IQ-ul poate crește (sau scădea) și la adulți
Cele mai recente cercetări în neurobiologie și științe cognitive au adus la iveală una dintre descoperirile uluitoare din 2011: aceea că IQ –ul, despre care cu toții credeam că nu se mai schimbă după anii copilăriei, poate, de fapt, să crească sau să scadă – aflăm din Newsweek. Și nu cu unul-două puncte. Conform unui studiu recent publicat în Nature, acesta poate crește cu 21 de puncte în patru ani - sau scădea cu 18.
”20 de puncte reprezintă o diferență foarte mare.”, afirmă Cathy Price de la University College, din Londra, care a condus cercetarea. ”Dacă unui individ IQ-ul îi crește de la 110 la 130, înseamnă că din mediu devine înzestrat. Și dacă îi scade de la 104 la 84, înseamnă că din mediu devine submediu.”, explică Price.
Studiul ei a cuprins persoane cu vîrste între 12 și 20 de ani. Dar, luînd în considerare descoperiri mai recente care au demonstrat că, datorită unei proprietăți numite neuroplasticitate – capacitatea creierului de a se schimba – și celor de 60-70 de ani le pot apărea noi neuroni - rezultatele lui se aplică tuturor.
Price și colegii ei au arătat în ce fel schimbările din creier determină modificarea IQ-ului. În cei 39% la care IQ ul verbal s-a modificat semnificativ, tomografiile de dinainte și de după au arătat schimbări în densitatea și volumul materiei cenușii (numărul de neuroni) într-o zonă a cortexului motor stîng activată de procese precum numirea, cititul și vorbitul. În cei 21 % al căror IQ non verbal (orice probleme nelegate de limbaj, precum raționamentele spațiale) a scăzut sau a crescut, la fel s-a întîmplat cu materia cenușie din cerebel, care este asociată cu mișcarea mîinilor. Deși mulți dintre noi consideră că abilitățile motorii și cel cognitive sînt precum apa și uleiul, un număr de studii au indicat că rafinarea abilităților motorii și senzoriale o poate impulsiona și pe a celor cognitive. Nimeni nu știe exact de ce, dar se poate datora faptului că cele două sisteme ale creierului interelaționează mai mult decît ne-am fi închipuit. Așa că învățați să tricotați, ascultați muzică simfonică sau jonglați – toate acestea se prea poate să vă crească IQ-ul.
Citiţi articolul din Newsweek aici.
(Iaromira Popovici)