Înaintea manelizării a fost o horă din "Şatra"

10 septembrie 2010
De la clubul copiilor la supermarket jpeg

Acum zece ani, în plină eră a fericirii “aspiraţionale” din publicitatea românească, doldora de oameni neverosimil de frumoşi, zîmbitori şi spilcuiţi, şi de situaţii de viaţă desprinse parcă din serialele Dallas şi Beverly Hills, a apărut acest spot pentru un serviciu online naţional. Revoluţia pe care a generat-o se simte, în cercuri concentrice, pînă în ziua de azi. 

De fapt, a fost o serie de spoturi, din care cel despre www.taraf.ro a ieşit în evidenţă precum o aluniţă desenată pe un obraz de ţigancă. Se comunica faptul că, datorită facilităţilor oferite de mediul online (pe atunci, o trufanda pentru români), oricine îşi poate dezvolta o afacere; ergo, se poate propăşi individual (sau, după caz, în clan): re.inventează.te, unul dintre cele mai influente sloganuri româneşti, sintetiza mesajul plin de optimism (normal, ehei, pentru acea perioadă) al campaniei. Mesajului cu pricina, poate prea futurist ca ţintă argumentativă, “ogarii” cu nas fin de la Headvertising i-au găsit această rezolvare filmică pămînteană, (hiper)realistă, din actualitatea “inevitabilă”. Ar merita poate spus că eram în plină modă Kusturica, dar şi că agenţia dinainte (schimbată în urma unei licitaţii) încercase timp de un semestru să vîndă Xnet printr-o campanie cu extratereştri...

Celelalte două spoturi erau - unul despre un producător de miere trecut de prima tinereţe (www.mierar.ro) şi celălalt despre nişte precupeţe de la piaţă (www.taraba.ro, parcă). Oameni de lîngă noi, sfere de interes domestice, deloc pretenţioase, îndeletniciri simple, umile chiar; dar (poate tocmai de aceea) pline de forţă evocatoare. Evident, toate acele situri erau funcţionale şi extindeau, asemeni unor tentacule online, comunicarea “clasică” a campaniei. Senzaţia de ansamblu era că aceşti mici întreprinzători chiar există în realitate, că povestea fiecăruia dintre ei e adevărată şi exponenţială pentru noi toţi. Devenise cool şi trendy să comanzi lăutari de la www.taraf.ro, miere de la www.mierar.ro etc.

Ce ar mai fi de spus?
- Că pe vremea aceea nu începuse (încă) demenţa manelelor; şi că specifică unei reclame despre lumea tarafurilor a fost considerată, la acea vreme, o horă în manieră "Şatra" (interesant, nu?).
- Că astfel se lansa, în mod implicit, manifestul unui nou curent pitoresc, mustos, neo-hiper-realist, care: 1) avea să-l consacre pe Radu Muntean ca most wanted commercials director; 2) avea să facă legea în publicitatea românească de peste mileniu; şi 3) avea să reverbereze mai tîrziu în aşa-numitul val al tinerilor cineaşti.
- Că, totodată, se dădea startul unei întregi mode a spoturilor tip testimonial, în care un personaj (mai mult sau mai puţin real) îşi povesteşte experienţa de carieră şi viaţă (avînd mai mare sau mai mică legătură cu produsul/brandul advertizat), de la piticarul din Săftica pînă la costumiera de la teatru. Dacă, pînă atunci, publicitarii evitau acest gen documentaristic (prea aducînd a telejurnal, pentru unii; prea a teleshopping, pentru alţii), azi testimonial-ul e una dintre opţiunile stilistice favorite ale clienţilor comanditari.

Dacă, după zece ani s-a mers prea departe (prea jos? prea în dos?) în sensul exhibării lumii noastre imediate, nefardate, nedisimulate; dacă “sub”-realismul românesc crud şi crunt a ajuns la un manierism tot mai greu de suportat; dacă în reclamele româneşti sînt prea multe “bube, mucegaiuri şi noroi” ca să mai provoace în opinia publicului “frumuseţi şi preţuri noi” – rămîne să decidă consu-telespectatorii.
 

Florin DUMITRESCU este textier.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.