Laboratorul activ

16 aprilie 2014
Laboratorul activ jpeg

Laboratorul activ- proiect propus de Ali Osber, bibliotecară din Ovidiu, Constanţa, este un alt cîștigător al consursului  “Idei din Țara lui Andrei” din 2013. Acesta a asigurat  laboratorului de patiserie al Liceului Tehnologic „Ion Podaru” din localitate dotarea cu utilaje moderne. Elevii pot, astfel, să obţină specializarea de tehnician în industria alimentară, ca apoi să-şi deschidă propria afacere sau să se angajeze după finalizarea studiilor. Proiectul a demonstrat că se poate, într-o ţară în care şcolile nu au resurse pentru a-şi pregăti practic elevii de la filierele vocaţionale.

 Laboratorul liceului a fost dotat cu utilaje profesionale: un malaxor, un cuptor de patiserie, un dospitor, un  mixer planetar, un dedurizator, 5 tăvi de patiserie perforate, 3 grătare pentru cuptor, aflăm de la Ali Osber. Pentru neinițiați, niște denumiri tehnice fără cine știe ce înțeles. Pentru elevii liceului ”Ion Podaru” – dotări esențiale pentru a-și învăța meseria: ”Era necesară dotarea laboratorului cu utilaje profesionale,  pentru că cele existente erau depăşite, nu mai corespundeau standardelor şi erau insuficiente pentru numărul de elevi care îşi făceau practica.

Elevii nu aveau posibilitatea de a lucra cu utilaje performante. Ei nu erau pregătiţi pentru piaţa muncii. Nu puteau să aplice ce învăţau la cursuri. Pînă la achiziţionarea malaxorului, cuptorului de patiserie, dospitorului etc., aceștia învăţau despre ele după nişte planşe. Existau în laborator o maşină de gătit casnic, un cuptor electric rotund, un cuptor cu microunde, bancuri de lucru, vase din plastic, cîteva tăvi, teluri pentru mixat. Ţinînd cont că erau 80 de elevi la zi, plus încă 40 la clasele de seral, nu aveau toţi loc să facă practică.”

Sustenabilitatea proiectului pe termen scurt şi mediu constă în practica elevilor în laborator, organizarea de activităţi (la "Şcoala altfel" elevii de la clasele de gimnaziu au învăţat să gătească, îndrumaţi de colegii lor mai mari), participarea elevilor  la olimpiade de profil şi la diverse manifestări cu produsele pregătite de ei (au pregătit produse de patiserie pentru părinţi, profesori, elevi ce au vizitat liceul cu ocazia prezentării ofertei educaţionale pentru anul şcolar 2014-2015 şi au participat cu produse la Tîrgul educaţional de la Mangalia).

Sînt cîţiva elevi talentaţi care fac practică la firmele cu care s-au încheiat parteneriate - "Silvian SRL", "Florena SRL" (unde speră să fie angajaţi).  Este o elevă în clasa X-a D care a luat locul 1 la olimpiada de profil şi o alta într-a Xll-a C, Ablachim Senghiul, foarte pricepută într-ale învăţăturii şi bucătăriei.

Proiectul nu se mărginește la pregătirea profesională a elevilor. Acesta își propune și implicarea lor în viața comunității.  Un exemplu a fost activitatea din perioada 24 februarie- 6 martie a.c., "Un zîmbet, un mărţişor". Împreună cu 3 cadre didactice și 1 voluntar  două clase de elevi de-a 4-a şi a 7-a au confecţionat marțișoare din pastă fimo, felicitări folosind tehnica şerveţelului şi brăţări din mărgele.

 O parte din mărtişoare le-au dăruit, la lansarea proiectului, doamnelor şi domnişoarelor. Brăţările, felicitările şi restul de mărtişoare au fost vîndute de cîţiva elevi din clasa a 7-a. Ei au reuşit să strîngă suma de 250 roni (ce vor fi folosiți pentru a organiza aniversarea copiilor de la Centrul social al copiilor cu HIV din Ovidiu.)

Ali Osber consideră că ”Dacă vom rezolva problema legală, vom putea încheia contracte şi comercializa produsele realizate de elevi. Astfel, vom avea resurse pentru a ne putea autofinanţa şi oferi gustări copiilor din satul Culmea ce aparţine de oraşul Ovidiu.”

 În momentul de față se desfășoară campania Garden: ”Am obţinut o finanţare ce a constat în alveole, turbă, seminţe de flori anuale (zorele, petunii, panseluţe, verbină) şi seminţe de legume (roşii, ardei gras, ardei kapia, gogoşari), le-am plantat cu ajutorul a 3 voluntari. Am cerut unei sere din localitate să ne ajute cu îngrijirea lor. Răsadurile le vom dărui persoanelor defavorizate să și le planteze  în grădini. Florile le vom planta în parcuri împreună cu elevii, iar cele mai frumoase le vom comercializa alături de firma care ne-a ajutat la depozitarea și îngrijirea răsadurilor, cu ocazia "Zilelor oraşului Ovidiu". Cu banii obţinuţi vom organiza o petrecere de 1 iunie sau o excursie pentru copiii ce provin din familii defavorizate.”

Totul a pornit de la „Idei din Țara lui Andrei”. Înscrierile pentru ediția 2014 a competiției s-au încheiat pe 16 aprilie. Între 22 aprilie - 15 mai, puteți susține prin voturi proiectele preferate aici. Cîștigătorii vor fi anunțați pe 28 mai.
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Concedieri masive la una dintre cele mai mari bănci din Europa: 30.000 de posturi vor fi eliminate
Una dintre cele mai mari bănci din Europa a decis să demareze concedieri în cinci etape, sperând că astfel va reduce costurile cu 10 miliarde de dolari, potrivit unor surse citate de Reuters.
image
Semnal de alarmă: A crescut brusc numărul tinerilor cu cancer
Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor a crescut brusc, manifestând tendinţe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialişti în domeniul medical spun că există măsuri de prevenţie care pot fi luate pentru a diminua riscurile de cancer.
image
Cursă de mașini încheiată tragic. O fetiță de opt ani și alți șase oameni au murit după ce un autoturism a intrat în plin în ei VIDEO
O maşină de curse a intrat într-o mulţime de spectatori şi de oficiali ai cursei, cauzând moartea a şapte persoane şi rănirea altor 20.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.