“Inima Europei bate în Est”

Paolo RUMIZ
10 august 2011
“Inima Europei bate în Est” jpeg

Pentru autorul cărţii "Aux frontières de l'Europe" (La frontierele Europei, netradusă încă în limba română), sufletul Vechiului Continent nu mai poate fi întâlnit decât în anumite ţări fost-comuniste sau de-a lungul frontierei externe a UE.


Cum de v-a venit ideea de a parcurge în lung şi lat frontiera orientală a Uniunii Europene?

Paolo Rumiz: Căutam o frontieră care să existe încă. Vin din Trieste, sunt un fiu al frontierei. M-am născut în ziua în care a fost stabilită frontiera în jurul oraşului, în 20 decembrie 1947. Ea a fost doborâtă în ziua celei de-a 60-a aniversări [atunci când mai multe ţări din Europa Orientală au intrat în spaţiul Schengen], zi care a coincis deci cu aniversarea zilei mele de naştere. În seara aceea, ne-am privit, eu şi nevasta mea poloneză [Monika Bulaj, artist fotograf] şi ne-am spus: "După ce am petrecut 60 de ani dorind să distrugem frontierele, cum vom mai trăi oare acum că nu mai există?" A fost o formidabilă invitaţie la călătorie: unde este astăzi sensul misterului pe care-l degaja o graniţă ? În ziua aceea, puţin euforici, în timp ce traversam vechea barieră a frontierei iugoslave, în mijlocul văii Rosandra, unde se afla ultimul han italian înainte de intrarea în Iugoslavia, am decis că voi pleca în căutarea adevăratei frontiere: un loc unde aş mai putea găsi încă vameşi adevăraţi.

I-aţi găsit ?

Şi încă cum. Vă daţi seama? Dacă aş fi făcut această călătorie acum 25 de ani [odată cu intrarea în Slovenia], n-ar fi trebuit să-mi arăt niciodată paşaportul, căci aş fi rămas în spaţiul pactului de la Varşovia şi al fostei URSS. De data aceasta, dimpotrivă, intrările şi ieşirile continui din spaţiul Schengen şi al Uniunii Europene (UE) m-au făcut să mă regăsesc – mai ales între Norvegia şi Rusia şi Letonia şi Rusia – în faţa unor frontiere incredibil de rigide, chiar mai mult decât înaintea căderii Zidului. Vroiam să văd ce se află dincolo de această barieră, această limită. Ne dăm seama repede că între o parte şi alta a frontierei nu există nicio diferenţă, în ciuda acestor bariere absurde, şi că în realitate linia frontierei UE şerpuieşte de-a lungul unor regiuni transfrontaliere cu nume magnifice, ca de exemplu Curland [Lituania] sau Botnia [Scandinavia] sau Dobrogea [România, Bulgaria], care existau înaintea marii febre naţionaliste a secolului al XIX-lea şi care constituie adevărata inimă a continentului.

Se spune că centrul Europei este undeva în vestul Ucrainei...

Europa are mai multe puncte zero: unul în Lituania, unul în Carpaţi, altul în Polonia...Depinde de cum măsori Europa. Ceea ce este sigur este că Europa este mai mult înaltă decât largă. Centrul Europei nu este deocamdată decât o palidă imitaţie a Occidentului, chiar dacă regăsim urme puternice ale Orientului. Acest amestec de slavitudine şi iudaism, care este de fapt sufletul profund al Europei, nu l-am găsit decât în aceste regiuni frontaliere. Aici bate pentru mine inima Europei aşa cum o auzeam şi cum o căutam: o anume feminitate maternă, fluvii imense, toate acestea le-am regăsit în Rusia, Ucraina, Polonia.

Din carte emană o iubire aproape fără limite pentru spiritul slav şi stilul de viaţă al persoanelor pe care le-aţi întâlnit. Şi chiar o formă de dezgust faţă de anumite aspecte ale Europei occidentale. Care este problema acestei Europe?

E o lume mai omogenă, mai falsă, în celuloid, unde timpul fuge din ce în ce mai repede şi se consumă într-o coridă de mesaje electronice şi SMS-uri, unde contactul cu realitatea a fost pierdut, contactul cu pământul – "zemlija", în ruseşte; un nume care, cu "voda", apă, m-a urmărit de-a lungul întregului meu parcurs.

În carte faceţi elogiul autenticităţii locuitorilor acestor regiuni de frontieră. Totuşi, mulţi dintre ei au o singură dorinţă, să trăiască în Europa occidentală, sau în orice caz să adopte acelaşi stil de viaţă.

Nu trebuie să uităm acest aspect, bineînţeles. Fără a vrea să le spui că-şi pun beţe în roate inutil, le putem aminti că nu toate sunt roz de această parte a frontierei. Persoanele în vârstă sunt conştiente: ele îşi dau seama că solidaritatea care marca relaţiile umane nu mai există la tinerii occidentalizaţi.

Evocaţi adeseori "sufletul slav" în "Aux frontières de l'Europe". Cum l-aţi defini?

Slavii sunt conştienţi că nu sunt creierul continentului, dar ştiu că sunt într-un fel măruntaiele sale. Îşi lasă libere instinctele şi aceasta poate duce la o agresivitate incredibilă, dar şi la o tandreţe de neuitat în anumite situaţii. În cartea mea povestesc o scenă la Minsk, unde un acordeonist este înconjurat de un grup de femei care îi spun: "Hai,Igor, fă-ne să plângem!" Un Occidental nu ar fi făcut-o niciodată. Ar fi cerut un cântecel pentru a-şi anestezia viaţa prea rapidă, prea lipsită de sens. Ceea ce iubesc la slavi este acest sentiment al împărtăşirii unei părţi întunecate a vieţii lor, a melancoliei.

Europa a fost schimbată de aderarea la UE a mai mult de zece ţări fost comuniste?

Da, deoarece au adus cu ele o injecţie formidabilă de naţionalism: din acest punct de vedere polonezii sunt un dezastru. Această senzaţie că sunt un popor martir, care a rezistat cizmei comuniste...Au redescoperit naţionalismul după sfârşitul acestuia. În Polonia e patologic. Este o lume autocentrată. Ceea ce s-a întâmplat cu avionul preşedintelui Lech Kaczynski [care s-a prăbuşit la Smolensk în aprilie 2010] este exemplar: nici nu e vorba să trecem drept imbecili în faţa ruşilor !

În cartea dvs reproşaţi mai multe lucruri Europei şi instituţiilor sale...

Reproşez Europei şi Italiei faptul că dorm şi nu sunt conştiente de forţele naţionaliste şi centrifuge care o despică. Nu am învăţat deloc lecţia Balcanilor: este suficient să indicăm un potenţial duşman unei populaţii care duce lipsă de repere şi aceasta îl adoptă ca atare. Astăzi, o clasă conducătoare în cădere care ar vrea să transforme o încleştare politică într-una etnică, n-ar avea nicio dificultate să o facă. Nu mai avem anticorpii fascişti, nu mai avem nici anticorpii criticii. Din acest punct de vedere, Italia – dar şi Belgia – este o zonă cu risc. Regăsim o victimizare regionalistă exasperată. O formă de ranchiună a periferiei faţă de centru.

Interviu realizat de Gian Paolo Accardo.

Gian Paolo Accardo este un jurnalist italo-olandez născut la Bruxelles în 1969. A lucrat ca redactor la Internazionale şi Courrier international şi ca şi corespondent pentru agenţia de presă italiană Apcom. Este redactor şef adjunct al presseurop.eu. Scrie pe Twitter.

Foto: Hoëbeke

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

kaufland jpg
Programul hipermarketurilor Carrefour și Kaufland de sărbători
Supermarketurile au început să anunțe care va fi programul de funcționare în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea menționând libere sau program scurt pentru angajați.
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Puțini români știu cât de sănătos este! Peștele gustos și plin de vitamine pe care mulți îl evită
Este un pește destul de ușor de găsit, care poate fi pregătit în nenumărate feluri. Cu toate acestea, mulți români îl evită, fără să știe cât de util este, de fapt, pentru sănătate! Are un conținut ridicat de vitamina D și are un gust foarte bun!
Rebelii sirieni au descoperit laboratoare de droguri în Siria FOTO Captură Video France 24
Secretele comerțului ilicit cu droguri al regimului Assad. Rebelii sirieni au descoperit cantități uriașe de captagon
Rebelii sirieni conduși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care au preluat controlul asupra capitalei Damas după fuga lui Bashar al-Assad, au descoperit depozite uriașe de droguri destinate exportului la periferia Damascului.
prajitura1 jpeg
Desertul perfect pentru masa de sărbători! Este o rețetă tradițională foarte ușor de făcut
Este o rețetă delicioasă, tradițională și perfectă pentru masa de sărbători! Este vorba despre faimoasa prăjitură tăvălită prin cocos, un desert de vis, care se pregătește foarte ușor!
petarde jpg
Avertismentul unui renumit medic ieșean: „Explozia unei petarde te poate băga direct în sala de operații. Mai bine nu le folosiți!”
Un tânăr de 17 ani, elev în clasa a XII-a la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui a ajuns la spital rănit de o petardă care i-a explodat în mână. Astfel de accidente au loc în fiecare an în prejma sărbătorilor de iarnă, chiar dacă folosirea produselor pirotehnice de acest gen este interzisă.
porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.