Laboratorul activ

16 aprilie 2014
Laboratorul activ jpeg

Laboratorul activ- proiect propus de Ali Osber, bibliotecar─â din Ovidiu, Constan┼úa, este un alt c├«╚Ötig─âtor al consursului  ÔÇťIdei din ╚Üara lui AndreiÔÇŁ din 2013. Acesta a asigurat  laboratorului de patiserie al Liceului Tehnologic ÔÇ×Ion PodaruÔÇŁ din localitate dotarea cu utilaje moderne. Elevii pot, astfel, s─â ob┼úin─â specializarea de tehnician ├«n industria alimentar─â, ca apoi s─â-┼či deschid─â propria afacere sau s─â se angajeze dup─â finalizarea studiilor. Proiectul a demonstrat c─â se poate, ├«ntr-o ┼úar─â ├«n care ┼čcolile nu au resurse pentru a-┼či preg─âti practic elevii de la filierele voca┼úionale.

 Laboratorul liceului a fost dotat cu utilaje profesionale: un malaxor, un cuptor de patiserie, un dospitor, un  mixer planetar, un dedurizator, 5 t─âvi de patiserie perforate, 3 gr─âtare pentru cuptor, afl─âm de la Ali Osber. Pentru neini╚Ťia╚Ťi, ni╚Öte denumiri tehnice f─âr─â cine ╚Ötie ce ├«n╚Ťeles. Pentru elevii liceului ÔÇŁIon PodaruÔÇŁ ÔÇô dot─âri esen╚Ťiale pentru a-╚Öi ├«nv─â╚Ťa meseria: ÔÇŁEra necesar─â dotarea laboratorului cu utilaje profesionale,  pentru c─â cele existente erau dep─â┼čite, nu mai corespundeau standardelor ┼či erau insuficiente pentru num─ârul de elevi care ├«┼či f─âceau practica.

Elevii nu aveau posibilitatea de a lucra cu utilaje performante. Ei nu erau preg─âti┼úi pentru pia┼úa muncii. Nu puteau s─â aplice ce ├«nv─â┼úau la cursuri. P├«n─â la achizi┼úionarea malaxorului, cuptorului de patiserie, dospitorului etc., ace╚Ötia ├«nv─â┼úau despre ele dup─â ni┼čte plan┼če. Existau ├«n laborator o ma┼čin─â de g─âtit casnic, un cuptor electric rotund, un cuptor cu microunde, bancuri de lucru, vase din plastic, c├«teva t─âvi, teluri pentru mixat. ┼óin├«nd cont c─â erau 80 de elevi la zi, plus ├«nc─â 40 la clasele de seral, nu aveau to┼úi loc s─â fac─â practic─â.ÔÇŁ

Sustenabilitatea proiectului pe termen scurt ┼či mediu const─â ├«n practica elevilor ├«n laborator, organizarea de activit─â┼úi (la "┼×coala altfel" elevii de la clasele de gimnaziu au ├«nv─â┼úat s─â g─âteasc─â, ├«ndruma┼úi de colegii lor mai mari), participarea elevilor  la olimpiade de profil ┼či la diverse manifest─âri cu produsele preg─âtite de ei (au preg─âtit produse de patiserie pentru p─ârin┼úi, profesori, elevi ce au vizitat liceul cu ocazia prezent─ârii ofertei educa┼úionale pentru anul ┼čcolar 2014-2015 ┼či au participat cu produse la T├«rgul educa┼úional de la Mangalia).

S├«nt c├«┼úiva elevi talenta┼úi care fac practic─â la firmele cu care s-au ├«ncheiat parteneriate - "Silvian SRL", "Florena SRL" (unde sper─â s─â fie angaja┼úi).  Este o elev─â ├«n clasa X-a D care a luat locul 1 la olimpiada de profil ┼či o alta ├«ntr-a Xll-a C, Ablachim Senghiul, foarte priceput─â ├«ntr-ale ├«nv─â┼ú─âturii ┼či buc─ât─âriei.

Proiectul nu se m─ârgine╚Öte la preg─âtirea profesional─â a elevilor. Acesta ├«╚Öi propune ╚Öi implicarea lor ├«n via╚Ťa comunit─â╚Ťii.  Un exemplu a fost activitatea din perioada 24 februarie- 6 martie a.c., "Un z├«mbet, un m─âr┼úi┼čor". ├Ämpreun─â cu 3 cadre didactice ╚Öi 1 voluntar  dou─â clase de elevi de-a 4-a ┼či a 7-a au confec┼úionat mar╚Ťi╚Öoare din past─â fimo, felicit─âri folosind tehnica ┼červe┼úelului ┼či br─â┼ú─âri din m─ârgele.

 O parte din m─ârti┼čoare le-au d─âruit, la lansarea proiectului, doamnelor ┼či domni┼čoarelor. Br─â┼ú─ârile, felicit─ârile ┼či restul de m─ârti┼čoare au fost v├«ndute de c├«┼úiva elevi din clasa a 7-a. Ei au reu┼čit s─â str├«ng─â suma de 250 roni (ce vor fi folosi╚Ťi pentru a organiza aniversarea copiilor de la Centrul social al copiilor cu HIV din Ovidiu.)

Ali Osber consider─â c─â ÔÇŁDac─â vom rezolva problema legal─â, vom putea ├«ncheia contracte ┼či comercializa produsele realizate de elevi. Astfel, vom avea resurse pentru a ne putea autofinan┼úa ┼či oferi gust─âri copiilor din satul Culmea ce apar┼úine de ora┼čul Ovidiu.ÔÇŁ

 ├Än momentul de fa╚Ť─â se desf─â╚Öoar─â campania Garden: ÔÇŁAm ob┼úinut o finan┼úare ce a constat ├«n alveole, turb─â, semin┼úe de flori anuale (zorele, petunii, panselu┼úe, verbin─â) ┼či semin┼úe de legume (ro┼čii, ardei gras, ardei kapia, gogo┼čari), le-am plantat cu ajutorul a 3 voluntari. Am cerut unei sere din localitate s─â ne ajute cu ├«ngrijirea lor. R─âsadurile le vom d─ârui persoanelor defavorizate s─â ╚Öi le planteze  ├«n gr─âdini. Florile le vom planta ├«n parcuri ├«mpreun─â cu elevii, iar cele mai frumoase le vom comercializa al─âturi de firma care ne-a ajutat la depozitarea ╚Öi ├«ngrijirea r─âsadurilor, cu ocazia "Zilelor ora┼čului Ovidiu". Cu banii ob┼úinu┼úi vom organiza o petrecere de 1 iunie sau o excursie pentru copiii ce provin din familii defavorizate.ÔÇŁ

Totul a pornit de la ÔÇ×Idei din ╚Üara lui AndreiÔÇŁ. ├Änscrierile pentru edi╚Ťia 2014 a competi╚Ťiei s-au ├«ncheiat pe 16 aprilie. ├Äntre 22 aprilie - 15 mai, pute╚Ťi sus╚Ťine prin voturi proiectele preferate aici. C├«╚Ötig─âtorii vor fi anun╚Ťa╚Ťi pe 28 mai.
 

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.