Lumina interioară și creaturile mistice, în luna august la „Celula de Artă”

3 august 2021
Lumina interioară și creaturile mistice, în luna august la „Celula de Artă” jpeg

Luna august aduce șansa unei priviri în interior, dar și în alte lumi trecătorilor care au drum pe B-dul Carol nr. 53 și își dau cîteva minute să admire lucrările expuse în spațiul-acvariu al micuței galerii neconvenționale Celula de Artă. Între 3 – 17 august, artista Alexandra Baciu expune o selecție de lucrări din seria Oneness, iar între 17 – 31 august în galerie se va putea vedea Wong’mbat, expoziția in memoriam a artistului Bogdan Popeea (Badon Peea).

Apropierea, lumina și absolutul din noi

„În urmă cu cîțiva ani am auzit la un post de radio o știre: se descoperise faptul că lumina, gravitația și aurul au fost create în același moment în timp al Big Bang-ului.

Părea că toate texele din istoria filosofiei ar fi încercat să explice ceea ce știința a evidențiat atît de ușor: gravitația, ceea ce ne face să ne apropiem unii de alții și împreună de locul în care trăim, lumina, cea fără de care nu putem fi, aurul, folosit dintotdeauna în practicile spirituale ca fiind o materializare a absolutului, conținîndu-le metaforic pe primele două, lumina sacră (gravitația/iubirea + lumina) au fost cîndva Unul.

Anul precedent a scos din noi mai multă lumină sau mai multă umbră, în funcție de ceea ce am avut deja în noi sau ceea ce am ales să hrănim. Oneness, în contextul expozițional de la Celula de Artă, este începutul unei noi serii de picturi dedicată luminii din noi”, povestește artista.

În sala expozițională a parterului de la Carol 53 va fi expusă, doar pentru seara vernisajului, și o selecție din seria Memories from Another Life, iar expoziția poate fi văzută între 3 – 17 august.

Alexandra Baciu, născută în Focșani, județul Vrancea, la 20 august 1982, trăiește și lucrează în Statele Unite în anul 2004 și în perioada 2007 - 2008. În anul 2012 termină studiile Universității Naționale de Arte din București, secția pictură, după ce a studiază sub îndrumarea profesorilor Ștefan Cîlția, Cezar Atodiresei Alexandru Rădvan și Petru Lucaci în perioada studiilor de master. În perioada 2009 - 2010 studiază pictură, sculptură, desen și gravură prin intermediul bursei Erasmus la Accademia di Belle Arti di Roma, sub îndrumarea profesorilor Giuseppe Modica si Pierluigi Berto cît și restaurare cu Claudia Alliata de Villafranca. În aceeași perioadă a fost rezidentă a Academiei di Romania in Roma și temporar, Veneția.

Expune în cadrul Festivalului M'Arte Live și Galleria Pigneto din Roma, Bienala Internațională de Pictură de la Chișinău, Ebiennale - Festivalul George Enescu din București și este activă ca curator și director artistic în cadrul Bucharest Art Week, prima ediție cît și expozițiile: Sweet Concrete la Elite Art Gallery UNESCO, Entropic Erosion, Human Cityscapes la Carol 53 în cadrul Nopții Caselor Culturale, Noaptea Albă a Galeriilor și alte evenimente, implicînd în proiectele sale atît artiști români cît și străini (Macedonia, Franța, Polonia).

wongmbat celula de arta 2 jpg jpeg

Creaturi și povești fantastice care fac imaginația să zburde

Între 17 – 31 august, la Celula de Artă se va putea vedea și expoziția proiectului Wong'mbat, in memoriam Bogdan Popeea (Badon Peea), format dintr-o serie de lucrări cu creaturi mistice venite parcă din altă lume, cu părți ale corpului omenesc, care în diferite circumstanțe și-au dezvoltat diverse abilități supranaturale.

Printre ele se numără Wong'mbat-ul cu roți - o creatură ce iubește atît de mult bicicletele încît îi cresc propriile roți, pe care le umflă din momentul în care s-a născut, iar planul său este de a se învîrti în jurul capului tău, Wong’mbat-ul căruia îi este atît de frică de apă încît și-a dezvoltat o carapace pentru a se ascunde sub ea, iar într-o zi a văzut o umbrelă, așa că și-a crăpat carapacea și de atunci îi crește nu una, ci două... pentru orice eventualitate, Wong’mbat-ul Arlechin care vrea să te facă să rîzi, uitîndu-se fix la tine și sperînd să audă fiecare chicoteală posibilă.

Un om cu înclinație spre supranatural, Bogdan Popeea, fost IT-st, instructor de Aikido și actor, și-a descoperit pasiunea pentru desen în ultimii ani de viață, realizînd cîteva serii de desene cu povești fantastice în care privitorii sînt invitați îți exploreze limitele imaginației alături de creaturile sale, la care se referea astfel: „Făpturi haotice născute după cîteva luni de iluzii induse, ce vă pot controla viața hrănindu-se cu fiecare bucurie pe care o aveți sau pe care o puteți avea”.

Expozițiile se pot vedea la orice oră în spațiul de pe Bd. Carol, nr. 53.

***

Celula de Artă este reprezentată de un spațiu cu deschidere stradală, ce își propune să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje și astfel, pentru că nu mai există o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se creează un dialog liber, direct și nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creaţiei contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră pentru publicul stradal. Cu o prezență de peste 4 ani (2017 - 2021) pe scena artei din București, Celula de Artă a susținut peste 70 de evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri) și a influențat modul de percepție în ceea ce privește expunerea obiectelor sau actelor artistice în fața publicului.

Noutățile din Celula de Artă se pot vedea pe Facebook și pe Instagram.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, AGERPRES, Cațavencii, Spotmedia, Iqads, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, PRwave, Bookblog, 4arte, Design Events, Iqool, Munteanu, SMARK.

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.