Les parapluies de Cherbourg (Umbrelele din Cherbourg)

Gabriela FILIPPI
8 octombrie 2013
Les parapluies de Cherbourg (Umbrelele din Cherbourg) jpeg

Filmul ÔÇ×Les parapluies de CherbourgÔÇŁ (ÔÇ×Umbrelele din CherbourgÔÇŁ, Fran╚Ťa 1964, regie Jacques Demy) ruleaz─â joi, 10 octombrie, de la orele 19, ├«n sala de cinema a UNATC (subtitluri englez─â), ├«n cadrul Cineclubului Film Menu. Discu╚Ťia ulterioar─â proiec╚Ťiei va fi moderat─â de Gabriela Filippi ╚Öi de Andrei Luca. Intrarea liber─â.

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Jacques Demy,

(1964), constituie un caz excep╚Ťional ├«n istoria filmului, pentru c─â, ├«n ciuda succesului interna╚Ťional, nu a ini╚Ťiat o mod─â, ╚Öi asta din cauza caracterului s─âu greu de definit ╚Öi al c├«torva factori dificil de controlat, pe care regizorul francez ├«i reune╚Öte cu gra╚Ťie ├«n filmul s─âu. Este greu de imaginat c─â proiectul ar fi reu╚Öit cu o alt─â interpret─â dec├«t foarte t├«n─âra ╚Öi minunata Catherine Deneuve (pe care Demy o distribuie aici ├«n primul s─âu rol principal), sau f─âr─â muzica lui Michel Legrand, care cap─ât─â un statut egal cu cel al imaginii. Cel mai neobi╚Önuit aspect legat de

este faptul c─â nu con╚Ťine niciun dialog care s─â nu fie c├«ntat. ╚śi filmul ├«ncepe cu o scen─â ├«ntr-un service auto, unde lucreaz─â Guy (Nino Castelnuovo), iubitul eroinei Genevi├Ęve, ╚Öi unde lucrurile pe care oamenii ╚Öi le comunic─â nu au lirismul la care ne-am putea a╚Ötepta de la versurile unei buc─â╚Ťi muzicale:     

ÔÇ×Clientul: E gata? 

Guy: Da. Motorul mai huruie cînd e frig, dar asta e normal.

Clientul: Mul╚Ťumesc.

Guy: Mul╚Ťumesc.

Patronul: Foucher, po╚Ťi s─â stai o or─â peste program ├«n seara asta?

Guy: ├Än seara asta mi-ar fi cam greu, dar cred c─â Pierre este liber. Pierre, po╚Ťi s─â r─âm├«i ├«n seara asta?

Pierre: Da.

Patronul: Verifică combustia la Mercedesul domnului.ˮ

Muzica, prezent─â de la un cap─ât la altul al filmului, nu las─â loc sunetelor ambientale; foarte rar, ╚Öi doar ├«ntre dou─â buc─â╚Ťi muzicale, a╚Öa cum se ├«nt├«mpl─â ├«n operet─â, mai este introdus sunetul vreunei u╚Öi care se deschide sau se ├«nchide, al unei cutii de lemn pe care Guy o ├«mpinge cu ciud─â cu piciorul ├«n apa m─ârii etc. Pe l├«ng─â operet─â, influen╚Ťele ╚Öi referin╚Ťele partiturii lui Legrand se extind la practici muzicale din mai multe secole. De╚Öi interpre╚Ťii c├«nt─â ├«n continuu (f─âr─â nicio replic─â rostit─â), ca ├«ntr-o partitur─â de muzic─â clasic─â, vocile nu sun─â ca ├«n canto-ul clasic, ci ca ├«ntr-un musical: timbrele vocilor sunt for╚Ťate c├«t mai pu╚Ťin, c├«t s─â p─âstr─âze particularitatea fiec─ârei voci (vocile actorilor sunt dublate ├«n tot filmul de voci ale unor muzicieni). Orchestra este format─â ╚Öi ea ca suprapunere de orchestr─â simfonic─â ╚Öi de big band, a╚Öa cum se folosea ├«n musicalurile hollywoodiene, model preluat de la spectacolele de pe Broadway, ├«n care ritmuri mai vechi se ├«nt├«lneau cu ritmurile de swing. Pe l├«ng─â aceste sonorit─â╚Ťi, ├«n muzica

mai sunt aduse ritmurile sud-americane, cubaneze ╚Öi braziliene, foarte la mod─â la ├«nceputul anilor ÔÇÖ60. De la opera de secol al XVIII-lea este preluat ├«n unele buc─â╚Ťi recitativul ÔÇô textul iese ├«n fa╚Ť─â ╚Öi e acompaniat de un instrument neg─âl─âgios, pian sau harp─â, timp ├«n care restul orchestrei tace ÔÇô, iar dup─â exemplul operei veriste de la 1900, compozitorul de film concepe pasaje ├«n care melodiile sunt disonante, ├«n vreme ce timbrele vocale sunt mai naturale, mai apropiate de diversele nuan╚Ťe din vorbire, dec├«t ├«n belcanto. 

Pe l├«ng─â ╚Öocul ini╚Ťial constituit de constatarea c─â dialogurile sunt toate c├«ntate, p├«n─â la obi╚Önuirea cu conven╚Ťia, filmul lui Demy nu mai ofer─â multe alte surprize care s─â dezorienteze, s─â duc─â ├«ntr-o zon─â de necunoscut. Fa╚Ť─â de colegii s─âi nouvelle vague-i╚Öti, el este mai interesat s─â construiasc─â o lume proprie ╚Öi unitar─â, dec├«t s─â-l antreneze pe spectator ├«ntr-un joc al mecanismelor narative. Universul lui Demy din

este  foarte colorat: pe pelicul─â procesat─â ├«n Eastmancolor (pe care regizoarea Agn├Ęs Varda, so╚Ťia lui Demy p├«n─â la moartea lui, ├«n 1990, a restaurat-o la trei decenii de la apari╚Ťia filmului, pentru a-i reda culorile vii ale originalului), tapetul, tapiseriile sau detaliile din interioare se asorteaz─â, de la scen─â la scen─â, cu rochiile purtate, ├«n special, de Genevi├Ęve ╚Öi atrag ├«n permanen╚Ť─â aten╚Ťia asupra frumuse╚Ťii tinerei interprete. Nara╚Ťiunea este foarte simpl─â. Genevi├Ęve ╚Öi Guy sunt ├«ndr─âgosti╚Ťi unul de altul, ├«ns─â mama ei, proprietar─â a unui magazin de umbrele ajuns falimentar, nu agreeaz─â leg─âtura dintre ei. ├Än plus, t├«n─ârul trebuie s─â ├«ndeplineasc─â stagiul militar ╚Öi este trimis pe frontul din Algeria. Cineastul nu se fere╚Öte de aerul de melodram─â al pove╚Ötii sale, ba chiar amplific─â sentimentele nu doar prin muzic─â, ci ╚Öi prin mi╚Öc─ârile aparatului de filmat, care ├«n momentele puternice ori se apropie mult de personaje pentru a le ├«nregistra emo╚Ťiile, ori se ├«ndep─ârteaz─â, l─âs├«ndu-le singure cu suferin╚Ťa lor. ├Än rare ocazii Demy intervine cu comentarii auctoriale care distrag aten╚Ťia de la poveste. Cel mai pregnant episod de acest fel este cel ├«n care pretendentul ├«nst─ârit al tinerei, Roland Cassard, ├«i poveste╚Öte mamei ei despre decep╚Ťia pe care a avut-o ├«n dragoste, ├«n singurul flashback al filmului, care evoc─â un pasaj pietonal acoperit, ├«nconjurat de cl─âdiri ÔÇô referin╚Ť─â la primul lungmetraj al regizorului. ├Än

(1961) personajul Roland Cassard (interpretat tot de Marc Michel) o re├«nt├«lnea pe Lola, pe care o cunoscuse ├«n adolescen╚Ť─â ╚Öi care ├«ntre timp  ajunsese prostituat─â, ╚Öi ├«ncerca, f─âr─â succes, s─â o cucereasc─â. 

Dac─â

e v─âzut ca musical, trimiterile la realitatea social─â ÔÇô ╚Öi mai ales la r─âzboiul din Algeria, care ├«n acei ani era o prezen╚Ť─â ap─âs─âtoare ├«n via╚Ťa cotidian─â a francezilor ÔÇô par exotice. Totu╚Öi dou─â deosebiri importante fac ca filmul lui Demy din 1964 s─â nu poat─â fi ├«ncadrat ├«n acest gen: aici nu exist─â scene coregrafiate de dans ╚Öi este c├«ntat ├«n ├«ntregime, nu doar ├«n anumite p─âr╚Ťi ale sale. Dar nici referirile la actualitatea politic─â ╚Öi social─â nu pot fi luate prea ├«n serios: nu este scopul autorilor de a investiga felul ├«n care r─âzboiul din Algeria afecta familiile franceze. La ├«napoierea ├«n Cherbourg, Guy este afectat de evenimentele din via╚Ťa sentimental─â ╚Öi nu de imaginea r─âzboiului, iar piciorul s─âu ╚Öchiop nu pare s─â mai fie o problem─â mai departe de faptul c─â ├«i aminte╚Öte c─â din cauza r─ânii nu a putut comunica cu Genevi├Ęve pentru o perioad─â de timp. Dup─â

, Jacques Demy realiza

(ÔÇ×Domni╚Öoarele din Rochefort╦«, 1967), ├«n care influen╚Ťele genului american erau mult mai prezente. Al─âturi de Catherine Deneuve ╚Öi de sora ei, Fran├žoise Dorl├ęac, ap─ârea aici ╚Öi Gene Kelly, iar muzica filmului era compus─â tot de Michel Legrand. 

Tema muzical─â din ÔÇ×Umbrelele din Cherbourg╦« a primit o variant─â de versuri ├«n englez─â, scrise de textierul american Norman Gimbel, cu titlul ÔÇ×I Will Wait For You╦« ╚Öi a fost c├«ntat─â ÔÇô ├«n varianta englez─â sau ├«n cea francez─â ÔÇô de interpre╚Ťi ca Astrud Gilberto, Frank Sinatra, Louis Armstrong, Nana Mouskouri, Tony Bennett, Liza Minnelli, Connie Francis, Oscar Peterson ╚Ö.a., dar niciodat─â mai candid ╚Öi mai sf├«╚Öietor ca ├«n varianta din film.

Les parapluies de Cherbourg (Umbrelele din Cherbourg)

Fran╚Ťa 1964

regie Jacques Demy

scenariu și dialoguri Jacques Demy

muzic─â Michel Legrand

imagine Jean Rabier

montaj Anne-Marie Cotret, Monique Teisseire

distribu╚Ťie Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo, Anne Vernon, Marc Michel

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.