Judecăţi (I)

19 iunie 2012
Greşeli de tipar (I) jpeg

De fiecare dată cînd asist la judecarea, în public sau în privat, a unui intelectual român „colaboraţionist”, în regimul comunist, mă simt niţel stingherit.

În primul rînd că judecarea aceasta vine cam tîrziu, după colapsul societăţii socialiste multilateral dezvoltate, şi într-un raport de exterioritate. Judecătorul nu se simte în vreun fel parte a problemei enunţate. Iată ceva curios, dacă nu-i un om foarte tînăr. El asumă postura unui examinator din afară şi neimplicat, care n-a trăit aceleaşi vremuri sau, dacă totuşi le-a trăit, nu-şi mai aminteşte de propria prestaţie. Între culpabilizare şi autoculpabilizare, între blamarea altora şi ceea ce se numeşte remuşcare, denunţătorul „colaboraţioniştilor” alege, în mod vădit, prima rubrică, pe care o umple cu voluptatea tuturor detaliilor. În ce-l priveşte, preferă elipsa.

În al doilea rînd, aprigul denunţător al „colaboraţionismului” altora se concentrează pe faptele, gesturile, propoziţiile, vorbele compromiţătoare ale cîte unui intelectual pătat; dar analizează sumar şi uneori deloc contextul în care au apărut aceste fapte, gesturi, propoziţii şi vorbe. Contextul cu învelişurile lui: de la cel familial, în care s-a aşezat o existenţă individuală, la cel de nivel macro, în care ne-au fost aşezate toate. Judecătorul face multe referinţe concrete la compromisurile „colaboraţionistului” (cu nume şi prenume, cu citate scrupuloase şi comparaţii plastice cu profilul cîte unui rezistent ori disident izolat), dar „dematerializează” contextul, suflînd în el aerul plăcut al epocilor de libertate. Atmosfera terifiantă a anilor ’50, în care au fost publicate paginile compromiţătoare, este schiţată palid şi en passant.

În al treilea şi ultimul rînd, judecătorul „colaboraţioniştilor” îi judecă decupîndu-i nu numai din epocă, din contextele acesteia, ci şi din linia generală a evoluţiei lor intelectuale. Dintr-o întreagă biografie şi, uneori, dintr-o lungă activitate profesională sînt selectate şi prezentate exclusiv secvenţele de servitute şi zel ideologic. Despre restul se vorbeşte mai puţin, sub pretextul că realizările sînt oricum cunoscute. Însă o asemenea balanţă este strîmbă, prost aşezată. În cîntarul judecăţilor noastre ar trebui să intre nu numai ce a făcut rău un intelectual, dar şi ce a făcut el bun; nu doar momentul de compromis, ci şi episoadele demnităţii sale; nu exclusiv petele omeneşti de pe imaginea operei, ci inclusiv constituentele acestei opere. Ceea ce, practic, face ca noi să fim interesaţi, şi în epoca următoare, de o anumită figură scriitoricească. Dacă sînt culpabile compromisurile lui Tudor Vianu tocmai fiindcă este vorba de Tudor Vianu, atunci rezultă că avem obligaţia moral-profesională de a defini, în aceeaşi discuţie, personalitatea celui la care ne referim. Una fără alta nu se poate – decît prin decupare.

Prin judecata aceasta standard, post-festum, non-contextuală şi tendenţioasă s-a ratat voluntar, în primii ani postrevoluţionari, o comparaţie edificatoare sub raport socio-istoric şi moral. Au fost judecate abundent şi vehement „colaboraţionismele” scriitorilor noştri din anii comunismului; însă mai rar derapajele nedemocratice, de extremă dreaptă, ale altor scriitori români, în anii libertăţii interbelice. Este pînă la urmă o problemă de logică elementară. E mai vinovat scriitorul forţat să cînte în struna unui regim totalitar ori cel care, în epoca anterioară, are iniţiative personale în această privinţă? Dacă acceptăm că totalitarismul este totalitarism, fie el de stînga sau de dreapta, se cuvine să avem mai multă înţelegere pentru un intelectual prins în menghină decît pentru unul care visează, în libertate, la menghină (sau la „teasc”, cu formula lui Cioran). Desigur, faptele şi vorbele întristătoare dintr-o extremă nu vor fi scuzate prin compararea lor cu cele, nu mai puţin compromiţătoare, din extrema cealaltă; dar ele vor avea mai multe circumstanţe atenuante. Pe scurt: dacă îl vom înţelege pe tînărul Cioran, va trebui să-l înţelegem, mai mult încă, pe vîrstnicul Vianu.

Iar cu aceasta, discuţia se va elibera de componenta ei de previzibilitate şi va tatona, pe un alt ton şi cu o altă argumentaţie, tema responsabilităţii unui intelectual în epoca în care i-a fost dat să trăiască. Activul şi pasivul lui, rezultanta contribuţiilor individuale, suma de gesturi şi, pînă la urmă, centrul de greutate al personalităţii sale. Unde cade acesta? În slujba unui regim totalitar? Sau, pe cît posibil, în rezistenţa faţă de el?

Judecata cu majusculă, inchizitorială şi atît de comodă pentru cel ce o face, va lăsa astfel loc unor judecăţi problematice şi nuanţate, aplicate pe fiecare caz în parte şi urmărindu-i atent conturul pentru a-l reliefa. Vom avea, atunci, „surpriza” să constatăm că mulţi dintre cei pe care-i socotim făptaşi sînt de fapt victime ale regimului totalitar – şi că, pentru a descoperi cu adevărat cazuri flagrante de degradare moral-intelectuală, e bine să analizăm şi anii libertăţii noastre.
 

Fotografie de Viorel Ilişoi

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

steag drapel china foto shutterstock
„O greșeală peste o greșeală”. China, despre noua amenințare tarifară a lui Trump: „Expune încă o dată natura şantajistă a SUA”
Ministerul chinez al Comerţului afirmă că se „opune ferm” tarifelor suplimentare de 50% asupra importurilor chinezeşti ameninţate luni de preşedintele american Donald Trump, numind-o „o greşeală peste o greşeală”, relatează CNN.
Alin Chirila FOTO click ro webp
Fostul campion MMA, care a răpit și bătut un bărbat timp de oră, condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare
Fostul campion european la arte marțiale mixte (MMA), Alin Chirilă, a fost condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare. El este acuzat că a răpit un bărbat, l-a băgat cu forța în mașina personală și apoi l-a bătut timp de o oră, amenințându-l apoi cu moartea dacă va vorbi cu polițiștii.
belen jpg
O vedetă TV care a făcut striptease pentru Mutu a recunoscut că nu era singură când îl dezmierda pe român
Belen Rodriguez anunță în presa italiană că este singură pentru prima dată în ultimii 20 de ani.
12947769 jpg
Prețul plătit de Rusia în schimbul a câteva mii de kilometri pătrați din Ucraina. Ritmul progreselor rusești a încetinit considerabil
Progresul Rusiei a încetinit considerabil în ultimele cinci luni, după o creștere în noiembrie, se arată în două analize separate. Potrivit estimărilor Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), ritmul lunar al câștigurilor teritoriale scăzut sub o treime în raport cu luna noiembrie.
Donald Trump FOTO AFP
Trump se dezlănțuie la adresa Uniunii Europene: „Ne trage pe sfoară în privința comerțului și a fost rea cu noi”
Președintele Donald Trump susține că „nu are în vedere” implementarea unei pauze în aplicarea tarifelor pentru Uniunea Europeană. „Ne trage pe sfoară în comerț și fost rea cu SUA”, a spus șeful de la Casa Albă.
Gurabarza Treptele Romane Ruda Foto Daniel Guță (183) jpg
Minele care au adus României sute de tone de aur. O mulțime de persoane ajung aici sperând că o să se îmbogățească
Minele de aur din Gurabarza, Hunedoara, au scos sute de tone de aur. Deși au fost închise, pasiunea pentru aur nu i-a lăsat pe localnici, care știu de bogățiile imense din adâncuri.
Ochii nu mint   semnalele de avertizare indică probleme de sănătate Colaj DMS
Privirea copilului tău îți poate spune mai multe decât crezi: ce boli grave poți depista din ochi
Simpla observare a ochilor copiilor și adulților poate dezvălui afecțiuni grave. Experții spun că modificările pupilelor și ale privirii pot semnala probleme de sănătate mintală și neurologică.
musk trump fotoX jpg
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
Mai multe țări europene au cerut timp pentru negocieri cu SUA înainte de impunerea unor tarife în contrapartidă cu cele cerute de Trump. Vicepreședintele Comisiei pentru Comerț Internațional din cadrul Parlamentului European, Iuliu Winkler, a explicat provocările unui astfel de proces.
Marcel Ciolacu FOTO Mediafax
Ce ascunde scandalul emisarilor trimiși în SUA de premierul Ciolacu
„Trimișii” premierului Marcel Ciolacu au încins spiritele pe scena politică din România. Analiștii de politică externă nu contestă decizia primului ministru, însă punctează că unele aspecte trădează o improvizație și o lipsă de pregătire a politicienilor români pe plan internațional.