Instituţii britanice de cultură (1): Live Art Development Agency

26 august 2011
Instituţii britanice de cultură (1): Live Art Development Agency  jpeg

Live Art Development Agency este un exemplu de institu┼úie fondat─â pentru a recunoa┼čte public valoarea unei noi forme de expresie artistic─â ┼či a-i oferi sprijin pentru a se dezvolta.  ├Äntr-un interviu recent, Lois Keidan, directoarea agen┼úiei, ├«mi m─ârturisea c─â ideea a apar┼úinut Arts Council England (o structur─â public─â ce ofer─â subven┼úii ┼či finan┼ú─âri ├«n domeniul artistic). Anul era 1999, Tony Blair era de trei ani ├«n fruntea guvernului laburist care, pe parcursul urm─âtorilor ani, urma s─â dezvolte din nou serviciile publice, inclusiv cele dedicate patrimoniului ┼či artelor. Veniser─â la putere pe fondul secetei ce a caracterizat perioada conservatoare a anilor 80 ┼či 90, c├«nd ÔÇ×doamna de fieÔÇŁr t─âiase drastic subven┼úiile pentru activit─â┼úile considerate ne-profitabile ┼či deschisese brutal pia┼úa ofertei culturale c─âtre ├«ntreprinz─âtorii priva┼úi. Laburi┼čtii sub Tony Blair nu au preluat politicile anilor 60, considerate perdante, ci au pedalat ├«nainte pe urmele privatiz─ârilor ┼či au decomprimat u┼čor sectorul public britanic, profit├«nd de pe urma bugetului public consistent sus┼úinut de eficien┼úa priva┼úilor ┼či a dezvolt─ârii principiilor New Public Management ├«n institu┼úii. Directoarea, Lois Keidan, era ├«n 1999 ÔÇ×officerÔÇŁ, adic─â func┼úionar al Arts Council la momentul ├«n care agen┼úia a fost fondat─â. A r─âmas acolo timp de mai bine de 10 ani.
   
Plin─â de energie ┼či curioas─â apropo de Rom├ónia, mi-a spus din capul locului ce a fost esen┼úial ├«n munca institu┼úiei pe care a condus-o. ├Än primul r├«nd, convingerea c─â arti┼čtilor nu are nimeni voie s─â le interzic─â absolut nimic, chiar dac─â ace┼čtia primesc bani publici pentru ce realizeaz─â. ├Än al doilea r├«nd, c─â arti┼čtii, atunci c├«nd primesc sprijin financiar public, este absolut normal s─â fie ÔÇ×accountableÔÇŁ de acei bani, firesc s─â dea anumite justific─âri despre felul ├«n care au cheltuit acei bani. Este o responsabilitate fa┼ú─â de public, ├«n primul r├«nd. S-a uitat la mine cu o privire hot─âr├«t─â ┼či mi-a zis r─âspicat: oric─ârui artist care ├«mi spune c─â el nu pune nimic pe h├«rtie ├«i spun c─â nu arat─â respect pentru publicul, pentru spectatorii lui.

A reu┼čit s─â impun─â recunoa┼čterea public-institu┼úional─â a unei zone artistice relativ vag definite ┼či esen┼úial periferice.

Din abordarea managerial─â ┼či felul ├«n care Live Art Development Agency ┼či-a ├«n┼úeles misiunea institu┼úional─â, cel mai puternic m-a impresionat felul ├«n care a reu┼čit s─â se impun─â recunoa┼čterea public-institu┼úional─â a acestei forme-atitudine artistic─â - ÔÇ×live artÔÇŁ (aten┼úie, nu ÔÇ×live artsÔÇŁ). Pe pagina institu┼úiei apare a┼ča:  ÔÇ×Live Art nu este descrierea unei forme artistice sau a unei discipline, ci o strategie cultural─â care include procese experimentale ┼či practici experien┼úiale care altfel ar fi excluse din cadrele curatoriale, culturale sau critice obi┼čnuite. Live Art este un instrument de ├«ncadrare a posibilit─â┼úilor de a fi prezent ale arti┼čtilor care aleg s─â lucreze la marginea, ├«ntre sau dincolo de formele artistice tradi┼úionale.ÔÇŁ Institu┼úia a fost creat─â ca r─âspuns la prezen┼úa vibrant─â a unor arti┼čti care ├«ntre timp au f─âcut deja istorie ├«n art─â. De altfel, Marina Abramovi─ç, Tim Etchells, Guillermo G├│mez-Pe├▒a Raimund Hoghe, Tehching Hsieh, Isaac Julien, La Ribot s├«nt ÔÇ×patronsÔÇŁ ai acestei institu┼úii (la fel ca ÔÇ×accountabilityÔÇŁ, ÔÇ×patronÔÇŁ este un termen care are nevoie de o experien┼ú─â similar─â a guvern─ârii democratice ┼či de rela┼úii func┼úionale ├«n mediul asociativ ┼či privat, pentru a g─âsi un echivalent potrivit ├«n limba rom├ón─â. Pentru moment, o traducere relativ─â l-ar echivala cu binef─âc─âtor sau sus┼úin─âtor.).

La momentul c├«nd au fost g├«ndite primele sale activit─â┼úi, mica echip─â de conducere a institu┼úiei a organizat discu┼úii cu arti┼čti ┼či organiza┼úii care dezvoltau live art, investig├«nd care erau nevoile acestora ┼či ce putea realiza institu┼úia pentru ei. A┼ča s-a ajuns ca primele programe s─â fie cele de dezvoltare profesional─â ┼či de cercetare. Au urmat mai apoi proiectele specifice, precum cel lansat recent, Performance Matters, care, de┼či este ├«n mod esen┼úial de cercetare, are o puternic─â component─â de construc┼úie discursiv─â a semnifica┼úiei live art ┼či de a┼čezare sub semnul ├«ntreb─ârii a provoc─ârilor ridicate de performance-ul contemporan asupra ideii de valoare cultural─â. Nu ├«n ultimul r├«nd, Live Art realizeaz─â activit─â┼úi de advocacy ┼či lobby, fiind pl─âtit de c─âtre DCMS (echivalentul Ministerului Culturii ┼či Patrimoniului Na┼úional de la noi) s─â realizeze studii ┼či propuneri de politici publice pe zona lor de expertiz─â.

Live Art Development Agency a suspendat practica neutralit─â┼úii publice, ├«n favoarea interesului public ┼či a unei perspective asumate despre sensul performan┼úei artistice ┼či manageriale

Ceea ce a debutat reactiv, a devenit un actor important nu doar pentru birocra┼úia extenuant─â a deciziilor publice ┼či pentru dezvoltarea profesional─â a arti┼čtilor. O carte pe care mi-am cump─ârat-o ┼či pe care o citesc cu interes ┼či pl─âcere este ÔÇ×Case studies for locating experimental theatreÔÇŁ (2007), ├«n care s├«nt incluse interviuri cu directori ai unor teatre considerate mainstream pe scena cultural─â britanic─â, care au decis la un moment dat s─â colaboreze cu arti┼čti, regizori ┼či companii care produceau teatru experimental. O abordare de pionierat chiar ┼či ├«n context britanic,  publica┼úia nu urm─âre┼čte s─â r─âspund─â unui fenomen bine format ┼či reprezentat, ci din contr─â, ├«ncearc─â s─â impun─â ┼či s─â problematizeze o practic─â emergent─â. Realiz├«nd acest─â publica┼úie, Live Art Development Agency a ales s─â ia ├«n piept o tem─â aparent marginal─â, ┼či pentru unii chiar u┼čor neconfortabil─â, cea a concubinajului dintre mainstream ┼či experimental. Eu zic c─â de astfel de institu┼úii f─âr─â inhibi┼úii avem ┼či noi nevoie, institu┼úii care, din pozi┼úia de organiza┼úii-suport, s─â suspende practica unei doar aparente acum neutralit─â┼úi, ├«n favoarea interesului public ┼či a curajului unei perspective clare despre sensul inova┼úiei ┼či valorii ├«n performan┼úa artistic─â ┼či managerial─â ├«n domeniul culturii.

Raluca Pop este ini┼úiatoarea banipentruarte ┼či membru ├«n Coali┼úia Sectorului Cultural Independent. ├Än iulie 2011 s-a aflat pentru o lun─â la Londra, bursier prin programul Bursa Gabriela Tudor in management cultural ├«n Marea Britanie, ini┼úiat de Funda┼úia Gabriela Tudor ├«n parteneriat cu Funda┼úia Ra┼úiu din Marea Britanie.

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Exista╠ć modele de drujba╠ć care sa╠ć poata╠ć fi manevrate cu o singura╠ć m├«na╠ć? Ra╠ćspunsul specialis╠Žtilor!
Un model eficient de drujb─â garanteaz─â o t─âiere rapid─â a elementelor de vegeta╚Ťie nedorite, precum ╚Öi un confort sporit ├«n utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni elegan╚Ťi pentru femei ÔÇô stiliz─âri pentru birou
Datorit─â sfaturilor de mai jos, vei ├«nv─â╚Ťa cum s─â creezi o ╚Ťinut─â excep╚Ťional de stilat─â ├«n c├«╚Ťiva pa╚Öi simpli, ├«n care te vei sim╚Ťi ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
C├«╚Ötig─âtorul uneia dintre cele mai prestigioase competi╚Ťii muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
C├«╚Ötig─âtorul uneia dintre cele mai prestigioase competi╚Ťii muzicale din Europa ÔÇô Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonic─â Radio Danez─â) este invitat special pe scena S─âlii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-╚Ťi m─âri ╚Öansele pentru interviul de angajare
Este important s─â ╚Ötii cum s─â te prezin╚Ťi mai bine ├«n fa╚Ťa oric─ârui recrutor, cum s─â-╚Ťi pui ├«n valoare calit─â╚Ťile ╚Öi cum s─â fii candidatul cu cele mai mari ╚Öanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Via╚Ťa la 18 ani
ÔÇ×Am 18 aniÔÇŁ este un proiect, produs de Asocia╚Ťia Art No More ╚Öi cofinan╚Ťat de AFCN, la care au participat ╚Öapte scriitori rom├óni contemporani: Dan Coman, Augustin Cup╚Öa, Andreea C─ât─âlina Dr─âghici, Andrei Do╚Öa, Jean-Lorin Sterian, Cristina ╚śtefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.