Libertatea, rețeta noastră (deloc) secretă

3 mai 2019
A face un bine jpeg

Am plecat din două redacții de presă scrisă în care mi-am petrecut cei mai frumoși ani ca jurnalist. Am plecat pentru că așa am vrut eu. Pentru că existau, între mine și conducerea editorială, niște divergențe de opinie. Nu mai reușeam să cădem de acord asupra unor principii. În urma uneia dintre demisii n-veam unde să plec, de fapt. Nu planificasem un interviu pentru un nou job, nu aveam un plan de rezervă sau vreo schemă-minune care să îmi asigure vreun venit sigur în lunile următoare. Și, totuși, una dintre cele mai fericite zile din viața mea a fost ziua uneia dintre aceste demisii. Pentru că știam că nu pierdusem nimic. Pentru că am avut, pentru prima dată după opt ani, ziua de duminică liberă, pentru că n-am mai muncit șase zile din șapte. Pentru că știam că n-am să mai rămîn în redacție, seara, așa cum o făcusem la primul meu loc de muncă, doar ca să văd un film cu Woody Allen. Woody Allen, Jesus! Ce-o fi fost, atunci, în mintea mea?!? Niciodată nu mi-a plăcut Woody Allen. Dacă plecam spre casă în timpul filmului aș fi pierdut scene importante, așa că am rămas acolo, în redacție, după nouă seara, cînd terminasem eu de scris, să-l văd. Am fost fericită, spuneam, nu doar pentru duminica liberă, nu pentru timpul cîștigat, regăsit, cît mai ales pentru că mă simțeam, mai mult decît oricînd, un om liber. Și libertatea asta are un gust bun. Puternic. Inconfundabil.

Presa din România trece, cred eu, printr-o criză identitară. Sub imperativul emoției, totul pare să se deruleze pe repede-înainte. Sub „dictatura” financiară, informația e tratată, uneori, ca o marfă oarecare, o marfă lipsită de valoare și de adevăr, golită de sens. În goana nebună după click-uri, presa din România a practicat, mai ales în ultimul deceniu, o isterie grețoasă, împinsă la paroxism. Totul se petrece aici și acum, totul e în exclusivitate, totul e în direct, totul e în regim de breaking news. De foarte multe ori, nepermis de multe ori, informația nu mai e verificată, contextul nu mai există, declarațiile sînt redate inexact, trunchiat, incorect. E, uneori, o lipsă de fair-play în relația cu cetățeanul consumator de presă. O lipsă de fair- play pe care mi-o imaginez extrem de frustrantă pentru un om care se vrea informat corect, nu manipulat, nu păcălit, nu indus în eroare.

Criza identitară a presei e alimentată și de așa-numiții jurnaliștii care trec – cel puțin aparent, fără mari dileme – în tabăra politică, așa, de pe o zi pe alta. Ca și cînd misiunea lor nu ar fi fost, pînă cu doar o zi în urmă, aceea de a oferi publicului informație și opinie, ca și cînd meseria lor n-ar fi presupus zeci, sute, mii de ore de muncă pentru a pune cap la cap informațiile dintr-o investigație care scoate la lumină corupția, putrefacția dintr-un sistem, oricare ar fi acela. Hocus-pocus-preparatus, jurnaliștii devin peste noapte politicieni. Și nu doar că „devin” politicieni, dar îmbrățișează cu succes discursul acestora, atitudinea lor populistă și manipulatoare. Constatăm, mai mult sau mai puțin surprinși că, de fapt, locul acestor oameni n-a fost niciodată în presă.

De ce rămîn însă pe baricade cei care rămîn? Jurnaliștii onești? De ce se luptă cu toate interesele obscure, împotriva tuturor găștilor de impostori, în ciuda tuturor amenințărilor? De ce aleg să nu poată dormi, uneori, de frică, mergînd însă înainte, sfidînd politicieni corupți, pentru a informa corect publicul? De ce presa bună din România, atîta cîtă mai este – și cu siguranță mai este – nu cedează? De ce nu se lasă toți ziariștii seduși de funcții, de „onorarii” de zeci de mii de euro, de vreun penthouse apartment în cine știe ce cartier obscen de scump? De ce unii dintre jurnaliști aleg să părăsească locuri de muncă sigure pentru a nu face compromisuri prea mari? Pentru că oamenii ăștia sînt oamenii liberi. Pe care nimeni și nimic nu i-a putut cumpăra. Oameni care, cu siguranță, pe parcurs, au mai și greșit uneori. Dar nu major, nu capital, nu cu rea-credință. sînt oamenii care încă mai pot să mai spună „nu”. Cumva, asta e o definiție a libertății: să poți să spui „nu”. Evident că nu există un îndreptar pentru așa ceva. Și evident că, undeva, oamenii ăștia sacrifică ceva. Dar nu pe ei, nu libertatea lor.

În raportul Reuters privind libertatea presei în lume în anul 2019, România figurează pe locul 47. A coborît trei poziții, cu doar un an în urmă situîndu-se pe locul 44. La prima vedere poate că nu pare descurajant sau trist, dacă ne gîndim că România este încă o democrație neconsolidată. Dar tocmai pentru că România încă este o democrație neconsolidată, libertatea presei ar trebui să ne preocupe. Tocmai din acest motiv avem, acum mai mult decît oricînd, nevoie de o presă liberă, o presă care nu se teme. O presă care, oricît de fragilă, oricît de vulnerabilizată în ultimul deceniu, refuză să depună armele. Și dacă există ceva care să susțină această presă, aceia sînt în primul rînd oamenii săi, jurnaliștii. Aceia care au încă o rețetă (deloc) secretă: libertatea.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.