Istorii personale (II)

8 aprilie 2011
 Istorii personale (II) jpeg

În timpul celui de-al doilea război mondial, în casa bunicilor mei de la poalele Carpaţilor Meridionali au locuit nemţii. Făcuseră acolo un comandament militar. „Nemţii erau oameni civilizaţi”, zicea bunicul ori de cîte ori curăţa de praf cizmele de piele neagră, înalte pînă la genunchi, pe care i le făcuse cadou şeful comandamentului german, la plecare. Aveau aceeaşi mărime la picior, 37, mică pentru un bărbat. Bunicul nu le-a purtat niciodată, dar le-a periat cu regularitate, „să nu se strice”. Nu ştiu altceva despre nemţii care au stat la noi în casă în timpul războiului, dar îmi imaginez că aveau o epidermă groasă, căci cizmele sunt dure, rigide, imposibil de purtat, cel puţin din punctul de vedere al picioarelor mele, jupuite şi de o pereche nouă de papuci de catifea.

Bunica povestea despre fratele mai mic, David. „Frumuseţe de băiat,  blond cu ochii albaştri, Vidu, săracu' a murit în război, la ruşi, cine ştie pe unde îi zac oasele”. Întotdeauna se întrista cînd vorbea despre Vidu. L-au aşteptat mult timp, căci au fost cazuri de soldaţi daţi dispăruţi în război care, după ani de zile, s-au întors pe jos din Rusia. Spuneau că au simţit pe drum miros de mîncare „ca acasă”. Li se făcuseră parastasele şi oamenii ziceau că de acolo le venise mirosul. Dar cu toate parastasele, Vidu nu s-a mai întors.

„Ruşii, nişte beţivi nespălaţi”, zicea bunicul. „I-am aşteptat ca eliberatori şi ei, nişte animale, au furat tot”. De la ruşi nu a avut nicio pereche de cizme. Era cît pe ce să nu mai aibă nici casa căci după o noapte de beţie, ruşii i-au dat foc. A venit, în schimb, Regele Mihai „pe cal alb, ca-n poveşti, era aşa frumoos”, ofta bunica admirativ. „Dar nu l-au lăsat în pace, a trebuit să plece”. În final au venit comuniştii, au colectivizat tot şi „s-a ales praful”.

Eram copil cînd au murit bunicii, nu mi-am dat seama că ar fi trebuit să îi întreb mai multe despre război şi comunism, căci ei trăiseră ceea ce eu am învăţat la orele de istorie.

M-am gîndit la bunicii mei după ce am văzut Moses Stories, spectacol - lectură realizat de tangaProject la căminul pentru persoane vîrstnice Moses Rosen. Show-ul, parte din proiectul Vîrsta4 prin care se încearcă „schimbarea percepţiei asupra bătrîneţii în societatea românească”, cuprinde texte autobiografice scrise de rezidenţii căminului în urma unui workshop. Arhivă ambulantă, omul înregistrează şi stochează elemente de istorie personală, revelatoare la nivelul istoriei „mari”. În esenţă, istoria este un summum de poveşti personale. De exemplu, adiţional spectacolului, într-o instalaţie performativă, rezidenţii căminului Moses Rosen povestesc cum au trăit ziua de 23 august 1944 cînd, conform manualelor de istorie, „România a întors armele împotriva Germaniei naziste”. Ei îşi amintesc însă de primul ziar liber vîndut pe străzi, cămile pe Splaiul Unirii (!), fete de 15 ani racolate pentru soldaţi şi de un cuvînt: eliberare. „După care a început dictatura comunistă, cu necinste”, spune doamna Lidia Fonea cu referire directă la alegerile fraudate din 1946.

Dar dincolo de această instalaţie, în spectacolul propriu-zis, poveştile se constituie într-o istorie reală, palpabilă, desigur subiectivă, de multe ori dureroasă, uneori comică, o interfaţă umană a unor vremuri tulburi consemnate altminteri sec, prin nume şi date, în manualele şcolare. Sunt poveşti despre Dumnezeu şi oameni dragi, lupta cu boala şi slăbiciunile, parşiva intoleranţă etnică, vîltoarea ameţitoare a evenimentelor şi (ne)putinţa de a le răzbi, supravieţuire şi în cele din urmă, despre speranţă. Căci din poveştile rezidenţilor căminului Moses Rosen, oameni trecuţi binişor de prima tinereţe, unii chiar de primul secol de viaţă, printre tristeţi şi nostalgii, răzbate înecată de emoţie, speranţa. Retragerea în cămin înseamnă pentru cei mai mulţi excluderea din viaţa socială (regizorul David Schwartz identifica această etapă a internării în azil ca fiind „vîrsta a patra”) cînd nu mai au nimic de făcut sau aşteptat (de la terminarea workshop-ului şi pînă la reprezentaţia din 29 martie, unii dintre ei au dispărut). Limita între fiinţă şi nefiinţă este extrem de fragilă. Proiectul Moses Stories i-a readus la viaţă. Au scris despre ei, au vorbit despre viaţa lor şi timpurilor cărora le-au fost martori sau protagonişti. Întreaga documentare despre acest proiect o puteţi găsi pe  blogul administrat de unul dintre participanţi, domnul Pompiliu Sterian, care, la cei 92 de ani ai săi, este cel mai vîrstnic blogger din România (http://varstapatru.blogspot.com).

Pentru aceşti oameni, cîndva pictori, medici, ziarişti, economişti, scriitori, a fost o experienţă a resuscitării. Pentru cei care au asistat la spectacole, a fost o întîlnire răscolitoare cu trecutul recent care rătăceşte fantomatic pe lîngă noi. Istoria există în oameni şi trebuie recuperată. Asta pentru ca nepoţii noştri să nu creadă că istoria este o poveste inventată de mama lui Harry Potter.

Teatrul Evreiesc de stat
Moses Stories
Texte: Bertha Liebovich, Eva Szemler Lendvay, Iudith Ardeleanu, Margareta Eschenazy, Marius Armașu, Medi Wechsler Dinu, Pompiliu Sterian, Sorin Steinberg, Virginia Mihăescu.
Moderator: Tina Grimberg
Desene/colaje: Angela Duia, Eduard Hirsch, Eva Șalomon, Eveline Iancu, Germaine Covalenco, Lazăr Grumberg, Lucia Bergfeld, Luiza Goldstein, Nadia Rusu, Rachelle Iacob, Simion Gyorgy, Tudor Roman.
Coordonatori proiect: Alice Monica Marinescu, Mihaela Michailov, Katia Pascariu, David Schwartz.
Colaboratori: Paul Dunca, Anca Benera, Adrian Cristea, Lala Mișosniky, Sever Bîrzan, Vlad Petri, Rodica Dumitrache, Ilie Zan.
Video: Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România
Foto: Alex Cilibianu şi Attila Gulyas

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Românca desemnată „Omul anului“ în Anglia. Cristina este șoferiță de autobuz în orășelul Hertford. „Ne face ziua mai frumoasă“
O șoferiță de autobuz, originară din București, a primit titlul „Omul anului”, acordat de o comunitate din Anglia. Cristina a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor comunității.
image
Tiramisu alb, un desert spectaculos, cu succes garantat. Secretul prăjiturii cu gust demențial
Nu doar că este delicios, ci este și simplu de făcut. Tiramisu alb este desertul de care nu te mai saturi. Rețeta necesită doar câteva ingrediente și multă răbdare, pentru că se servește a doua zi. Dacă este ținut la rece 24 de ore, rezultatul va fi unul spectaculos.
image
Cine este doctorița înjunghiată mortal în Franța. Tânăra se pregătea pentru rezidențiat
O tânără româncă, care se afla în Franța pentru a-și pregăti rezidențiatul, a fost descoperită moartă într-un apartament. Tragedia s-a petrecut în orașul Amiens, într-un apartament închiriat de ea prin platforma Airbnb.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic