În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine

27 ianuarie 2023
protectieficat (2) jpg

În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă. Hipertensiunea arterială, creșterea nivelului de colesterol rău și problemele de digestie se numără printre aceste tulburări. Iată mai jos în ce fel își poate pune amprenta asupra sănătății o alimentație dezechilibrată din perioada sărbătorilor și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine. 

Care sînt cele mai frecvente afecțiuni provocate de mesele de sărbători

Potrivit specialiștilor în nutriție, mesele de sărbători sînt responsabile, cel mai frecvent, de creșterea numărului de cazuri de indigestie și alte tulburări digestive, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie și  tulburări de somn. Persoanele care suferă de diverse afecțiuni metabolice, precum diabetul zaharat, ori cardiace sau de alt tip pot fi în mod particular afectate de o alimentație prea bogată în produse sărate, grase și dulci, care pot predomina în perioadele sărbătorilor. 

Cum să ajuți organismul să se detoxifice

Sărbătorile sînt sinonime pentru mulți dintre noi cu excesul de alimente care sînt frecvent mai greu de digerat. Grăsimile animale, ciocolata și alcoolul se numără printre acele produse care pot suprasolicita ficatul, ce nu mai poate funcționa corespunzător în procesul de eliminare a toxinelor. Pot apărea astfel diverse tulburări alimentare, precum vărsăturile și diareea, balonarea, stările de greață, hiperaciditatea gastrică și chiar jenă și dureri în zona abdominală. Primul pas în acest sens este adoptarea unor obiceiuri pentru detoxifierea organismului.

Susținerea funcțiilor ficatului

Un organ complex, ficatul îndeplinește mai multe funcții, secretând bila necesară pentru digestia grăsimilor și absorbția lor, filtrând sângele și ajutând la eliminarea toxinelor și a colesterolului rău. Ficatul mai are și rolul de a genera și stoca mai mulți compuși esențiali pentru organism, printre care se numără lipidele și carbohidrații. Există mai multe remedii pentru protectie ficat, iar printre cele mai cunoscute și eficiente sunt câteva plante care pot susține funcția hepatică, stimula digestia și metabolismul celular și proteja acest organ de distrugerile provocate de diverși compuși toxici. Păpădia și anghinarea, sub formă de ceai sau salată, combinate cu ridiche neagră și țelină, sunt foarte utile în acest sens. Silimarina este un alt compus benefic pentru ficat, cu efect protector, și o găsești sub formă de suplimente alimentare naturale, iar curcuma are proprietăți antiinflamatorii și îmbunătățește funcționarea întregului sistem imunitar.

Consumul unei cantități adecvate de apă

Aceasta îndeplinește o multitudine de funcții vitale pentru organism, reglînd temperatura, ajutînd la digestie și la absorbția nutrienților, precum și la detoxifierea organismul, prin eliminarea deșeurilor prin urină, transpirație și respirație. Cu ajutorul unei cantități adecvate de apă, celulele corpului vor reuși funcționeze optim și să descompună nutrienții pe care organismul îi folosește pentru a avea energie. O corectă hidratare se asigură prin consumul de apă simplă, dar și de ceaiuri, infuzii de plante, precum și de fructe și legume. 

Consumul de alimente foarte bogate în antioxidanți

Antioxidanții protejează celulele de daunele cauzate de molecule numite radicali liberi. Stresul oxidativ este o afecțiune cauzată de producția excesivă de radicali liberi. Corpul uman produce în mod natural aceste molecule, pentru multe procese celulare, de exemplu, digestia. Însă consumul de alcool, fumatul și alimentația dezechilibrată pot contribui la creșterea nivelului de radicali liberi din organism. Bolile care afectează capacitățile cognitive, precum formele de demență și Alzheimer, cele cardiace, renale, hepatice și anumite tipuri de cancer pot fi cauzate de excesul de radicali liberi. Organismul poate fi ajutat să se detoxifice și cu ajutorul unor alimente bogate în antioxidanți, precum fructele bogat colorate, mai ales cele de pădure, cele oleaginoase crude, semințele, ceaiul verde și ciocolata neagră.

Reducerea consumului de zahăr, sare și produse procesate

Această măsură este necesară pentru a ajuta organismul să se detoxifice și pentru ca tu să ai o stare generală de bine. În plus, ajută la reducerea riscului de exces ponderal și boli cronice, precum cele cardiace, cancerul și diabetul. Astfel, consumul ridicat de zahăr poate duce la apariția steatozei hepatice, o boală care afectează funcția ficatului.

Pe de altă parte, consumul de sare trebuie să fie limitat la 2,4 grame de sodiu (o linguriță) zilnic, pentru a nu provoca apariția hipertensiunii arteriale sau pentru a limita efectele acestei boli. Pentru un plus de aromă, poți folosi la prepararea mîncărurilor verdețuri și ierburi aromatice proaspete sau uscate. 

Asigurarea unui somn de calitate

Odihna adecvată și somnul de calitate sînt esențiale pentru buna funcționare a sistemului natural de detoxifiere a organismului. Somnul permite creierului să se reîncarce și ajută organismul să elimine produsele toxice acumulate pe parcursul zilei. Privarea de somn face ca organismul să nu mai fie eficient în a-și îndeplini funcțiile, iar, în timp, poate crește riscul de anumite boli, ca obezitatea, maladiile cardiace, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și anxietatea. 

Pentru un somn de calitate este recomandat să te culci și să te trezești la aceeași oră, să dormi 7-8 pe noapte, să limitezi lumina albastră emisă de dispozitivele mobile și ecrane și să asiguri în cameră o temperatură ambiantă de 18-19 grade Celsius. 

În concluzie, tot ce trebuie să faci pentru a-ți ajuta organismul să scape de toxine este să incluzi o serie de măsuri simple, precum cele prezentate mai sus, în rutina ta zilnică. Te vei simți mai bine destul de curînd, iar, în plus, aceste soluții vor avea efect pe termen lung. 

Sursa foto: Freepik

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

„Visul primei nopți polare”, expoziție dedicată expediției vasului Belgica
„Visul primei nopți polare”, expoziție dedicată expediției vasului Belgica
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” găzduiește, până la data de 4 mai 2025, expoziția temporară „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897-1899”, un proiect realizat în parteneriat cu Academia Română Filiala Cluj-Napoca și Institutul Polonez București.
Casă tătărească din Dobrogea. Fotografie de Anatole Magrin (© Imago Romaniae)
Cum arătau satele din Dobrogea la sfârșitul secolului al XIX-lea / FOTO
Devenită parte a României după Războiul de Independență, Dobrogea păstrează specificul otoman și la sfârșitul secolului al XIX-lea.
banner cavou prigoana png
466908274 122229065552027432 5561926145543475278 n jpg
Blestemul apelor în Spania. S-a emis un nou cod roșu de ploi torențiale. Oamenii și-au legat mașinile de stâlpi
Spania este lovită de noi inundații, iar imaginile care apar pe rețelele sociale din Valencia, Barcelona sau Malaga sunt înspăimântătoare. Meteorologii au emis
vedere jpg
Ce trebuie să facă pacienții cu diabet pentru a nu-și pierde vederea
Având în vedere că 1,5 milioane de români trăiesc cu diabet, detectarea timpurie a retinopatiei diabetice și a edemului macular diabetic este importantă pentru prevenirea afectării vederii.
Criza financiara
Economia României a stagnat în trimestrul trei. Când se instalează recesiunea
Economia României a stagnat în trimestrul trei față de trimestrul anterior, în timp ce faţă de acelaşi trimestru din anul 2023, PIB a scăzut cu 0,2%, potrivit datelor INS:
image png
Ieșenii care au animale de companie pot circula cu Tramvaiul Responsabilității, special destinat patrupezilor
Locuitorii din Iași care sunt iubitori de animale de companie au acum o oportunitate specială de a călători alături de prietenii lor patrupezi, datorită unui proiect inedit lansat de Compania de Transport Public Iași, în parteneriat cu Asociația Pasionaților de Transport Public Tramclub Iași.
Silviu Prigoana  Foto Click (2) JPG
De ce și-a făcut Prigoană, acum 16 ani, parastas de 40 de zile. Ce spun preoții despre această practică de a-ți da singur de pomană
Silviu Prigoană, cunoscut om de afaceri, a ales o abordare neobișnuită cu 16 ani în urmă: și-a organizat propriul parastas de 40 de zile în timp ce era încă în viață.
Marian godina din nou tata FOto Facebook jpg
Polițistul-influencer Marian Godină a devenit tată pentru a doua oară. Prima imagine cu micuța Irina
Bucurie mare în familia lui Marian Godină, care a devenit tată pentru a doua oară. Soţia lui, Georgiana, a născut o fetiţă sănătoasă, iar mândrul tătic s-a fotografiat alături de aceasta.