Imagine Chopin, recital susținut de pianista Sînziana Mircea și invitatele ei
Una dintre cele mai îndrăgite pianiste române din tînăra generație, pianista Sînziana Mircea, susține pe 14 noiembrie, la Sala Radio, recitalul Imagine Chopin: un concept inedit care împletește lucrări ale binecunoscutului compozitor polonez cu transcripții pentru pian, chitară și soprană realizate chiar de solistele concertului, precum și proiecții multimedia.
Alături de Sînziana Mircea, pe scena Sălii Radio vor urca chitarista Raisa Mihai și soprana Amalia Lazarciuc; cele trei tinere muziciene sînt profesoare la MuseArt Academy, asociația MuseArt fiind organizatoare a întregului proiect Imagine Chopin care a constat și în alte patru recitaluri susținute în luna octombrie la Londra, Bistrița, Tîrgu-Mureș și Sfîntu Gheorghe.
Recitalul Imagine Chopin de la București, din 14 noiembrie, ora 19.00, Sala Radio, este organizat sub semnul proiectului „Moștenitorii României muzicale” împreună cu Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, o confirmare pentru statura și valoarea muzicienelor, dar și pentru calitatea programului muzical, inedit în peisajul muzical românesc.
Sînziana Mircea: Imagine Chopin este o invitație la imaginație, un concept care duce muzica lui Chopin dincolo de dimensiunea obișnuită pentru pian solo și o aduce în zilele noastre prin ritmuri, asocieri și efecte inovative. Călătoria începe cu unele dintre cele mai reprezentative piese din creația chopiniană, pășind pe urmele valsurilor, nocturnelor, baladelor sau polonezelor în forma originală.
Pianului i se alătură apoi o soprană și o chitară. Acesta este momentul în care poarta imaginației se deschide către un univers paralel. Preludiul în mi minor pentru pian solo răsună acum într-o formulă camerală inedită, prima noastră transcripție fiind inspirată din celebra Vocaliză a lui Rahmaninov. Acest trio subliniază fragilitatea fiecărui instrument în parte și dedică linia melodică vocii umane, cea care l-a inspirat pe Chopin în întreaga sa creație pianistică impregnată de elemente de bel-canto. În continuare, Chopin revine printr-o lucrare originală, însă de această dată, un lied: unul dintre „Cîntecele poloneze”’ originale compuse de Chopin în limba sa natală, cîntate foarte rar pe scenele de concert.
Universul compozitorului polonez răsună mai apoi în ritmuri de fandango, prin Variațiunile ce dau titlul turneului „Imagine Chopin” pe teme din Valsul op. 69 nr. 2, inspirate din creația lui Luigi Boccherini. „Revival” este ultima etapă din călătoria noastră pe urmele lui Chopin: Nocturna op. 48 nr. 1 începe printr-un ritm vibrant, cel al Boleroului de Ravel, fiind astfel o împletire între cele două stiluri. În ambele transcripții realizate împreună cu Raisa Mihai am încercat să împletim timbrul metalic, dar și efectele de percuție specifice chitarei cu sonoritatea catifelată, dar puternică a pianului, toate răsunînd sub magia muzicii lui Chopin.
Așa ni-l imaginam noi pe Chopin. Voi? Vă așteptăm la concert!