Istorii personale III

19 mai 2011
Istorii personale III  jpeg

E multă verdeaţă. Strada largă, cu case cochete, este lîngă parcul Bazilescu, departe de centru şi foarte departe de casa mea. Fac două ore pînă acolo pe o ploaie măruntă şi rece. Căminul de bătrîni „Moses Rosen” arată ca un spital. În sala de kinetoterapie de la demisol, aşezaţi pe un rînd de scaune, actorii-rezidenţi îşi aşteaptă publicul. Vîrsta obiectelor este al doilea spectacol pe care tinerii artişti din tangaProject îl realizează aici, în urma unor ateliere de scriere la care au participat bătrînii din cămin. Actanţi acum, ei stau tăcuţi pe scaune şi privesc spectatorii. Medi Dinu are un şal de culoarea untului care îi acoperă capul, părul alb este cuminţit cu o banderolă neagră şi aşa, micuţă şi ninsă toată, pare desprinsă din poveştile lui Andersen. Alături, Eva Szemler îi povesteşte ceva. Eva seamănă cu mama, pare „doamna profesoară”. Cînd o privesc, mă aştept din clipă în clipă să sune de intrare. Cred că ar preda română. Eva este scriitoare. Bertha Liebovich stă singură, scaunele din jurul ei sînt goale încă. „Priveşte” puţin în sus şi pare foarte atentă la ce se întîmplă. Bertha nu mai vede aproape deloc. Mă întreb dacă nu se simte stingheră, simţind că nişte oameni străini au intrat în sală şi se uită la ea. Margareta Eschenazy se agită pe scaun. Ar zice ceva, dar acum nu e nimeni lîngă ea. Este foarte emoţionată. Cînd îşi citeşte povestea, îi simt lacrimile în gît. Uneori se înroşeşte încercînd să nu plîngă. Îi place să grădinărească şi să brodeze, dar nu mai vede nici ea prea bine. Iudith Ardeleanu e sobră. Are o ţinută dreaptă şi o anume tristeţe în priviri. Poveştile ei sînt mereu despre dragoste. Dragostea pentru sora ei geamană sau cea care „a legat-o pe Lili (mama vitregă) de tatăl meu”.

Încet, actorii umplu scena. Nu e o lectură, e un spectacol. Spectacolul unor vieţi.

„Acasă” este un obiect

Le tremură mîinile. Ochii nu mai disting bine literele scrise la 16, uneori se împăiejenesc de lacrimi şi nu se mai vede nimic. Alteori, tonul e voit neutru, să nu manipuleze emoţii, să nu genereze compasiune, un admirabil orgoliu al neplîngerii de milă.

Spectacolul e construit pe ideea madlenei lui Proust, a memoriei activate de un obiect care „spune” poveşti (artificiu dramaturgic folosit cu succes şi în teatru, şi în film). Actorii au ales să vorbească despre cîte un obiect drag, salvat cu grijă din „tsunami-ul mutării” (de acasă la cămin), cum spune Eva Szemler, obiect care personalizează spaţiul neutru instituţional şi concentrează în el o viaţă. Ca un vîrf de aisberg, fiecare lucruşor aduce după sine un bloc uriaş de amintiri, de personaje şi sentimente. La cămin, „acasă” este un obiect.

Structura scenariului cere plasarea temporală exactă a apariţiei obiectului în viaţa actantului, pentru ca anul respectiv să fie identificat după evenimente de importanţă generală. Astfel, povestea personală a actorului şi a obiectului său se integrează într-o serie de poveşti, unele notorii sau de interes general (războiul sau campionatul de fotbal). Şi poveştile curg, crude, înduioşătoare, fantasy, cu personaje fabuloase precum mama prietenei doamnei Eva Szemler, acea frumuseţe de tip Marlene Dietrich, elegantă şi stilată, în casa căreia se aduna high life-ul vremii şi pe care timpurile au aruncat-o provizoriu în Ferentari. Un mic Buddha de plastic care i-a aparţinut („şi kitsch-urile ei erau de bun gust”), primit cadou acum de la prietena sa, reactivează în memoria Evei glamour-ul lumii de altădată.

Cu portţigaretul lui din aluminiu, făcut dintr-o piesă a unei maşini de călcat defecte, Sorin Steinberg creionează discret un personaj tragic. Tatăl său a stat o singură zi în cămin. A venit şi a murit. Sorin nu spune mai mult, dar imaginea asta, a unui om care trece prin „tsunami-ul mutării” doar ca să moară, este terifiantă. Asocierile se fac involuntar. Bunica mea avea o vorbă: „vreau să mor în casa mea”. Ea a avut noroc. Ce doare cînd eşti spectator la Moses... este că poveştile lor îţi amintesc de poveştile tale.

Bunica Lidiei Fonea e desenată din diminutive, schimbul de alinturi duioase între ea şi nepoată, devenit o tradiţie, se transformă într-o nesfîrşită declaraţie de dragoste. Toată dragostea asta, a bunicii şi a nepoatei este acum captivă într-o jucărioară, un iepuraş auriu.

Şi tot despre dragoste vorbeşte Iudith Ardeleanu, despre cum s-au iubit tatăl ei şi cea de-a treia lui soţie, Lili, care a supravieţuit Auschwitz-ului unde şi-a pierdut feminitatea, pe care a regăsit-o apoi în tabăra de realimentare din Berlin. Acolo şi-a făcut un inel de sîrmă ca să fie din nou cochetă, să se simtă din nou femeie. O copie din aur a inelului va pecetlui mai tîrziu dragostea dintre ea şi tatăl Iudithei. O copie a copiei, un alt inel de sîrmă, exact ca originalul, este prezentat drept mărturie a poveştii. Şi ca într-un scenariu clasic, cercul se închide.

Virginia Mihăescu este ea însăşi un personaj. S-a căsătorit foarte tînără, aproape o copilă, dar ştia să flirteze nemaipomenit, talent pe care şi l-a păstrat în timp. E micuţă şi cochetă, are o privire zvîcnită şi o întorsătură de frază ageră care dă imediat sens jucăuş unei întrebări nevinovate. Verigheta, pe care i-a dat-o soacra, o poartă şi astăzi, deşi a rămas singură, ca pe dovada unei iubiri, nu una de basm, ci din viaţă, aia reală, crudă şi uneori, fericită.

Obiectul – memorie

Din istoriile mustind de dragoste şi pierderi, umorul ţîşneşte ca o formă de speranţă. Cu pasiunea ei pentru brodat, descoperită de mică, Margareta Eschenazy călătoreşte prin viaţă. Povestea ei începe în Uzbekistan. Nu ştiu cum a ajuns acolo, dar pare un început de basm: a fost odată o fetiţă europeană într-o ţară asiatică... Şi Margareta Eschenazy brodează asta pe primul ei goblen, o fetiţă europeană şi un băieţel uzbek. Fetiţa are o pălărie cochetă, cu pană, băieţelul cu ochii migdalaţi stă mîndru pe un cal. Eleganţa feminină a Parisului şi masculinitatea sexoasă a stepei pe un goblen. Şi Margareta Eschenazy conchide: „amestecul raselor e un lucru bun, o dovedeşte preşedintele Obama”.

Uneori, obiectul se lipeşte de un om ca un jurnal. Săculeţul pentru pantofi a urmărit-o pe Medi Dinu din 1917 (anul morţii lui Mata Hari) pînă astăzi. Cochet atunci prin broderia lui şi inutil acum, în vremea suporturilor de pantofi de la Ikea, săculeţul nu s-a dezlipit de Medi. S-a agăţat de ea, la fiecare mutare, la fiecare pierdere, ca şi cum ei doi nu s-ar avea decît unul pe altul. Un om şi memoria lui.

Ceasul lui Pompiliu Sterian înregistrează timpul. Tic-tac. De vreo 70 de ani înregistrează timpul, de cînd Pompiliu a luat examenul de bacalaureat, singurul evreu care a obţinut asta în vremea tulbure a celui de-al doilea război mondial. L-a obţinut cu un subterfugiu. Lucrările scrise erau corectate cu numele elevului ascuns, aşa că profesorii nu au ştiut ca era evreu. Numele l-ar fi trădat. L-a schimbat ani mai tîrziu într-un nume românesc, dar nu prea i-a fost de folos. A povestit aventura cu numele în primul spectacol, Moses Stories. Poveştile funcţionează ca un puzzle, pun bucăţi disparate din cele două spectacole şi încerc să reconstruiesc vieţi. Ceasul lui Pompiliu Sterian funcţionează şi acum, cînd el are 92 de ani, a fost declarat cel mai bătrîn blogger din România şi îi place mult chestia asta. Zîmbeşte.

„De ce nu se face o invenţie, să strig bastonul şi el să-mi răspundă?” Bertha Liebovich nu mai vede aproape deloc şi are TBC osos. Merge greu, cu bastonul pe care însă îl „pierde” des din cauză că nu poate vedea unde l-a pus. Povesteşte cum au avut vecinele grijă de ea ani de zile pînă să vină la cămin şi cum artiştii de la tangaProject sînt într-un fel copiii ei. A vorbit şi la primul spectacol despre oamenii care au ajutat-o şi despre tinerii care i-au dat atenţie. I se sugrumă cuvintele în lacrimi. Îi e frică de cînd a început să orbească. Cîtă frică poate fi în întuneric? „David e precum copilul meu”. Vocea tremură.

David Schwartz este unul dintre artiştii din proiect. El, Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Mihaela Michailov şi Paul Dunca s-ar putea regăsi în albumul de fotografii al lui Marius Armaşu. Vedem albumul la final, doar coperta, dar ce e înăuntru povesteşte Marius. Zapează neutru prin memorie. „Aici e mama. Aici e verişoara mea. Aici sînt unchiul şi mătuşa”. Noi nu vedem nimic, dar ei sînt acolo, undeva, între două coperţi şi în memoria afectivă a lui Marius. „Aici nu mai ştiu cine e”. Mama lui Marius este şi în ea în cămin. Unul dintre personaje are încă chip şi căldură.

Fără teatralitate, fără convenţie, fără viziunea mai mult sau mai puţin argumentată a unui regizor, fără intenţia manipulatoare a oricărui spectacol, poveştile bătrînilor de la căminul „Moses Rosen” se constituie într-o confesiune brutal de sinceră în care povestitorul şi ascultătorul se vindecă împreună. De uitare şi de orgoliu. Căci orice poveste, dacă nu e spusă, dispare. Cu fiecare om moare o poveste.

Am gura sărată ca marea.

Vîrsta Obiectelor
Cu/de: Iudith Ardeleanu, Marius Armaşu, Medi Dinu, Margareta Eschenazy, Lidia Fonea, Bertha Liebovich, Virginia Mihăescu, Sorin Steinberg, Pompiliu Sterian, Eva Szemler Lendvay
Echipa tangaProject: Mihaela Michailov, Katia Pascariu, Paul Dunca, Alice Monica Marinescu, David Schwartz
Colaboratori: Adrian Cristea, Vlad Petri

Foto: Dragoş Bucurenci şi Aurel Vainer

Vîrsta Obiectelor face parte din proiectul Vîrsta4, proiect de artă comunitară, desfăşurat de tangaProject împreună cu rezidenţii căminului de persoane vîrstnice “Amalia şi Şef Rabin Dr. Moses Rosen” din august 2009. Obiectivul major al proiectului este schimbarea percepţiei asupra bătrîneţii în societatea românească.

Oana Stoica este jurnalist şi critic de teatru.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

lac pixabay jpg
Lacul bizar din România care apare după moartea unui om. Se spune că este blestemat și este considerat poarta spre Iad
De câteva ori pe an, uneori nu atât de des, se naște un lac misterios pe creastele Bucegilor, iar apariţia, prevestită de vânt şi grindină, este însoţită de moartea unui om. Localnicii din Poiana Ţapului spun despre lacul din munţi că este locul de intrare spre Iad.
Interviu  Gabriel Cotabiță Londra 2021 FOTO captură video png
In Memoriam Gabriel Cotabiță. Imagini de colecție cu marele cântăreț. Ce spunea într-un interviu realizat acum 3 ani, la Londra. De ce nu a cântat niciodată muzică populară
În primăvara lui 2021, Gabriel Cotabiță concerta la Londra, pentru românii de acolo, în două spectacole memorabile. În plină pandemie de Covid 19, regretatul artist nu a avut parte de o audiență foarte mare, însă a cântat din suflet pentru cei prezenți.
acuzatii USR captura TIK TOK png
Înregistrările în baza cărora USR îl acuză pe Cătălin Predoiu că folosește Poliția Română pentru intimidarea alegătorilor. Cum răspunde IGPR
Uniunea Salvaţi România (USR) l-a acuzat, sâmbătă, pe ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoi (PNL), că folosește Poliţia Română, pentru „cenzurarea Internetului” şi „intimidarea alegătorilor”. IGPR a reacționat explicând că Poliția Română acționează strict în baza Legii.
Keir Starmer FOTO EPA-EFE
Marea Britanie vrea să angajeze un negociator pentru a „restabili” relațiile cu Uniunea Europeană. Ce salariu va avea
Guvernul britanic angajează un nou negociator pentru a contribui la „resetarea” relațiilor cu Europa.
Schengen FOTO Profimedia
România intrǎ în spațiul Schengen la 17 ani de la aderarea Uniunea Europeană. Care au fost piedicile| ANALIZǍ
Suntem mai aproape decât oricând de intrarea cu drepturi depline în spațiul Schengen, după 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană și 13 de la primul termen avansat. Mai e un pas - decizia finală de la Consiliul JAI, din 12 decembrie.
ryanair foto shutterstock
Mai multe companii aeriene low-cost, amendate cu 179 de milioane de euro pentru practici abuzive
Cinci companii aeriene low-cost, inclusiv Ryanair și EasyJet, au fost sancționate cu amenzi în valoare de 179 de milioane de euro de către autoritățile spaniole pentru „practici abuzive”, cum ar fi taxarea pasagerilor pentru bagajele de mână.
image png
Ce pun bulgăroaicele în ciorba de pui. Ingredientul care îi dă un gust aparte
Rețeta originală de ciorbă bulgărească de pui este cu mult mai gustoasă decât cea pe care o pregătesc gospodinele noastre. Diferența o fac ingredientele adăugate, pe care le regăsiți în rândurile de mai jos.
mihai bendeac
„Iartă-mă. Deşi e prea târziu”. Bendeac îi cere scuze lui Gabriel Cotabiţă, într-un mesaj profund: „Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru”
Actorul Mihai Bendeac a postat un mesaj plin de regrete pe rețelele de socializare, în urma morții lui Gabriel Cotabiță. „Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru, incapabil de o comunicare firească, incapabil să susțină până la capăt o prietenie”, a transmis actorul.
image png
S-a aflat cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Și-a presimțit artistul sfârșitul? Ce i-a spus lui Horia Moculescu
23 noiembrie este o zi tristă pentru industria muzicală românească. S-a stins din viață Gabriel Cotabiță, la vârsta de 69 de ani, din cauza unui accident cardio-vascular. Horia Moculescu, bunul său prieten, mărturisește că a fost regretatul cântăreț cu doar câteva zile înainte să moară.