Judecăţi (I)

19 iunie 2012
Greşeli de tipar (I) jpeg

De fiecare dată cînd asist la judecarea, în public sau în privat, a unui intelectual român „colaboraţionist”, în regimul comunist, mă simt niţel stingherit.

În primul rînd că judecarea aceasta vine cam tîrziu, după colapsul societăţii socialiste multilateral dezvoltate, şi într-un raport de exterioritate. Judecătorul nu se simte în vreun fel parte a problemei enunţate. Iată ceva curios, dacă nu-i un om foarte tînăr. El asumă postura unui examinator din afară şi neimplicat, care n-a trăit aceleaşi vremuri sau, dacă totuşi le-a trăit, nu-şi mai aminteşte de propria prestaţie. Între culpabilizare şi autoculpabilizare, între blamarea altora şi ceea ce se numeşte remuşcare, denunţătorul „colaboraţioniştilor” alege, în mod vădit, prima rubrică, pe care o umple cu voluptatea tuturor detaliilor. În ce-l priveşte, preferă elipsa.

În al doilea rînd, aprigul denunţător al „colaboraţionismului” altora se concentrează pe faptele, gesturile, propoziţiile, vorbele compromiţătoare ale cîte unui intelectual pătat; dar analizează sumar şi uneori deloc contextul în care au apărut aceste fapte, gesturi, propoziţii şi vorbe. Contextul cu învelişurile lui: de la cel familial, în care s-a aşezat o existenţă individuală, la cel de nivel macro, în care ne-au fost aşezate toate. Judecătorul face multe referinţe concrete la compromisurile „colaboraţionistului” (cu nume şi prenume, cu citate scrupuloase şi comparaţii plastice cu profilul cîte unui rezistent ori disident izolat), dar „dematerializează” contextul, suflînd în el aerul plăcut al epocilor de libertate. Atmosfera terifiantă a anilor ’50, în care au fost publicate paginile compromiţătoare, este schiţată palid şi en passant.

În al treilea şi ultimul rînd, judecătorul „colaboraţioniştilor” îi judecă decupîndu-i nu numai din epocă, din contextele acesteia, ci şi din linia generală a evoluţiei lor intelectuale. Dintr-o întreagă biografie şi, uneori, dintr-o lungă activitate profesională sînt selectate şi prezentate exclusiv secvenţele de servitute şi zel ideologic. Despre restul se vorbeşte mai puţin, sub pretextul că realizările sînt oricum cunoscute. Însă o asemenea balanţă este strîmbă, prost aşezată. În cîntarul judecăţilor noastre ar trebui să intre nu numai ce a făcut rău un intelectual, dar şi ce a făcut el bun; nu doar momentul de compromis, ci şi episoadele demnităţii sale; nu exclusiv petele omeneşti de pe imaginea operei, ci inclusiv constituentele acestei opere. Ceea ce, practic, face ca noi să fim interesaţi, şi în epoca următoare, de o anumită figură scriitoricească. Dacă sînt culpabile compromisurile lui Tudor Vianu tocmai fiindcă este vorba de Tudor Vianu, atunci rezultă că avem obligaţia moral-profesională de a defini, în aceeaşi discuţie, personalitatea celui la care ne referim. Una fără alta nu se poate – decît prin decupare.

Prin judecata aceasta standard, post-festum, non-contextuală şi tendenţioasă s-a ratat voluntar, în primii ani postrevoluţionari, o comparaţie edificatoare sub raport socio-istoric şi moral. Au fost judecate abundent şi vehement „colaboraţionismele” scriitorilor noştri din anii comunismului; însă mai rar derapajele nedemocratice, de extremă dreaptă, ale altor scriitori români, în anii libertăţii interbelice. Este pînă la urmă o problemă de logică elementară. E mai vinovat scriitorul forţat să cînte în struna unui regim totalitar ori cel care, în epoca anterioară, are iniţiative personale în această privinţă? Dacă acceptăm că totalitarismul este totalitarism, fie el de stînga sau de dreapta, se cuvine să avem mai multă înţelegere pentru un intelectual prins în menghină decît pentru unul care visează, în libertate, la menghină (sau la „teasc”, cu formula lui Cioran). Desigur, faptele şi vorbele întristătoare dintr-o extremă nu vor fi scuzate prin compararea lor cu cele, nu mai puţin compromiţătoare, din extrema cealaltă; dar ele vor avea mai multe circumstanţe atenuante. Pe scurt: dacă îl vom înţelege pe tînărul Cioran, va trebui să-l înţelegem, mai mult încă, pe vîrstnicul Vianu.

Iar cu aceasta, discuţia se va elibera de componenta ei de previzibilitate şi va tatona, pe un alt ton şi cu o altă argumentaţie, tema responsabilităţii unui intelectual în epoca în care i-a fost dat să trăiască. Activul şi pasivul lui, rezultanta contribuţiilor individuale, suma de gesturi şi, pînă la urmă, centrul de greutate al personalităţii sale. Unde cade acesta? În slujba unui regim totalitar? Sau, pe cît posibil, în rezistenţa faţă de el?

Judecata cu majusculă, inchizitorială şi atît de comodă pentru cel ce o face, va lăsa astfel loc unor judecăţi problematice şi nuanţate, aplicate pe fiecare caz în parte şi urmărindu-i atent conturul pentru a-l reliefa. Vom avea, atunci, „surpriza” să constatăm că mulţi dintre cei pe care-i socotim făptaşi sînt de fapt victime ale regimului totalitar – şi că, pentru a descoperi cu adevărat cazuri flagrante de degradare moral-intelectuală, e bine să analizăm şi anii libertăţii noastre.
 

Fotografie de Viorel Ilişoi

vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.

Adevarul.ro

image
Austria se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen. Anunțul, făcut de ministrul de Interne
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat hotărârea definitivă a ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale.
image
A renunțat la „visul american” și s-a întors în România. Povestea pensiunii dintr-un cătun izolat în splendoare
După 26 de ani petrecuți în Statele Unite ale Americii, Virgil Marchiș s-a întors definitiv acasă, în Maramureș, unde și-a făcut o pensiune împreună cu femeia iubită. Spune că nu s-ar mai duce în America decât în vizită și doar alături de partenera lui.
image
Actori din Wednesday, despre filmările în România: „Nimic nu m-a pregătit pentru asta”
Câțiva dintre actorii străini din serialul „Wednesday” (Addams), producția filmată în România, care a avut cea mai bună lansare de pe Netflix, au vorbit despre experiența lor din țara noastră, într-un interviu pentru HotNews.ro

HIstoria.ro

image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.
image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.