Mă numesc Verde (Green)

13 iunie 2010
Mondialul african by Martin Scorsese jpeg

Mă numesc Green, Robert Green, dar mă tem că de azi înainte voi fi cunoscut drept ”ucigaşul”. Dacă înaintea meciului cu SUA, mi-ar fi spus cineva că voi rămîne forever în memoria englezilor, l-aş fi sărutat din tălpi pînă-n subsuori. Însă nu mi-aş fi imaginat niciodată că...

Tot încerc să dau vina pe Jabulani, pe băşica aceea buclucaşă confecţionată din latex indian, termoplastic din poliuretan-elastomer din Taiwan, acetat de vinil, poliester, bumbac, lipici şi cerneală made in China. Dar-ar dracii-n ea de minge!

Au trecut ore bune de cînd am scăpat Jabulana-n plasă şi am făcut de rîs Albionul (egal chinuit cu Statele Unite, după un început fantastic de meci), dar mi-e imposibil să ma obişnuiesc cu crima. M-am zvîrcolit în pat toată noaptea, însă n-am putut aţipi nici măcar un minut. Zăceam ca o plăcintă în intuneric şi zăream umbre umblătoare. Mai tîrziu, le-au luat locul glasurile tînguitoare. Unele, sfîşiate, cîntau God Save the Queen, altele, surescitate, plîngeau pe rupte sau ţipau de groază în somn. Nu se mai înţelegeau soţ cu soţie, soţ cu vecină şi tată cu fiu; incercau să se strîngă de gît unul pe altul, pe rînd şi simultan, sub privirile celorlalţi membri ai familei îmbrăţişati într-un urlet de durere.

Eu sunt Apaşul.

De fapt, mi se spune în mai multe feluri: Carlitos (de cînd mă ştiu) sau Profetul (începînd de ieri). Era să mor de rîs cînd am auzit-o pe asta, ultima, la conferinţa de presă dinaintea partidei cu Nigeria (cîştigată de noi cu 1 la 0) din gura sloboda a lui Maradona: “Tevez este profetul argentinian al secolului XXI. Carlitos nu poate fi în afara echipei. El este idolul poporului, mai mult decît Messi sau decît mine.“ Frumos din partea lui El Jefe şi, oricum, mult mai măgulitor decît complimentul făcut lui Lionel: "Argentina este ca un Rolls Royce pe care-l conduce Messi".

Dar să trecem peste amănuntele astea, mai ales că povestea mea este mai veselă decît a nenorocitului de Green. Mai veselă e impropriu spus, pentru că, dupa cum ştiti deja, sunt cel mai urît jucător de la Cupa Mondială, la mare concurenţă cu Franck Ribery, zis Piratul. Bucuria mea este că, mai la toamnă, voi ajunge subiectul unui film lacrimogen.

Va fi o mega producţie patetică despre copilăria mea tristă, petrecută într-una dintre cele mai periculoase suburbii din Buenos Aires, Fuerte Apache, despre familia mea, lihnită de foame din cauză că tata nu-şi găsea un loc de muncă, despre accidentul din copilărie, cînd am fost opărit şi am rămas cu aceste cicatrici îngrozitoare - cicatrici care mie îmi plac, deşi ştiu că îmi dau o înfăţişare fioroasă. Filmul se va încheia cu Apaşul (adica cu mine) zîmbind satisfăcut în plan apropiat, undeva pe Côte d'Azur, înconjurat de o puzderie de femei frumoase, jucăuşe, apetisante, languroase, citindu-mi romane poliţiste sau servindu-mă, delicat, cu fructe proaspete. 

Claudiu BOLOZAN este jurnalist sportiv. De ceva vreme, are şi blog. Îl găsiți la vivir para contarla

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Românii, la fel de „atenţi” cu mediul ca francezii în urmă cu 30 de ani. Cum se comportă acum cei din Vestul Europei
Acum 30 de ani, francezii aruncau chiştoacele pe plajă, PET-urile în ape şi se comportau exact ca românii în anul 2022. Între timp, lucrurile s-au schimbat radical în Franţa
image
Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echipă a firmei Citadin din subordinea Primăriei Iaşi se afla la o lucrare, într-o noapte de iunie, când a fost spulberată de maşina condusă de o femeie în stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost răniţi.
image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.