Lansarea volumului Eu, Dracula şi John Lennon
Marţi, 28 februarie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc lansarea volumului Eu, Dracula şi John Lennon. Povestirile unui trăitor şi uluit observator în România comunistă şi în mirificul Occident de Jan Cornelius, apărut la editura Humanitas, în colecţia „Memorii/Jurnale”. La eveniment vor participa, alături de autor, Mircea Cărtărescu, Denisa Comănescu şi Radu Paraschivescu.
Recompunînd traseul biografic al autorului într-o suita de 51 de anecdote, cartea are în centru spectacolul lumii – hilar, plin de surprize, adesea absurd. După ce îşi petrece copilăria şi o bună parte a tinereții în Banatul natal, Jan Cornelius fuge în 1977 în Germania. Viaţa cotidiană în comunismul românesc, în capitalismul occidental şi apoi în societatea globală de azi ne este prezentată prin filtrul unui narator ale cărui verva satirică şi haz burlesc înseninează chiar şi momentele de tristeţe. Primită călduros de critică la apariţia ediției germane din 2013, cartea poate fi citită ca autobiografie ficționalizată, ca roman picaresc modern sau ca istorisire umoristică a vremurilor recente.
„Pe Jan Cornelius îl ştiam ca pe unul dintre cei mai înzestrați traducători de literatură. Cînd i-am citit cartea, am descoperit cu plăcere un autor melancolic şi totodată plin de umor, care se apleacă asupra peisajului românesc cu atenţie şi tandreţe, dar şi cu luciditatea şi spiritul critic ale unui adevărat scriitor.” (Andrei Pleşu)
Jan Cornelius, scriitor de limbă germană originar din România, traducător şi publicist, s-a născut în 1950 la Reșița. A studiat franceza ţi engleza la universitățile din Timişoara, Düsseldorf si Stirling (Scoţia). După ce a părăsit România în 1977, s-a stabilit la Düsseldorf, unde a lucrat cîţiva ani ca profesor de liceu. A publicat în Germania numeroase cărţi de proză satirică, volume pentru copii, poezii, eseuri despre literatura modernă. În România, a publicat comentarii despre literatură în Observator cultural, Dilema veche şi România literară. A tradus în limba germană şi a prezentat în lecturi publice diverși scriitori romani contemporani, printre aceştia numărîndu-se Dan Lungu şi Matei Vișniec.