Iluzia călătoreşte cu tramvaiul

Andreea MIHALCEA
30 septembrie 2014
Iluzia călătoreşte cu tramvaiul jpeg

Filmul La ilusión viaja en el tranvia (Iluzia călătoreşte cu tramvaiul), Mexic 1954, realizat de Luis Buñuel, rulează joi 2 octombrie 2014, de la ora 19, în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Film Menu. Filmul e subtitrat în limba engleză. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Andreea Mihalcea şi de Cătălin Cristuţiu.

„Compania nu greşeşte niciodată”, „managementul ştie tot ce mişcă”, „un serviciu gratuit miroase a comunism” şi „excesul de eficienţă trebuie investigat cu scepticism” sunt câteva dintre ideile pe care le articulează aproape cuvânt cu cuvânt personajele de care Juan, zis Cârlionţi (Carlos Navarro), şi Tarrajas (Fernando Soto) se ciocnesc în lunga noapte şi în încă şi mai lunga zi a încurcăturilor din „La ilusión viaja en tranvía”, un road-movie buñuelian care satirizează societatea şi cu predilecţie administraţia mexicană a lui Miguel Alemán din anii ’50.

Conflictul se naşte din excesul de eficienţă de care se fac vinovaţi cei doi protagonişti, mecanici într-o companie de transport public, reparând cu două zile înainte de „data estimată” vechiul tramvai 133. Se pare că tramvaiul era oricum în plan să fie înlocuit cu unul mai nou, iar cei doi ajung să-şi petreacă seara alinându-şi cu alcool îngrijorarea că şi-ar putea pierde locurile de muncă. Gândurile acestea îi fac să abandoneze la intermezzo piesa de teatru din cartier - o reluare parodică a scenei biblice a păcatului originar şi a alungării din Rai, în care Juan interpretează rolul lui Dumnezeu şi Tarrajas dublul rol de Adam şi Lucifer - pentru a se întoarce la depou şi a contempla cu nostalgie the old gal. Nostalgia şi avântul de rebeliune (şi alcoolul) îi fac să conducă tramvaiul pentru puţină vreme pe şine, ca pentru ultima dată. De aici încolo, în termeni de lecţii de viaţă, filmul lui Buñuel ne învaţă că a ieşi din depou la plimbare noaptea cu tramvaiul nu e tocmai o operaţiune atât de uşor reversibilă pe cât ne-am putea aştepta.

Întâlnindu-se cu prietenii şi spectatorii pe care i-au lăsat în suspans la petrecere, decid, din generozitate, să-i ducă acasă, prilej cu care pot continua în tramvai petrecerea. Dar prietenii lor nu sunt decât primii pasageri dintr-o lungă listă, fiecare nouă staţie reprezentând câte o nouă buclă temporală şi o nouă încurcătură aparent insurmontabilă. Una dintre secvenţele pentru care filmul este cel mai des citat este plasată în cursul acestei nopţi, în care capete de porc se leagănă oniric în acest tramvai „în ilegalitate” pe deasupra unei faune umane diversificate - muncitori de la abator încărcaţi cu hălci de carne, un domn în frac, joben şi baston, cu o alcoolemie mai puţin respectabilă decât exteriorul şi două femei care se roagă la Iisus-ul de lemn pe care îl poartă după ele ca nu cumva să fie jefuite de mulţimea aceasta „circumspectă” în tramvaiul acesta la fel de „circumspect” în care nu e nevoie de bilet – rezultanta cea mai interesantă a alăturării acestora fiind senzaţia de suspiciune colectivă ce pare să colcăie printre rânduri.

A doua zi, trezindu-se cu o mahmureală de la care pe Tarrajas încă îl mai dor corniţele, cei doi încearcă să returneze tramvaiul, însă dau peste fel de fel de obstacole, care, ca în buna tradiţie comică burlescă, nu doar că îi împiedică să-şi atingă scopul, ci îi şi propulsează în roluri şi situaţii absurde. Aşa ajung să abandoneze un grup de şcolari pe un câmp unde se filmează un cabaretera, minţindu-i şi lăsându-i să se zgâiască alături de învăţătoarea-călugăriţă la domnişoare fistichii, să declanşeze un conflict stradal între contrabandişti de cereale şi populaţia care nu îşi poate permite să cumpere mâncare din cauza preţurilor gonflate sau să provoace un accident de maşină.

În paralel, Juan îşi dă silinţa să o cucerească pe Lupita (Lilia Prado), sora lui Tarrajas, personajul cel mai pragmatic şi mai cu picioarele pe pământ, care încearcă tot timpul să-i ajute să nu fie prinşi, şi tot în paralel se desfăşoară şi urmărirea/persecuţia cea mai aspră a făptaşilor de către Papá Pinillos, un bătrânel în baston, fragil, pensionar şi ex-vatman idealist (ăsta e personajul), atât de dedicat companiei de transport încât e dispus să-şi rişte viaţa ca să se facă dreptate. De exemplu, după ce pare să aibă un preinfarct, se ridică de jos şi ia un taxi ca să meargă la management ca să deconspire povestea tramvaiului 133 care circulă în ilegalitate. Însă managementul preferă să creadă actele, o reflectare, conform managementului, mult mai fidelă a realităţii decât mărturia fostului angajat-model, drept pentru care Juan şi Tarrajas reuşesc să înapoieze tramvaiul la timp, adecvând în cele din urmă realitatea factuală realităţii din acte.

„Iluzia” în care trăiesc şefii companiei, care îşi închipuie că în ziua respectivă tramvaiul 133 nu a părăsit depoul, pare să fie o alegorie explicită la adresa adminstraţiei preşedintelui mexican Alemán, care iniţiase o serie de reforme pro-modernizare nerealiste conform criticilor, ce au dus la suprapopularea capitalei şi la accentuarea unei crize economice şi sociale, când diferenţele de clasă deveniseră tot mai mari, fapt ce reiese şi din filmul lui Buñuel, în care sunt inserate aluzii la rata în creştere a inflaţiei şi în general la marginalizarea clasei muncitoreşti.

Carlos Monsiváis, citat aici[1], susţine că până la Buñuel comediile mexicane erau populate de personaje individualizate care reprezentau doar în aparenţă clasa muncitoare, contextele în care erau plasate nefiind niciodată unele de actualitate. Ernesto R. Acevedo-Muñoz susţine că în peisajul comediilor populare mexicane, filmele făcute de Buñuel în Mexic - unde şi-a petrecut de altfel 36 de ani filmând lungmetraje într-un ritm de lucru alert datorită căruia reuşea să termine un film în cel mult 24 de zile - se disting tematic tocmai prin ridicarea explicită a unor întrebări care vizau starea de fapt actuală prin intermediul unor personaje mai degrabă exponenţiale decât individualizate.

În ansamblu, „La ilusión viaja en tranvía” e interesant sub cel puţin două aspecte: transformarea unui conflict narativ relativ banal într-un device pentru un amplu comentariu social - mult mai moderat ce-i drept decât în filmele sale mai celebre - şi procesul prin care realitatea „ordinară” pierde/câştigă câteva grade, fără intervenţia unor elemente „extra-ordinare”, sub ochii noştri, ca într-un număr de magie în care deşi ai acces la cum s-a făcut trucul, finalitatea (a nu se înţelege finalul filmului) continuă să fie insolită.

[1] Ernesto R. Acevedo-Muñoz, „Buñuel and Mexico: The Crisis of  National Cinemaˮ, ed.University of California Press, Londra, 2003, pp. 111-124

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Artistul Mihai Mărgineanu, mesaj pentru părinți: „Băi, voi știți ce fac copiii voștri în Vama Veche?”
Prezent pe litoral pentru un concert, dar și pentru a-și însoți copiii adolescenți, care și-au dorit să-și petreacă mini-vacanța pe litoral, Mihai Mărgineanu s-a declarat șocat de ce a văzut în Vama Veche
image
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut până acum” VIDEO
La o aruncătură de băţ de Galaţi şi Brăila - zona Munţilor Măcin - a reintrat în circuitul turistic din România, după construcția podului peste Dunăre. Mii de turiștii vizitează în această perioadă pădurile pline cu bujori, care oferă un peisaj absolut mirific.
image
Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel și ce „ne paște” dacă o combinăm cu multe ouă și alcool
Nelipsită de Paște, de masa românilor, carnea de miel este bogată în fier și proteine, acizi grași Omega 3, însă nu este recomandată tuturor. „Nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă la noi”, avertizează medicii.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.