În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine

27 ianuarie 2023
protectieficat (2) jpg

În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă. Hipertensiunea arterială, creșterea nivelului de colesterol rău și problemele de digestie se numără printre aceste tulburări. Iată mai jos în ce fel își poate pune amprenta asupra sănătății o alimentație dezechilibrată din perioada sărbătorilor și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine. 

Care sînt cele mai frecvente afecțiuni provocate de mesele de sărbători

Potrivit specialiștilor în nutriție, mesele de sărbători sînt responsabile, cel mai frecvent, de creșterea numărului de cazuri de indigestie și alte tulburări digestive, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie și  tulburări de somn. Persoanele care suferă de diverse afecțiuni metabolice, precum diabetul zaharat, ori cardiace sau de alt tip pot fi în mod particular afectate de o alimentație prea bogată în produse sărate, grase și dulci, care pot predomina în perioadele sărbătorilor. 

Cum să ajuți organismul să se detoxifice

Sărbătorile sînt sinonime pentru mulți dintre noi cu excesul de alimente care sînt frecvent mai greu de digerat. Grăsimile animale, ciocolata și alcoolul se numără printre acele produse care pot suprasolicita ficatul, ce nu mai poate funcționa corespunzător în procesul de eliminare a toxinelor. Pot apărea astfel diverse tulburări alimentare, precum vărsăturile și diareea, balonarea, stările de greață, hiperaciditatea gastrică și chiar jenă și dureri în zona abdominală. Primul pas în acest sens este adoptarea unor obiceiuri pentru detoxifierea organismului.

Susținerea funcțiilor ficatului

Un organ complex, ficatul îndeplinește mai multe funcții, secretând bila necesară pentru digestia grăsimilor și absorbția lor, filtrând sângele și ajutând la eliminarea toxinelor și a colesterolului rău. Ficatul mai are și rolul de a genera și stoca mai mulți compuși esențiali pentru organism, printre care se numără lipidele și carbohidrații. Există mai multe remedii pentru protectie ficat, iar printre cele mai cunoscute și eficiente sunt câteva plante care pot susține funcția hepatică, stimula digestia și metabolismul celular și proteja acest organ de distrugerile provocate de diverși compuși toxici. Păpădia și anghinarea, sub formă de ceai sau salată, combinate cu ridiche neagră și țelină, sunt foarte utile în acest sens. Silimarina este un alt compus benefic pentru ficat, cu efect protector, și o găsești sub formă de suplimente alimentare naturale, iar curcuma are proprietăți antiinflamatorii și îmbunătățește funcționarea întregului sistem imunitar.

Consumul unei cantități adecvate de apă

Aceasta îndeplinește o multitudine de funcții vitale pentru organism, reglînd temperatura, ajutînd la digestie și la absorbția nutrienților, precum și la detoxifierea organismul, prin eliminarea deșeurilor prin urină, transpirație și respirație. Cu ajutorul unei cantități adecvate de apă, celulele corpului vor reuși funcționeze optim și să descompună nutrienții pe care organismul îi folosește pentru a avea energie. O corectă hidratare se asigură prin consumul de apă simplă, dar și de ceaiuri, infuzii de plante, precum și de fructe și legume. 

Consumul de alimente foarte bogate în antioxidanți

Antioxidanții protejează celulele de daunele cauzate de molecule numite radicali liberi. Stresul oxidativ este o afecțiune cauzată de producția excesivă de radicali liberi. Corpul uman produce în mod natural aceste molecule, pentru multe procese celulare, de exemplu, digestia. Însă consumul de alcool, fumatul și alimentația dezechilibrată pot contribui la creșterea nivelului de radicali liberi din organism. Bolile care afectează capacitățile cognitive, precum formele de demență și Alzheimer, cele cardiace, renale, hepatice și anumite tipuri de cancer pot fi cauzate de excesul de radicali liberi. Organismul poate fi ajutat să se detoxifice și cu ajutorul unor alimente bogate în antioxidanți, precum fructele bogat colorate, mai ales cele de pădure, cele oleaginoase crude, semințele, ceaiul verde și ciocolata neagră.

Reducerea consumului de zahăr, sare și produse procesate

Această măsură este necesară pentru a ajuta organismul să se detoxifice și pentru ca tu să ai o stare generală de bine. În plus, ajută la reducerea riscului de exces ponderal și boli cronice, precum cele cardiace, cancerul și diabetul. Astfel, consumul ridicat de zahăr poate duce la apariția steatozei hepatice, o boală care afectează funcția ficatului.

Pe de altă parte, consumul de sare trebuie să fie limitat la 2,4 grame de sodiu (o linguriță) zilnic, pentru a nu provoca apariția hipertensiunii arteriale sau pentru a limita efectele acestei boli. Pentru un plus de aromă, poți folosi la prepararea mîncărurilor verdețuri și ierburi aromatice proaspete sau uscate. 

Asigurarea unui somn de calitate

Odihna adecvată și somnul de calitate sînt esențiale pentru buna funcționare a sistemului natural de detoxifiere a organismului. Somnul permite creierului să se reîncarce și ajută organismul să elimine produsele toxice acumulate pe parcursul zilei. Privarea de somn face ca organismul să nu mai fie eficient în a-și îndeplini funcțiile, iar, în timp, poate crește riscul de anumite boli, ca obezitatea, maladiile cardiace, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și anxietatea. 

Pentru un somn de calitate este recomandat să te culci și să te trezești la aceeași oră, să dormi 7-8 pe noapte, să limitezi lumina albastră emisă de dispozitivele mobile și ecrane și să asiguri în cameră o temperatură ambiantă de 18-19 grade Celsius. 

În concluzie, tot ce trebuie să faci pentru a-ți ajuta organismul să scape de toxine este să incluzi o serie de măsuri simple, precum cele prezentate mai sus, în rutina ta zilnică. Te vei simți mai bine destul de curînd, iar, în plus, aceste soluții vor avea efect pe termen lung. 

Sursa foto: Freepik

#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.