La vita è bella

25 iunie 2010
Mondialul african by Martin Scorsese jpeg

În centrul scurtei noastre povestiri se află Fabio Cannavaro, cel mai bun jucător din lume în 2006. Il Bello, Il Duce sau Il Muro di Berlino (Zidul Berlinului), cum îl alintă italienii, sau chiar El Bus Humano (Omul autobuz), cum îi spun ceilalţi latini, este un personaj încîntător, caracterizat printr-o naivitate copilărească şi o abnegaţie ieşită din minţi.

Este anul 2010. Selecţionerul Marcelo Lippi - cinefilii spun despre el că ar semăna cu Paul Newman- a venit pe Continentul Negru cu cele mai bune intenţii. Suflet nostalgic, tehnicianul azzurrilor n-a înţeles rostul unor schimbări făcute de dragul schimbărilor şi, din principiu, a mizat tot pe vechea gardă din care nu lipseşte nici unul dintre boemii săi prieteni: poetul Cannavaro, zugravii renascentişti Buffon şi Zambrotta, regizorul Pirlo sau prim-balerinul Pepe.

Începe Mondialul din Africa de Sud.

De teamă să nu cadă în mrejele latino-americane ale realismului magic, Squadra Azzurra semnează un armistiţiu separat cu generalul Gerardo Martino, comandantul trupelor de gherilă paraguayene. Peninsularii îl pierd însă pe meşterul Gigi Buffon, iar Il Capitano, cu rîvnă disimulată şi perseverenţă neînduplecată, îşi dă seama de iminentul dezastru.

Pentru că presimte un nou armistiţiu neavantajos acordat plutonierului-adjutant Ricki Herbert (comandantul detaşamentului de pionieri neozeelandezi) şi un eşec dureros cu Slovacia lui Vittek, ”Il Muro di Berlino” trece la planul B – basme & baliverne. Căci unicul scop al visătorului Fabio rămîne, în aceste momente de restrişte, salvarea inocenţei obscurilor săi coechipieri.

Iată, aşadar, vorbele meşteşugite ale neîntrecutului povestaş Cannavaro, căruia, cînd era mai mic, îi plăcuse foarte mult filmul lui Roberto Benigni, La vita è bella.

Fabio Cannavaro:
- Prieteni, este şansa noastră să intrăm în vacanţă după un sezon lung şi o Cupă Mondială pernicioasă. Totul este aranjat. Granzii, adică noi, Franţa şi alte finaliste mondiale am venit aici să ne relaxăm la o bere, şi numai sălbaticii şi desculţii au atîta minte încît să-şi rupă oasele alergînd după nenorocita aia de Jabulani. Mai sînt cîteva squadre cu gărgăuni în cap, Brazilia, Argentina, Spania, dar fiecare face după cum îl taie capul.

Desigur, nu-i deloc uşor să-ţi doreşti să pierzi, însă eu cred că trebuie să ne vedem interesul. Iar interesul nostru este să nu fim trimişi pachet la Pretoria, pentru meciul din optimi cu Japonia. Am auzit că la Pretoria sunt mulţi cuţitari şi hoţi de portofele. În plus, nu ştii niciodată cînd te trezeşti cu vreun kamikaze înflăcărat la masă. Sînt de acord cu voi, un egal cu Papua Noua Zeelandă şi o înfrîngere în ultimul meci nu sunt motive de laudă, dar să ştiţi că sunt mult mai sănătoase
Staţi că mă sună Mister... Da, să trăiţi, am înţeles!

Băieţi, exact ce vă spuneam. Lippi, zice că i s-a acrit de Africa, vrea acasă la nevastă-sa. M-a rugat să vă transmit că are mare încredere în voi şi vă roagă să nu care cumva să faceţi vreo boacănă, să ne trezim cu alte meciuri pe cap. Ne sunt suficiente fix două puncte, atît, ca să nu bată la ochi. Nici prea prea, nici foarte foarte. Mister mai zice că în trei cazuri vom putea părăsi Mondialul cu demnitate: unu - să marcăm mai multe goluri anulate decît ei; doi – să dăm impresia că ne-am dorit mai mult victoria; trei – să plîngem, la final, ca nişte muieri. Hai, că nu-i aşa de greu... Fiţi bărbaţi, ce naiba!

Claudiu Bolozan este jurnalist sportiv. De ceva vreme, are şi blog. Îl găsiţi la vivir para contarla

man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.

Adevarul.ro

image
Vacanţe de coşmar pentru zeci de mii de turişti blocaţi într-o staţiune. O familie susţine că trebuie să dea 26.000 de dolari pentru o săptămână de cazare
Vacanţele în oraşul turistic Sanya de pe insula tropicală Hainan din China au devenit un coşmar în acest weekend pentru zeci de mii de turişti care au rămas blocaţi acolo brusc, după ce autorităţile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
Bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei şi avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de către o comisie de specialitate de acum 18 ani, legislaţia fiind una extrem de permisivă.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Argeş suferă de schizofrenie. Psihiatrul său: „Avea relaţii strict cu familia“
Viorel L., bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care şi-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie şi urma un tratament medical. Bărbatul nu avea un loc de muncă şi stătea în majoritatea timpului în curtea casei, fiind o persoană izolată.

HIstoria.ro

image
Pacea de la București (10 august 1913): „Ne-am jucat de-a Congresul de la Viena”
O sursă interesantă despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezintă însemnările celor două personalități ale Partidului Conservator – Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.