Magna Carta la 800 de ani
Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a conduce luni ceremoniile consacrate aniversării a 800 de ani de la adoptarea Magna Carta, document ce a a constituit un prim pas în evoluția spre statul de drept în Anglia și a fost precursor al celor mai importante documente moderne privind drepturile omului. Aniversarea constituie și un prilej de reflecție cu privire la modul în care au evoluat drepturile omului și cum sunt privite ele în context european în mileniul al treilea.
Locul central al ceremoniilor este o colină de deasupra luncii Tamisei, la circa 30 de kilometri sud-vest de centrul Londrei unde se consideră că la 15 iunie 1215 a fost adoptat acest document, în fapt un tratat de pace încheiat între Regele Angliei, John (sau Ioan “Fără Țară”) și un grup de baroni cu care era în plin război civil.
Baronii s-au revoltat fiindcă Regele John, aflat în război cu Franța, le cerea în continuu bani și oameni, iar după înfrângerea sa din bătălia de la Bouvines din 1214, paharul răbdării nobililor feudali s-a umplut.
După ocuparea Londrei de către rebeli, baronii de frunte l-au silit pe monarhul absolut al Angliei să se așeze la masa negocierilor și ambele părți au convenit asupra unui document întocmit de Arhiepiscopul de Canterbury, cel mai înalt prelat al Bisericii Angliei, pe atunci subordonată Papei, document pe care beligeranții în războiul civil l-au parafat cu sigiliile lor după câteva zile.
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro