În ciuda schimbării, rămîn aceleaşi probleme
The Economist pune din nou punctul pe i, caracterizînd situaţia politică din România în condiţiile recentei schimbări de guvern.
În articolul intitulat "Guvernare nouă, probleme vechi", se observă că unele dintre calităţile lui Traian Băsescu (printre care energia debordantă şi umorul "pămîntesc") s-au "subţiat", în vreme ce unele defecte (faptul că e imprevizibil şi că are "o judecată slabă") au început să-i irite chiar şi pe susţinătorii săi.
Este amintită situaţia economică a României, care e considerată mai stabilă în comparaţie cu a altor ţări din zonă (Ungaria sau Grecia). O stabilitate pe care cei de la The Economist o pun în special pe seama guvernatorului băncii centrale, Mugur Isărescu.
Jurnaliştii britanici mai observă şi că românii ar fi considerat măsurile de austeritate mai suportabile dacă politicienii ar fi furat mai puţin şi ar fi comunicat mai bine. Ei constată şi că, deşi opoziţia e mult în faţă în sondajele de opinie, nu are neapărat o imagine mult mai bună decît puterea.
Noul premier e caracterizat în două vorbe, ca fiind un istoric poliglot, cu studii la Oxford şi care a deţinut anterior şefia serviciilor de spionaj.
The Economist crede că va fi dificil pentru echipa lui Mihai Răzvan Ungureanu să refacă terenul pierdut de coaliţia aflată la putere pînă la alegerile programate în noiembrie.
În ce-l priveşte pe preşedinte, se aminteşte că are mandat pînă în 2014, dar autorii articolului spun că mulţi români par a fi se fi săturat deja de el.
Ei bine, pare şi că jurnaliştii aceştia britanici au capacitatea de a percepe şi de a rezuma esenţa vieţii politice din România mai clar şi mai bine decît mulţi dintre cei autohtoni.
(Andrei Manolescu)