Interlocutori „acoperiţi”

10 octombrie 2014
Oameni fericiți jpeg

Acum vreun an, am văzut, pe un post al televiziunii germane, o dezbatere despre problemele comunităţii musulmane din Occident. Ceea ce m-a frapat, de-a lungul întregii dezbateri, a fost prezenţa unuia dintre interlocutori - o interlocutoare, de fapt - purtînd pe chip tradiţionalul văl care nu lasă să se vadă decît ochii.

Discuţia era interesantă şi cuviincioasă, dar aveam tot timpul senzaţia că asist la un dialog între – pe de o parte - doi sau trei cetăţeni cu un portret transparent, recognoscibil, expresiv prin mimică, dinamism emoţional, fizionomie şi – de cealaltă parte – o statuie fără chip, o siluetă drapată, anonimă, o stihie destrupată, din care glasul iese travestit, camuflat, abstract. „Europenii”, bine educaţi în religia „corectitudinii politice”, nu păreau deranjaţi de această neconcordanţă. La rîndul meu, nu vreau să pun în discuţie tradiţia şi uzanţele altei civilizaţii. Dar tradiţia şi uzanţele civilizaţiei mele m-au deprins să cred că orice act de comunicare implică, în mod necesar, identificarea partenerului. A comunica e a te adresa cuiva, a intra într-un schimb de opinii după tipicul „faţă către faţă”. În lumea „mea”, a vorbi singur e, mai curînd, un simptom de nevroză. Chiar şi a vorbi cu Dumnezeu presupune înţelegerea lui Dumnezeu ca persoană, al cărei „chip” şi a  cărei „asemănare” sunt înscrise în propria ta alcătuire. Întotdeauna, cînd vorbeşti, vorbeşti cu o fiinţă vie, reactivă, capabilă de surîs, grimasă, mînie, tristeţe. Acoperit, portretul interlocutorului are o componentă de „inabordabil”, de „indescifrabil”, de natură să inhibe conversaţia.

Cu o problemă de comunicare asemănătoare mă confrunt ori de cîte ori mi se întîmplă să răsfoiesc comentariile de pe forum ale textelor mele. Am sentimentul, în majoritatea cazurilor, că defilez la vedere, fără mască, dinaintea unei comunităţi de personaje voalate, apărate de clar-obscurul anonimatului, de eschiva unor pseudonime mai mult sau mai puţin amuzante. Eu, vreau nu vreau, mă expun în plină lumină, cu bunele şi relele mele. Lumea ştie cine sunt, unde pot fi situat, ce hram port. Forumiştii însă zumzăie spectral la subsol. N-am idee cine sunt de fapt, nu ştiu de unde să-i iau, nu mă pot raporta la ei ca la nişte individualităţi precis conturate.

Mi se va spune, desigur, că am un aer defazat: că nu mai sunt în stare să diger „noutăţile” istoriei contemporane, cu invenţiile ei tehnice şi gazetăreşti. Sau că sunt incapabil să recunosc dreptul oricui de a-şi spune părerea, de a da cu parul (chiar de sub pătură, dacă aşa vrea el), de a-şi petrece timpul aşa cum i-o cer poftele, vanităţile sau psihozele proprii. Dar eu nu mă supăr nici dacă cineva e de altă părere decît mine (mai ales dacă are argumente), nici dacă cineva mă desfiinţează (dacă se poate, fără grosolănii de bodegă), nici dacă cineva înţelege să investească ore lungi de viaţă într-un verbiaj euforic sau într-o dăscăleală suficientă a mapamondului.

E drept, îmi e greu să înţeleg retorsiunea golănească, greşelile de gramatică, semidoctismul ţanţoş, monotonia ideilor fixe, partizanatul gregar, transformarea dezacordului în ură. Mi-e greu să înţeleg şi de ce cîţiva dintre forumişti mă detestă sistematic şi abundent, dar nu se pot lipsi de articolul meu de luni. Par să trăiască toată săptămîna nerăbdători să-mi mai agaţe o tinichea de coadă, să-mi mai dea un ghiont sau o scatoalcă, de regulă în aceeaşi manieră obsesiv-compulsivă. Înţeleg greu şi de ce o mulţime de „cititori” folosesc subsolul articolelor mele ca arenă de luptă, ca pretext sau prilej pentru răfuieli personale, fără nici o legătură cu mine. Mă simt parazitat. Trag după mine un întreg cortegiu de vorbe, înjurături, replici şi contra-replici, şarje băşcălioase, solidarităţi de grup, isterii, bombăneli, suspiciuni, rînjete, huiduieli şi glumiţe.

Aş fi, totuşi, gata să trec peste toate, cu o singură condiţie: condiţia chipului dezvelit, afişat cu demnitate şi curaj, pus la bătaie bărbăteşte, fără fente protectoare, fără camuflaj. Vreau să ştiu cu cine stau de vorbă. „Dar ce contează – mi-a spus cineva – dacă un comentariu e semnat, să zicem, «Bîldîbîc», iar numele adevărat e Nelu Popescu? Ai, prin «dezvăluire» mai multă informaţie?” Nu, însă nu de nume e vorba. Normal ar fi să mi se dea şansa unei minime aproximări a interlocutorului. Să-mi pot face o idee despre vîrsta lui, despre studiile lui, despre meseria lui. Adică să nu vorbesc cu un deghizament, cu un voal, cu o fantomă. Dacă ar fi după mine, orice intervenţie pe forum ar trebui să conţină datele esenţiale ale celui care postează: „Cutărică, inginer constructor, 47 de ani, Buzău”. În străinătate, aşa se face. E un mod de a-ţi asuma răspunderea a ceea ce scrii. Şi de a oferi „andrisantului” posibilitatea unei reacţii adecvate, în funcţie de coordonatele tale reale.

Concluzia: voi ruga pe cei care girează blogul „Adevărul” să nu mai publice decît postări la obiect şi nu „sub acoperire”, ci semnate cu nume şi prenume. Iar comentatorii care, în aceste condiţii, nu mai vor să se expună public, îmi pot scrie pe adresa redacţiei şi mă angajez ca, în măsura timpului şi a competenţelor mele, să le răspund.

Articol apărut pe

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Au apărut subiectele la Română. Ce le-a picat elevilor la Evaluarea Națională la Limba Română 2024 DOCUMENT
Au apărut subiectele la Limba română de la Evaluarea Națională. Subiectele, care pot fi găsite mai jos, au inclus cerințe pe baza textelor din romanul „Cireșarii” de Constantin Chiriță și „Portret” de Cella Delavrancea.
image
Secretele primului submarin militar al României. „Delfinul“ a făcut ravagii printre navele sovietice din Marea Neagră
Primul submarin militar al României a fost construit în anii interbelici și a costat o sumă impresionantă, însă a fost folosit cu succes în Al Doilea Război Mondial. Una dintre operațiunile militare în care a fost implicat a intrat în istorie.
image
Anunțul CFR primit cu hohote de râs de români. „Dacă trenurile reduc viteza cu 50 km/h vom merge cu 20, dar în sens opus”
Oficial, cei de la CFR spun că trenurile circulă cu până la 50 km / h mai încet din cauza caniculei. Anunțul CFR a fost primit cu hohote de râs de români, care știu că trenurile circulă oricum foarte încet.

HIstoria.ro

image
DACICC-1 - Primul calculator electronic de fabricație românească
Pe strada Republicii din Cluj-Napoca se află vila care a aparținut celebrului arhitect al Clujului, Lajos Pákey.
image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.