La Bastilia!...

18 decembrie 2011
La Bastilia!    jpeg

În Piaţa Romană nr. 5 s-a deschis o nouă librărie. Se numeşte Bastilia şi, o dată intrat în ea, o iei uşor în sus, pe scări, spre nebuniile artistice ale lui Ion Barbu.

Ion Barbu fiind un mare artist, şi nebunia lui este pe măsură. La Bastilia, în prima jumătate de oră, am uitat complet de cărţile ce stăteau cuminţi, aliniate pe rafturi, într-o ordine tematică. Literatura ieşise dintre coperţi şi de sub ISBN-ul care o lega de un volum sau altul. Eliberată de orice constrîngere tipografică şi comercială, ea s-a lăsat purtată de viziunea artistului care, sub ochii noştri rotunjiţi a mirare, chiar asta făcea: o elibera.

Căderea Bastiliei? Mai exact ar fi să spun că din balonul artei lui Barbu & co fusese aruncat tot lestul conformismului şi al reducţionismului cu care, vrînd-nevrînd, lucrăm în înţelegerea şi comentarea literaturii. Un critic nu poate face abstracţie de acest balast al mediocrităţii şi veleitarismului ce înconjoară (şi uneori asfixiază) valorile literare. Dar un artist poate. Ion Barbu a ignorat cu superbie artistică massa de grafomani şi şi-a făcut la Bastilia, sus, sus de tot, Dream Team-ul său literar.

Echipa de 11 este însoţită, pe alt perete, de arbitri: unul central, cu fluierul în mînă (Călinescu) şi doi tuşieri, de-a dreapta şi de-a stînga lui (Maiorescu, Lovinescu). Niţel mai încolo, un desen alungit pe verticală îl reprezintă pe Poetul naţional, cu un tricou de fotbalist pe care sînt trecute toate numerele, de la 1 la 11, ale echipei de alături. Eminescu este Sinteza, în concepţia lui Barbu; şi Sinteza, în aceeaşi viziune artistică, are părul la spate aranjat juvenil-şmechereşte, ca altădată blondul teribil Răducioiu, vîrful Naţionalei.

Să revenim la Dream Team şi să observăm arta cu care, din cîteva detalii grafice, Ion Barbu perforează istoria literară şi îşi conturează jucătorii.

Caragiale, primul din stînga, poartă numărul 10 pe tricou şi ţine la spate un baston de burghez conducător de joc. El este Şeful, căpitanul de echipă. E c-un cap peste toţi ceilalţi, iar picioarele, acoperite de nişte pantaloni galben-vărgaţi, sînt dispuse în V. De la Victorie. „Cu Caragiale-n frunte, vom avea victorii multe!” îţi vine să scandezi, gîndindu-te la mai scundul Hagi şi la performanţele echipei sale. „Generaţia de aur” a lui Hagi poate figura ca epoca marilor clasici.

Lîngă Caragiale e Gellu Naum, cu numărul 1, al portarului înalt (cum se poartă) şi disciplinat. E singurul din această echipă atît de originală care îşi ţine braţele aliniate pe lîngă corp şi are acea atitudine solemnă de la ascultarea imnului. Ironia lui Ion Barbu este sclipitoare: suprarealistul e singurul „disciplinat” într-un team de scriitori zvăpăiaţi.

Cioran, în dreapta lui Naum, se scarpină-n cap, ca un sceptic care nu-şi poate refuza îndoiala. Părul lui e cioranian; şi de asemenea jambierele, trase atent pe fiecare picior, întrucît Cioran era cochet.

Lîngă el, Nichita Stănescu e fabulos de nichitastănescian. Frizura e a lui; şi de asemenea felul cîş în care stă, cu umărul stîng împins în sus. Are pe tricou numărul 8, numărul lui Balaci, al playmaker-ului; iar picioarele, pe care se sprijină perfect, sînt două sticle de tărie.

Arghezi, lîngă el, este slab şi uscat, sprijinit într-un baston care în orice clipă poate lua direcţia ţestei adversarului. Are bine cunoscuta bască şi la spate, în mîna dreaptă, două cireşe din cele pe care le vindea la Mărţişor, pe cînd era interzis.

Şi Creangă, lîngă el, cu acoperămînt bisericesc pe cap, ţine la spate o cruce, ca s-o scoaţă la momentul potrivit împotriva boaitelor făţarnice ale Bisericii oficiale şi afurisitoare. Hai să vedem (pare a spune fundaşul Creangă, cu alură de Bumbescu): care e mai afurisit şi mai rezistent dintre noi?

La Ion Barbu, tizul glorios al artistului nostru, fantezia celui de-al doilea Barbu se organizează în detalii „realiste” aproape insesizabile. Radical din nouă e ceva ce poate descoperi orice elev. Dar jucătorul purtînd pe tricou rezultatul operaţiei este singurul la care, sub fese, se poate observa ceva cu greutate specifică: faimoasele cojones care au făcut din Barbu întîiul un polemist temut şi un crai neîntrecut.

Diferenţa faţă de Preda, de lîngă el, este marcantă. Jucătorul cu numărul doi e şi aici omul venit de la ţară, viguros şi ambiţios, cu o jambieră căzută pentru a dezgoli un piciorong păros; şi cu gestul lui Nadal de a se scărpina-n fund înaintea momentelor decisive.

Minulescu şi (ultimul din dreapta) Macedonski sînt însă aranjaţi din cap pînă-n picioare, cu pantofiori eleganţi. Minulescu este de-a dreptul cool – şi extrem de relaxat. Macedonski, singurul cu mîinile ţinute în faţă, îşi protejează (pro)creaţia ca la o lovitură liberă a echipei adverse. Bietul Macedonski a avut destui adversari la viaţa lui...

Între ei stă Eliade, cu mîinile ţinute filozofic la spate, fără jambiere şi cu picioarele goale (doar a fost în India); şi cu o pipă din care fumul iese ca o cruciuliţă.

La Bastilia, birjar, la Bastilia!...

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă
Constănțeanca de 31 de ani traversează un sezon trist, per ansamblu.
image
Angajată băgată în comă de patron. Bărbatul a fost arestat. „Ce, vrei să demisionezi?“
Femeia a fost sechestrată și lovită cu un topor în momentul în care a mers la firmă să-și depună demisia. Angajata a ajuns la spital în comă de gradul unu. Soțul acesteia a sunat imediat la 112.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.