"În România filmele se împart în prea puţine categorii" - interviu cu Cosmina STRATAN

14 februarie 2016
"În România filmele se împart în prea puţine categorii"   interviu cu Cosmina STRATAN jpeg

În 2012, Cosmina Stratan obținea la Festivalul de la Cannes premiul de interpretare feminină pentru rolul Voichița din După dealuri, filmul lui Cristian Mungiu. Un premiu care este o consacrare dar și un punct de vîrf al unei cariere. În cei trei ani care au trecut de atunci, actrița a trebuit să se reinventeze. Un pariu dificil dar, după toate semnele, un pariu cîștigat.

Anul 2015 a însemnat, printre altele, cinci roluri filmate în Germania, Suedia, Danemarca și Franța. Cum te-ai adaptat unor “partituri “ atît de diferite?

Într-adevăr a fost un an aglomerat, cu drumuri între Germania, Franţa şi România. Lungmetrajul Shelley lucrat în Suedia şi Danemarca a fost filmat la finalul anului 2014, doar că perioada de post producție s-a prelungit pînă la începutul acestui an şi aşa a ajuns sa aibă premiera în februarie 2016. M-am bucurat să pot lucra în contexte foarte diferite. Cred că asta m-a şi ajutat să pot face departajarea între personaje. De obicei, încerc să nu mă adaptez ci să caut diferenţe şi piedici cînd lucrez la un personaj nou, dar adevărul e undeva la mijloc.

În scurtmetrajul Prolog, regizat de Stefan Constantinescu, îl ai ca partener pe Andi Vasluianu...

Da, pentru a doua oară, după experienţa Rămîi cu mine de la HBO. Lucrez foarte bine cu Andi, a fost mereu pe lista mea de colegi preferaţi. E un om şi un artist în care am multă încredere şi de la care învăţ. Ştefan Constantinescu a creat în Prolog un context nou pentru noi ca parteneri, povestea unui cuplu care nu funcţionează, printr-o secţiune simplă şi dură. Cred că a fost un experiment pentru amîndoi. E un film care m-a pus la încercare şi la care ţin foarte mult.

Les Territoires du silence, regia Christophe Perton, abordează tema cuplului confruntat cu boala unui copil surdo-mut. În ce fel te-ai documentat pentru rolul mamei?

Les Territoires... mi-a dat lumea peste cap în mai multe feluri. Deşi personajele greu de construit sînt şi cele care provoacă şi mă ajută să cresc, a fost pentru prima dată cînd am avut impresia că am luat mai mult decît aş putea să duc. Pentru faza de documentare am petrecut cîteva zile într-un centru specializat în comunicarea prin limbajul semnelor, dar fundamentală a fost faza de repetiţii în care m-am văzut în situaţia de a construi o relaţie reală cu un copil surdo -mut.

Pentru a o interpreta pe Anna din Les Territoires du silence ai învățat şi franceza, şi limbajul semnelor…

Da. E o întreagă echipă în spatele acestui film. Iniţial, în faza de casting mi-am terorizat toţi prietenii care ştiau franceză să mă ajute cu pronunţia şi comunicarea de bază, apoi după ce am luat castingul, m-am apucat de un gen foarte special de cursuri. Deşi n-am mai făcut meditaţii de pe vremea bacalaureatului, pentru Les Territoires... am luat lecţii de franceză de la o familie foarte dragă mie. Pentru limbajul semnelor tot de la zero am început alături de un profesor specializat în asta, iar mai apoi pe platou am fost în permanenţă asistată şi ajutată de un specialist.

Cum se lucrează în străinătate și în ce aspecte ți s-a părut diferit față de experiența pe care ai avut-o la filmul de debut, După dealuri.

Nu există mari diferenţe între modalitatea de lucru de la noi şi cele din străinătate. Cred că diferenţa apare mai mult la nivel de poveste, personaj, viziune, echipă şi depinde mai puţin de ţara în care se desfăşoară proiectul. La fel de diferite între ele mi se par proiectele la care am lucrat în România. E complicat pentru mine să compar orice experienţă cu După dealuri şi mă feresc să o fac. Faptul că am avut ocazia de la primul film să lucrez aşa cum mi-am imaginat dintotdeauna ca aş vrea să fac meseria asta, a fost o şansă foarte mare şi o responsabilizare la fel de mare.

Cine este Anuscha din filmul Tatort-Klingelingelin? Ai jucat și în germană?

Cu Anuscha am făcut în sfîrşit pasul spre infractorii periculoşi. E o poveste despre care nu ştiu dacă pot da încă foarte multe detalii. I-am avut ca parteneri pe alţi doi actori români, Florin Piersic Jr şi Alexandru Cîrneală. S-a creat un grup de lucru în care m-am simţit foarte bine şi în care, din nou, am avut multe de învăţat. Am jucat pentru prima oară în germană, dar nu a fost aceeaşi situaţie ca în Les Territoires du silence. Eu am studiat germană din clasa a II -a şi am mult mai multă siguranţă aici decît în franceză.

Mulți dintre noi află întîmplător de actori români distribuiți în filme străine...

Nu mi se pare chiar o problemă. Cred că trăim nişte vremuri în care fiecare actor, artist are acces simplu la mijloace de promovare şi ţine de fiecare cum îşi gestionează gradul de vizibilitate. O problemă însă apare la nivel de public şi anume faptul că nu avem încă un segment constant de public interesat de genuri diferite de cinema. Pentru publicul larg din România filmele se împart în prea puţine categorii: blockbustere şi filme de festival. Există cel mult şi o a treia categorie în care intră filmele româneşti, de care publicul larg se apropie rar, cu rezervă şi prejudecăţi. De multe ori şi oamenii din breaslă le judecă după aceleaşi criterii. Sinistru cumva. Sîntem la început, e nevoie de timp şi educaţie.

Cîte din filmele străine în care joci au șansa să ajungă pe ecranele din România?

Cred că nici unul.

Ce dificultăți ai întîmpinat cînd ai jucat în altă limba decît cea maternă?

De fiecare dată e un mare “gap” de recuperat. Depinde de fiecare personaj cum e mai convenabil să se producă această recuperare. E un domeniu în care forţa cuvîntului e esenţială, subtilităţile sînt dificil de construit şi sînt necesare mai multe pîrghii. Cel mai complicat a fost, din nou, la Les Territoires unde a trebuit să comunic simultan în două limbi foarte străine mie: franceza şi limbajul semnelor. Aşa am ajuns să abordez întreg procesul diferit. Am lucrat aproape ca la teatru bazîndu-mă pe ritm, muzicalitate şi limbaj corporal.

Crezi că se pierde din intensitatea personajului cînd rolul nu este în română?

Ceva sigur se pierde, dar e greu de ales şi formulat ce anume. Mai fac parte şi din categoria oamenilor seduşi grav de limba română. În schimb, lucrez mult cu gradul de nesiguranţă, mi se pare o însuşire elementară de care caut mereu să am grijă și să mi-o păstrez, iar în momentul în care lucrez într-o limbă străină, ea apare de la sine.

Cum este plătit un actor de talia ta în străinătate?

Salariul e clar diferit, dar raportat la nivelul de trai din Franţa, Germania sau Danemarca, actorii nu sînt plătiţi cu sume foarte mari.

Care e filmul tău preferat al anului 2015 și de ce?

Mai uşor ar fi să vorbesc despre filmele anului 2016, am văzut mai multe. Revăd constant Wintersleep. Mă inspiră încă diferit. E un film “complet” pentru mine. Foarte curajos în primul rînd şi mai departe mă plimbă prin multe locuri. Sînt şi fan Ceylan dintotdeauna.

Filmul Shelley este selecționat la Berlinală…

E pentru prima dată cînd am avut ocazia să joc într-un thriler horror. Chiar dacă iniţial n-am avut idee cum să accesez zona, tocmai pasiunea şi entuziasmul pe care le-am sesizat la regizorul Ali Abbasi m-au declanşat. N-a fost un proces simplu şi am abandonat des raţionalul pentru inconştient şi extrem. E genul de experienţă în care se depun armele pentru că oricum nu prea ai la ce să le foloseşti. Am repetat mult cu Ali, Ellen Dorrit Petersen şi Peter Christoffersen, ceilalţi doi actori din rolurile principare, în jurul situaţiilor, apoi pe text, întorcîndu-ne apoi iar la improvizaţie. De data asta scriptul mai mult ca oricînd, a fost doar un pretext la care reveneam cînd şi cînd strict de verificare. N-am văzut încă filmul şi-l voi vedea direct în festival. Am emoţii.

a consemnat Roxana Călinescu

Credit foto: Barna Nemethi, Sophie Bouteller

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

petrovaprez jpg
De ce se sinucideau femeile în Primul Război Mondial. Studiul făcut de un profesor în Maramureș
O statistică a morților din Primul Război Mondial din satul Petrova din Maramureș indică faptul că un mare număr de femei se sinucideau, în timpul Primului Război Mondial. Cifrele însă nu arată cu precizie câte dintre decese erau sinucideri, fiind notate sintagme mult mai „blânde”
Nemtoaica jpg
Mondialul „păcătoșilor“: Cât costă să savurezi meciurile cu alcool și femei în bikini, la Doha VIDEO REPORTAJ
Totul are un preț pe această lume, inclusiv „driblarea“ restricțiilor religioase într-o țară islamică.
Culori curcubeu FOTO Shutterstock jpg
Pantone a anunțat culoarea anului 2023. Cum arată nuanța „curajoasă și vibrantă”
Viva Magenta, o culoare în care se îmbină rozul fucsia cu roșu închis și albastru a fost desemnată de Institutul Pantone ca fiind culoare anului viitor. Potrivit reprezentanților institutului, culoarea este „curajoasă și vibrantă” și inspiră optimism.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.