Liga lui Mitică. Deshumarea.

26 iulie 2010
 Cartea cu Pablo Brandan (dar fără Apolodor) jpeg

Aşa cum demonstrează teoriile lui Einstein sau studiile, impromptu-urile şi preludiile nocturne ale lui Mircea Badea, nebunia e o stare relativă. Cine poate spune care dintre noi e cu adevărat nebun? Chiar acum mă întreb dacă ceea ce fac aici e cît de cît raţional din moment ce, la mai puţin de două săptămîni după finalizarea afacerii cu vuvuzele chinezeşti din Africa de Sud, unde m-am dat drept Şeherezada 31 de nopţi la rînd (fiind nevoit astfel să renunţ la aprofundarea operelor complete ale lui Ion Cristoiu şi Dan Claudiu Tănăsescu), mă întorc, travestit în Allen Stewart Konigsberg (chiar el!), la campionatul nostru cel de toate zilele. Pe care ni le-a mîncat.

Şi asta pentru ce? Să dezhumez scoruri, clasamente şi cadavre umblătoare în chiloţi şi jambiere, plimbate dintr-o Groapă în alta? Să bîrfesc, alături de poporul emoţionabil, vedetele de mucava & personagiile îndrăgite ale neamului (şi cam labile psihic) cum ar fi meşterul Manole, Ana – fata lui Vasile Baciu, furtunosul Chiriac, Olguţa din localitatea Medeleni, ceremoniosul Ion Pomponescu, simţitoarea Porţia Popescu sau procustianul George Demetru Ladima? Ei, aş! Nu, dragă cititorule, revin la locul faptei pentru că, pe criza asta nesfîrşită, totul a devenit relativ şi incert. Atît de, încît, dacă încerc să-mi tratez depresiile cu fotbal, ajung să piratez filme de pe net sau să pitesc, în sacoşa cu covrigi calzi, cărţi de duzină de la Cărtureşti. Covrigi pe care îi ronţăi între berile şi derby-urile de tradiţie ale fotbalului românesc.

Pentru cei care încă mai au ceva pe card, există varianta răcoricioasă a scuipatului pe după-amiezele caniculare ale lui Cuptor şi Gustar (ba chiar şi pe ale lui Răpciune). Aceştia pot pătrunde în sala golaşă a unui mall - se mai găsesc, mai ales acolo unde rulează second hand-urile lui Woody Allen. Eu, de exemplu, aţîţat de certitudinea unui portofoliu deosebit de curat, am furat nişte bani din portofelul nevesti-mii şi am fugit cu ei la Cinematograful Sun Plaza (în tramvai m-am întîlnit cu ochelaristul Virgil Starkwell care, fireşte, cînta la violoncel din pasiune), unde am nimerit peste un Match Point din 2005.

Ei bine, ce credeţi că mi-au văzut ochii acolo? O mingiucă de tenis nehotărîtă la fileu, bani, femei, sex nebun cu fete de treabă şi alte cîteva chestii frivole precum dragostea, moralitatea, norocul, moartea etc.
Pe scurt, un tînăr londodnez (fan Chelsea sau Arsenal, scenariul nu e precis) citeşte Dostoievski, Crimă şi pedeapsă (exact cum e şi campionatul românesc), ascultă "Una Furtiva Lagrima" tălmăcit de Enrico Caruso (ar fi mers la fel de bine şi imnul Rapidului interpretat de Victor Socaciu) şi se lipeşte de cine trebuie.

Băiatul din film, Jonathan Rhys Meyers, îl are pe vino-ncoace (într-o zi l-a imitat chiar pe Elvis) şi, drept urmare, le cam joacă pe degete pe muieri, care, de obicei, se dovedesc credule. Cu una dintre ele, o piţi blondă, silicoane, botox, tot ce trebuie, semăna cu fata din Lost in Translation (bag mîna-n foc că bătrînul Woody a atins-o şi pe ea măcar cu un deget) joacă ping pong. Apoi o pupă de-i rupe hainele şi, la sfîrşit, o bate şi o împuşcă bine. Desigur, avem de-a face cu un personaj confuz, mînat de instincte contradictorii, destul de nesigur pe sentimentele sale faţă de societate şi de culorile pe care le iubeşte.
Mi-am dat seama numaidecît că şi în sport şi în film şi în viaţă toate sunt o apă şi un pămînt.

Aşa că, ne place sau nu ne place, n-avem încotro. Suntem nevoiţi să deshumăm la loc Liga 1 alias Liga lui Mitică alias Liga (mămă)Ligilor şi s-o beştelim într-o veselie (aici, în rubrica de faţă, o dată pe săptămînă) pînă or da din nou dracii-n ea şi se va alege praful de noi toţi.

Claudiu Bolozan este jurnalist sportiv şi autorul blogului vivir para contarla

protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.