a opţiunii poate avea ca rezultat o subiectivitate la fel de apăsată şi de muşcătoare.

Niciun ansamblu de opere din arta secolului XX nu este atît de individual şi de imitabil ca al lui Magritte; şi niciunul nu depinde atît de mult de refolosirea consecventă a simbolurilor de marcă. Explicînd acest proiect creator în prelegerea „La Ligne de Vie“, Magritte a oferit celebra descriere a felului cum s-a trezit într-o noapte şi, într-o „splendidă confuzie“, şi-a imaginat că în colivia unde se aflase canarul soţiei sale, Georgette, se găsea acum un ou. De aici (deşi „de aici“ e întotdeauna o formulă brutal-stenografică), doctrina „afinităţilor elective“, „noul şi uluitorul secret poetic“, trecerea de la metoda suprarealistă a opoziţiei depline a unor obiecte fără legătură între ele la cea magritteană a opoziţiei subtile (deşi nu întotdeauna) a anumitor obiecte între care există legături. Sau, după cum a spus Magritte: Sîntem familiarizaţi cu imaginea unei păsări în colivie; interesul creşte dacă pasărea e înlocuită de un peşte sau de un pantof; dar deşi e posibil ca aceste imagini să fie perplexante, ele sînt, din păcate, accidentale şi arbitrare. E posibil să găsim o imagine nouă, care va face faţă examinării prin caracterul ei definitiv şi precis: aceasta este imaginea care prezintă un ou în colivie. (fragment)
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

prajitura1 jpeg
Desertul perfect pentru masa de sărbători! Este o rețetă tradițională foarte ușor de făcut
Este o rețetă delicioasă, tradițională și perfectă pentru masa de sărbători! Este vorba despre faimoasa prăjitură tăvălită prin cocos, un desert de vis, care se pregătește foarte ușor!
petarde jpg
Avertismentul unui renumit medic ieșean: „Explozia unei petarde te poate băga direct în sala de operații. Mai bine nu le folosiți!”
Un tânăr de 17 ani, elev în clasa a XII-a la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui a ajuns la spital rănit de o petardă care i-a explodat în mână. Astfel de accidente au loc în fiecare an în prejma sărbătorilor de iarnă, chiar dacă folosirea produselor pirotehnice de acest gen este interzisă.
porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.