Lear – electrocardiograma

13 decembrie 2016
Lear – electrocardiograma jpeg

Regele Lear,  de William Shakespeare, regia și scenografia: David Doiashvili. Teatrul Național „I.L. Caragiale” București

Bătăile inimii sunt puternice. O iau razna. Se revarsă peste celelalte bătăi de inimi ale celor aflați la show. Douăsutepatruzecișitrei, cincisuteșaptesprezece, optsuteoptzecișiuna. Toate pentru regat...

Doamnelor și domnilor, bine ați venit la King Lear – show-ul în care viața bate inima. Puls, ritm, eficiență, candoare, luminozitate, excelență, abis, universal, aici, acum, acolo. Stop! A venit Bufonul. Giumbușlucuri peste seriozități menite să uniformizeze suflul regatului. O alternanță bine venită între putere și neputință a spiritului Majestății sale – Lear. Sau mai bine spus: „unchiule, Majestatea ta are nevoie de răbdare, trecutul tău înseamnă viitorul lor...”

Idealurile se suprapun și transmit mesaje subliminale. Ca o comunicare interspațială, universal-valabilă, adusă în prim-plan de umanitatea Cordeliei – ființa fără de care dragostea și iertarea nu ar putea exista. Aici, în regatul acesta, caracterul uman este devastat, rînd pe rînd de aparițiile celor aflați sub negativitatea omenească. Trufia, minciuna, falsitatea suculentă a celorlalte două fiice invadează realitatea trecută prin tăișurile destinului.

Regizorul David Doiashvili recunoaște importanța prezentului suprapus cu indispensabila realitate a regatului, a luptei dintre francezi și englezi, a mîntuirii omului în fața dragostei de păcat. La fel cum își imaginează acest trecut, prin prisma unui alb curat, puternic, viu, pătat de sîngele aspru al inconștienței și al cugetării. Ce-am fost și ce-am ajuns, un biet bătrîn lipsit de puteri, un monstru pentru voi, un Lear răpus de dragostea față de pămînt – momente din subconștientul perisabil al celui care, cu siguranță va rămîne în registrele teatrului românesc – Majestatea Sa Mihai Lear Constantin.

Să ne îndreptăm privirea către esența electrocardiogramei: a fi o bătaie de inimă în mijlocul unor bătăi de tobe în plin război – un simplu gest, o simplă zvîcnire și linia inimii va ieși din plan.

Am simțit cu toții nevoia unui Shakespeare la Sala Mare a Naționalului bucureșean și l-am primit, așa cum se cuvine. Cu dăruința unui Lear care mai mult ca orice își iubește meseria de „majestate” a unui regat despre care, acum nu mult timp, se spunea că se prăbușește, reușind însă să-și construiască noi ziduri de apărare și să se ridice la un nivel estetic, comunicațional, calitativ impunător.

Ar fi bine să ne convingem că Lear nu este un rege oarecare, supus corvezii de a-și împărți regatul fiicelor sale, ci un om ca oricare altul care îndrăznește să spere la o bătrînețe  sinceră, curată și nepătată de sîngele societății.

Mă-nclin în fața Majestății sale Lear, îndemn Bufonul să apară mai des, atunci cînd e cazul, doresc iertarea și dragostea Cordeliei atît pentru propria-mi existență, cît și pentru a celor care încă mai cred că a fi sau a nu fi este o întrebare. Admit că întrebarea principală a vremurilor de azi și de mîine este „a iubi sau a urî”, mai mult decît au făcut-o cei ce-au plîns cu sîngele lor pămînturile toate, regatele, tărîmurile fermecate, țările și chiar destinele.

Să iubim ceea ce alții au urît. Căci show-ul de-abia a început. Și să credem în speranța că mîine Lear va fi printre noi și că Bufonul ne va face să zîmbim atunci cînd regatul va începe să se prăbușească – om cu om, suflet cu suflet, vis cu vis.

Mă-nclin. Bătăile inimii sunt pentru King Lear. 

Dragoș N. Savu este specialist în comunicare teatrală.

          

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Pățania unui turist român în Istanbul. Cât a plătit pentru kebabul consumat în Marele Bazar
Un turist român a avut parte de o surpriză uriașă după ce a cerut nota de plată pentru un kebab cumpărat în Marele Bazar din Istanbul. Și-a împărtășit mai apoi experiența pe o pagină de Facebook dedicată turismului din Turcia.
image
Un nou blocaj pe piața legumelor. „Avem solarii pline de tomate care vor rămâne nerecoltate”. Cât a scăzut prețul
Legumicultorii se confruntă cu un nou blocaj pe piață, prețul tomatelor scăzând atât de mult încât nu-și mai acoperă nici cheltuielile cu recoltarea, spun aceștia. Nici la acest preț însă nu mai reușesc să vândă.
image
Secretul refacerii virginității. Rețeta unei contese medievale care a făcut furori în secolul al XVI-lea
Plantele medicinale, soluțiile de înfrumusețare și alchimia au fost pasiunile mai multor contese și regine din Europa secolului al XV-lea. Unele au rămas în istorie pentru „rețetele” controversate de întinerire și chiar de „restaurare” a virginității.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.