La nivel cuticular

10 septembrie 2017
La nivel cuticular jpeg

● Mihók Tamás, cuticular, Casa de Editură Max Blecher, 2017.

Poezia lui Mihók Tamás din cuticular promite mai mult decît oferă. Prea discursivă, prea prozastică, nu reușește să pună în mișcare acea lume subterană a textului capabilă în principiu să inducă unele revelații. Pășim alături de poet prin degringolada sa și ne alegem doar cu promisiunea unui catharsis, posibil rod al unor angoase expuse prea la vedere. Nu toată agitația lăuntrică naște poezie. E nevoie de un anumit frison care să-l facă pe cititor să simtă realitatea textului, fără ca autorul să numească stările pe care le traversează. Această judecată de valoare nu este valabilă pentru întreg volumul. Există și părți foarte bune pe care le voi evidenția. Dar unele stîngăcii dăunează întregului.

Din start, „cuticulum vitae”, textul de deschidere al cărții, mi se pare că se bazează pe o găselniță prea străvezie. Anunță un mod de a fi al cărții și induce o anumită grilă de lectură: „în fața ecranului: / oare mai pot zvîcni / de unul singur / mii de halouri în ochii / muribundului: umoarea / apoasă dă pe-afară / tot ce-a fost aici / am scormonit cu / degetele teșite / acoperite cu cheaguri / acoperite cu saliva / & tot ce-am ignorat / am completat / mai tîrziu / cu intuiție”.

Jocurile intuiției scot la iveală spații psihice voit nebuloase, în ciuda unei curgeri a poemelor fără prea multe ruperi de ritm. Încrîncenarea psihică pusă în scenă nu îmi pare autentică, în ciuda a numeroase versuri bune pe care poetul se sprijină în demersul său: „am visat că treceam / un pod & partea celaltă era / un pod mai mic & tot așa / mă micșoram iar viteza informației / era cît pe ce să depășească / viteza de percepție” („fractal”).

Cele patru cicluri ale cărții, „din unghii se-nfruptă natalia”, „you grow me like an evergreen”, „natalia take two” și „cuticular” par să decurgă dintr-o stare de necesitate carnală și, în același timp, contemplativă, dar fără să existe o substanță de contrast între acete două ipostaze extreme ale percepției.

Al. Cistelecan apreciază în textul său de pe coperta patru că „pentru Mihók poezia e un vomitoire, un catharsis al angoaselor. De regulă concentrația poetică e obținută prin notații de imediate brute, dar cînd notațiile intră în febră imaginativă poemele trag la malul unui expresionism cu spasme”. Cu excepția „febrei imaginative” de care poetul se face totuși vinovat, nu văd altă considerație validă în textul criticului amintit.

Cea mai reușită secțiune a cărții îmi pare a fi cea intitulată chiar cuticular. Mai multe plonjări în lumea copilăriei proprii transformă spațiul auster într-unul intimist: „maturizarea mea nici măcar nu / s-a petrecut în țară, cum nu-s sigur / dacă, în fond, a existat un moment / pentru așa ceva: în copilărie eram / atît de răsfățat că vica, bunica din partea / lui tata, îmi curăța merele de semințe” („tanya”). Cuticular, înțeles ca membrană cețoasă, servind drept înveliș superficial al unui eu ce-și caută povestea proprie printr-o serie de mici istorii ale interiorității de fiecare zi; cuticular, o mască ce nu permite să transpară decît o liniște aparentă. Totul se concentrează într-un spațiu psihic imaginativ și în expansiune. Jocurile minții se dovedesc uneori riscante, pentru că ele pot produce leziuni ale măștii, ale stratului protector. Atunci își fac apariția reziduurile: „nu-nțelegeam nici eu degeaba / zbierai din baie cu gura spumegînd / a pastă de dinți incestu lui lot / e incestu lui lot bagă de seamă / și coboară te claxonează ăsta / de jma de oră întreabă-mă mîine / poate-mi vine ceva și degeaba / mă alintai cu versete în parcul / muncitoresc […] / strașnic ne iubeam / printre hoiturile demonilor noștri” („reziduuri”).

Toate călătoriile prinse în această carte mărturisesc o fugă de propriul adevăr. Dar adevărul fiind într-o construcție haotică nu se lasă deslușit decît tot la nivel cuticular. Aici intervine o stare de frică: frica de a nu putea numi o frică proprie, teama de a nu-și putea fixa identitatea. În raport cu ce? În comparație cu cine? Două strofe foarte bune contrabalansează mai multe stîngăcii ale cărții: „doamne, încep să mă tem, așa cum, / de altfel, mă tem de fricile tuturor ființelor / create de tine; nu-mi amintesc să fi avut / vreo altă frică, una proprie, doamne, / una fabricată de mine și pentru mine, / așa cum l-ai fabricat tu pe fiul tău, / să cunoști prin el frica și tot prin el/ să amuțești” („am ieșit din biserica neo”). Iată un moment de tensiune poetică autentică foarte bine controlată. De aici ar fi putut începe de fapt totul.

Şerban Axinte este scriitor şi cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi. Cea mai recentă carte publicată: Cum citesc bărbații cărțile femeilor(coord. împreună cu Lia Faur), Editura Polirom, 2017.

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.