Lansarea volumului "Stilul religiei în modernitatea tîrzie"
Marţi, 22 martie, începînd cu ora 18.00, la Clubul Ţăranului din cadrul Muzeului Ţăranului Român, va avea loc lansarea volumului Stilul religiei în modernitatea tîrzie, de Anca Manolescu. Alături de autoare, vor vorbi despre carte Horia-Roman Patapievici, Andrei Cornea şi Mihail Neamţu. Moderator: Oana Boca.
Stilul religiei în modernitatea tîrzie este o contribuţie esenţială privind criza de mijloace pe care le are la dispoziţie omul modern pentru a se orienta spre transcendent.
Eseu hibrid, unde invocarea unor teme şi texte spirituale se îmbină nu numai cu consideraţii din sfera studiilor religioase, ci şi cu tatonări sau intuiţii proprii, cu propria perspectivă a autoarei asupra problemei, Stilul religiei în modernitatea tîrzie este cel de-al doilea volum al Ancăi Manolescu ăparut la Editura Polirom, după Europa şi întîlnirea religiilor. Despre pluralismul religios contemporan (2005, cuvînt înainte de Andrei Pleşu).
„Voi vorbi mereu despre «spectacolul» epocii noastre, deoarece critica lumii moderne are în vedere cadrul mental şi social în care ne mişcăm, faptul că el nu mai oferă simbolism anagogic, disciplină şi tehnici de înaintare, ordine verticală luminată de transcendent. E vorba aşadar despre un mediu civilizaţional şi despre definiţia pe care acesta o dă fiinţei umane. Dar e de la sine înţeles că umanitatea profundă a omului nu ţine de acest registru. Sigur că, absorbit de solicitările lui, modelat de normele lui care au obiectivitatea şi prestigiul date de un general consiţămînt, omul îşi poate lăsa în letargie umanitatea profundă, îşi poate uita vectorul interior care îl leagă de absolut. Însă căutătorul spiritual se străduieşte dintotdeauna să facă diferenţa între «omul interior» şi «cele din afară», fie că e vorba de cadrul mental şi social al epocii sau de propria exterioritate, de aspectul individual al fiinţei lui. Ca atare, va privi la cele din urmă ca un «spectator participativ», responsabil şi angajat, desigur, în raport cu această exterioritate, dar distantat de ea, citind mai ales în jocul ei sugestii simbolice, «conjecturi», urme care îi pot sprijini înaintarea verticală. Pentru a lăsa să se trezească interioritatea profundă, poate că primul pas este tocmai acela de a-ţi privi eul şi mediul în care trăieşti ca pe un spectacol”, consideră Anca Manolescu.
Anca Manolescu este un important cercetator în domeniul antropologiei religioase, doctor în filozofie al Universităţii Bucureşti, o excelentă traducatoare şi autoare a numeroase articole şi comunicări în domeniul antropologiei religioase şi al studiului comparat al religiilor, publicate în reviste ştiinţifice din România, Franţa, Italia sau Liban.