Lui Dragnea îi e frică de dentist

Ana-Aurelia HUŢANU
13 august 2018
Lui Dragnea îi e frică de dentist jpeg

Ca mulți alții, și eu am încercat să înțeleg cum poate cineva care deține suficiente mijloace materiale pentru a beneficia de intervenția specializată a unui medic stomatolog să evite cu înverșunare acest lucru, în ciuda faptului că este o persoană publică intens mediatizată. Mi-am amintit de o discuție cu un vechi prieten dentist materializată într-un articol pe blogul său cu privire la aspectele psihologice ale relației medic – pacient în care teama de durere sau algofobia are un rol major. Termenul derivă din limba greacă, mai exact din ἄλγος, álgos, adică durere și φόβος, phóbos, adică frică, și desemnează o teamă persistentă și anormală de suferință, o frică mult mai puternică decît cea pe care o simte un om obișnuit. Domnul Dragnea cu siguranță nu este un om obișnuit – din acest punct de vedere cel puțin – avînd o toleranță foarte scăzută la disconfort, fie el psihologic, social, fizic, real, anticipat sau imaginat. Fac o paralelă, destul de hazardată de altfel, între dantura sa neîngrijită și conduita sa publică, și contemplez consecințele acestei frici de disconfort în timp ce îmi dreg gîtul încă iritat de gazele lacrimogene din Vinerea Neagră a Jandarmeriei.

Teama de durere îl face pe algofob să evite cu înverșunare intervenția medicului, în special a dentistului, zona bucală (sensibilă și vulnerabilă) fiind apărată cu înverșunare de atacul zgomotos al instrumentarului medical necesar acestor tipuri de proceduri. Sloganul #muiepsd este așadar cu atît mai înfricoșător cu cît preconizează introducerea forțată, pe fondul unui zgomot asurzitor, a unui obiect în zona bucală fragilă și vascularizată, declanșînd mecanisme iraționale de apărare precum reprimarea violentă a unor protestatari pașnici tot așa cum pacientul îngrozit mușcă mîna medicului care-i tratează abcesul și dărîmă tăvița cu instrumente în ciuda anesteziei care în această metaforă ar juca rolul Drepturilor Omului și a altor legi care trec neobservate de către algofobul terifiat de propriile coșmaruri. Atunci cînd frica de închisoare (e și ăsta un disconfort și încă unul major, trebuie să recunoaștem!) se pliază pe tendințe totalitariste de tip sovietic, manevrele defensive au toate condițiile de a deveni ofensive în cadrul unui scenariu de persecuție alimentat de un eu supraestimat și de necunoașterea (sau refuzul de cunoaștere a) procedurilor corecte de desfășurare a unor activități, fie ele medicale, juridice sau sociale.

Spunea bunul meu prieten, Dr. Florin Dediu, în articolul nostru din 2012, următoarele: „Neexistînd o statistică românească privitoare la amploarea și consecințele fricii de durere în context stomatologic, fac apel la expertiza mea profesională și avansez ipoteza că în cele mai multe cazuri experiențele directe, traumatice, duc adesea la apariția algofobiei în variatele ei grade de intensitate, de la un ușor disconfort pînă la refuzul tratamentului stomatologic cînd acesta este imperios necesar.

Experiența indirectă poate fi de asemenea un factor perturbator, împiedicînd o persoană ușor influențabilă să se prezinte la dentist în urma relatărilor altor pacienți cu privire la propriile lor experiențe traumatice pe scaunul stomatologului, sau pur si simplu în urma vizionării unor astfel de scene, adesea vizibil exagerate, grotești, tragi-comice.” Mă gîndesc, revenind la subiectul reflecțiilor mele, că e posibil să fi fost „torturat” fie de intervențiile vetuste și brutale ale unor medici mai puțin pregătiți profesional, fie de probabilitatea existenței acestora în ciuda progresului științific și procedural în domeniu.

Soluția propusă în acest caz este dialogul deschis, onest, bazat pe evidențe clare și pași logici: „Totdeauna îmi încurajez pacienții să vină la consult, doar consult. Putem petrece jumătate de oră făcînd doar radiografii, discutînd problemele lor și variante de tratament. De obicei o astfel de sedință le dă încredere și curaj și reușesc să treacă mai ușor peste teamă. […] Există psihologi ce ajută pacienții să treacă peste teama de durere. De asemenea există comunități online în care se discută probleme de acest gen și s-a demonstrat că participarea la astfel de discuții e benefică în tratarea anxietății dentare.” Mă întreb dacă nu cumva vremea dialogului onest, deschis, bazat pe evidențe clare și pași logici  a trecut de mult în cazul problemelor juridice ale domnului Dragnea, acum fiind în așteptare sentința definitivă cu privire la cei trei ani și jumătate cu executare, precum și scadența pentru imixtiunea în justiție și reprimarea violentă a protestului pașnic din seara zilei de 10 august cu complicitatea unor provocatori și a forțelor de ordine.

Tendința de evitare și algofobia merg mînă în mînă – am face orice să nu ne doară, dar dacă frica imaginată este mai mare decît frica reală, complicațiile, riscurile și costurile cresc și ele atît în plan psihologic cît și în cel medical. Dr. Dediu consideră că „în general frica de durere ne împiedică să ajungem la timp la dentist. Se ajunge astfel la situații aberante, în care un pacient suportă 2 săptămîni de dureri îngrozitoare la o măsea doar pentru a evita o durere mult mai mică. Mai grav: suportă durerile și disconforturile dentare pîna cînd ajunge la un stadiu atît de avansat de afectare încît nu mai poate mînca sau nu mai poate funcționa bine în societate din motive estetice. De obicei, în astfel de cazuri tratamentul este adesea complex și costisitor.”

Costurile sociale, politice și economice ale fricii de disconfort a domnului Dragnea sînt imense și le vom suporta cu toții timp de mulți ani, sper totuși că nu timp de multe generații deși acest scenariu sumbru nu este exclus. Din afară, gîndind la rece, este evident că o procedură rapidă și eficientă precum condamnarea penală și executarea sentinței (ideal ar fi și cu confiscarea averii dobîndite ilicit) în cazul încălcării legii este de preferat sustragerii și evitării dar din punctul de vedere al unui algofob netratat confruntarea pașnică, în cadru profesional, cu sursa disconfortului este pur și simplu de neconceput. Disonanța dintre cognițiile „am afecțiuni dentare” și „mi-e frică de dentist” primește rezolvarea printr-o cogniție consonantă precum „prefer să mă afișez cu dantura în starea în care e deoarece impresionez prin puterea pe care o dețin”. În aceeași măsură, cognițiile disonante „am comis fapte condamnabile penal” și „mi-e frică de închisoare” încearcă să-și găsească rezolvarea prin „voi utiliza orice mijloace posibile și imposibile pentru a-mi menține și consolida puterea și influența”. În timp ce el deliberează consonant, ajutat de complici, noi pregătim portofelele, fiindcă-i plătim consumația și deja avem cardurile descoperite...

Ana-Aurelia Huțanu este psiholog în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț și doctor în psihologie socială.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

image png
Igor Cuciuc a primit un semn din „lumea de dincolo”. Crede că vine din partea fiicei sale decedate, Andreea
Igor Cuciuc nu-și poate reveni în urma morții fiicei sale, Andreea. Tânăra în vârstă de 17 ani s-a stins vulgerător din viață în timp ce se afla la petrecerea de la Balul Bobocilor. Părinții ei încă nu pot accepta moartea sa și zilnic postează diverse mesaje pe rețelele de socializare.
Fly Project  photo credit Ramona Murgu(1) jpg
INTERVIU Tudor Ionescu – Fly Project: „Al doilea album l-am înregistrat într-o garsonieră plină de mucegai“ FOTO
Muzica nu a lipsit niciodată din viața lui Tudor Ionescu, însă, când era mic, fiecare membru al familiei îi vedea un alt viitor decât cel de artist.
irinel columbeanu jpg
Orgiile pe care le organiza Irinel Columbeanu la vila de la Izvorani, povestite de o vedetă TV: „Era Hugh Hefner de România!”
Acesta a vorbit de perioada de glorie a lui Irinel, când acesta o avea iubită pe Anna Lesko.
erotica 4512433 1280 jpg
Planul elaborat pe care un bărbat l-a pus la cale pentru a fugi cu amanta. Și-a înscenat moartea, dar a avut parte de o surpriză
Un bărbat din Statele Unite a pus la cale un plan care ar putea părea demn de un scenariu de film: și-a înscenat moartea pentru a fugi cu amanta, lăsând în urma sa o operațiune de căutare masivă și o întreagă familie îngrijorată.
FOTO IPJ Alba
Jandarmii au intervenit pentru deblocarea unei mașini din nămeți. În vehicul se afla și un copil
Jandarmii din Alba au deblocat din nămeţi, duminică seara, o maşină în care se aflau doi adulţi şi un copil în vârstă de doi ani. Ei au povestit jandarmilor că se întorceau de la ski şi s-au rătăcit, iar apoi au rămas blocaţi în stratul gros de zăpadă din zonă.
Schengen shutterstock 8 jpg
Cu cât ar putea să crească PIB-ul României după aderarea la spațiul Schengen. Principalii beneficiari în următorul deceniu
Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani, arată un comunciat al asociaţiei patronale RESTO Constanţa.
ianis hagi rangers profimedia jpg
cat jpg
Miracol chiar înainte de sărbători: Un motan a fost găsit și s-a reunit cu stăpânul său după 11 ani. VIDEO
Aceste sărbători vor rămâne pentru totdeauna în memoria lui Dave Dexter, un tânăr din Statele Unite, care și-a regăsit motanul pierdut în urmă cu mai bine de un deceniu.
Cel puţin 40 de persoane au fost ucise într un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza Foto   X jpg
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza. Și un jurnalist de la Al Jazeera a fost omorât
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat duminică organizaţia de apărare civilă din teritoriu, condusă de Hamas.