Hopurile Galei Hop

8 septembrie 2011
Hopurile Galei Hop  jpeg

Vremea frumoasă de la începutul lui septembrie a făcut concurenţă serioasă Galei Tînărului Actor HOP. Mangalia, marea, soarele, nisipul, scoicile, raţele, peştele şi fraţii lui din adîncuri gătiţi în diferite feluri (mai bine şi cu mai multă amabilitate la prietenii bulgari) au desfătat turiştii în ultimele zile de vacanţă. Păcat că nu se poate spune acelaşi lucru şi despre prestaţia actoricească de la Gală.

Pentru cine nu ştie, Gala Hop este un concurs pentru tinerii actori aflaţi în primii cinci ani de la terminarea studiilor. Competiţia are două secţiuni – individual, cu două probe, impusă şi la alegere – şi de grup. De ani de zile (dacă nu cumva dintotdeauna, dar nu vreau să risc o afirmaţie neverificată), textul de la proba impusă  – un performance pe care candidaţii trebuie să îl facă pe un text ales de organizatorii Galei – este nedramatic, ceea ce ar trebui, probabil, să le pună în valoare capacitatea de improvizaţie şi cea de contextualiza o situaţie. Anul acesta, textul impus a fost alcătuit din primele cinci capitole ale romanului Cartea Milionarului de Ştefan Bănulescu. Textul conţine cîteva personaje bizare care se încheagă lent din poveştile altora. Prin urmare, ar fi fost cîte ceva de jucat. Problema este că principala calitate evidenţiată la candidaţi a fost cea de dramaturg, ei fiind obligaţi să dramatizeze textul pentru a face din el un performance. Ideile au fost variate: absenţa totală a textului în favoarea mimării personajului principal (Alexandru Petrila – noroc că nu a intrat primul în concurs,  altfel publicul n-ar mai fi putu recunoaşte personajul din poveştile candidaţilor anteriori), rezumarea ostentativ seacă, dar inteligentă şi cu umor, a fiecărui capitol (Bianca Ioan – Premiul Timică, oferit de Asociaţia Master Class), transpunerea în variantă de music-hall (Andreea Moustache – Premiul special al juriului Sică Alexandrescu) sau folosirea ingenioasă a textului ca pretext pentru o dizertaţie asupra hibelor naţionale (Andrei - George Gherghe – Premiul pentru cel mai bun actor). Deci ceva variante s-au găsit.

Din păcate, proba la alegere s-a dovedit mai dificilă decît impusa. Texte fade, care au dezavantajat candidaţii, slab jucate sau fără idei, multe opţiuni pentru jocul alb (sau poate era acolo un intimism care nu a mai ajuns pînă în sală), unele axate exclusiv pe distrarea publicului, fără vreo valenţă actoricească (deşi Gala se cheamă „a tînărului actor”, nu a „tînărului entertainer”). Şi aici apare o altă problemă. Tînărul actor (nu generalizez, dar remarc, din nefericire, amploarea fenomenului) crede, probabil, că interacţiunea cu publicul e o mare dovadă de curaj, iar dacă publicul în cauză e juriul care trebuie să îi aprecieze prestaţia, s-ar putea vorbi chiar şi de eroism. Aşa se face că mai mulţi candidaţi au jucat exclusiv pentru membrii juriului pe care au încercat pînă la exasperare să îi aducă pe scenă (şi dacă n-a mers cu unul, au fost luaţi toţi pe rînd, poate, poate...), le-a căşunat pe cîte un jurat căruia i-au recitat întreg monologul de la un metru distanţă (lăsînd jumătate din spectatori să se uite la posteriorul candidatului, căci juriul era plasat în mijlocul sălii), i-au şters nasul cu înverşunare şi repetiţie etc. Să mai zic că nu e nici o bravadă, ba chiar nici o scofală să joci cu publicul, nu e rău, dar nici bine, iar dacă participi la un concurs de actorie, asta arată în cel mai bun caz că ştii să improvizezi şi în cel mai rău caz că n-ai nici un haz? Să mai zic că jocul la juriu e pe muchie de cuţit cu circumstanţe agravante din start? Un actor e actor pentru toţi spectatorii din acea sală, nu doar pentru cei cinci chemaţi să „îl judece” (şi care îl pot taxa pentru încercarea de „mituire”), iar a „trage” la juriu e şi nepoliticos, şi neprofesionist pentru că laşi jumătate de sală să se uite la spatele tău 15 minute (pentru candidaţi: jumătatea de sală pe care aţi lăsat-o în spate era alcătuită din jurnalişti şi directori de teatre, plus fotograful Galei). Dovada că proba de foc a fost cea la alegere şi nu mult hulita impusă e faptul că la prima a impresionat o singură actriţă, Diana Croitoru, cea care a şi obţinut marele premiu (ceilalţi premianţi au fost apreciaţi pentru monologul impus). Diana Croitoru a ştiut în primul rînd să-şi aleagă textul – „Versiunea Martei” după Karel Čapek, să-i desfacă şi refacă sensurile, să „îngraşe” personajul, să scoată umor din dramă şi să-l dozeze cu măsură. O alegere inteligentă, performată corect, i-a adus tinerei actriţe două premii, pe cel mare şi premiul Yorik.

Nici la secţiunea grup situaţia nu a fost mai roz. „The (H)eden Garden” a ieşit cîştigător, dar reprezentaţia a fost sensibil mai slabă decît la Tg. Mureş, acolo unde a cîştigat concursul de Practică Teatrală în Regiunile de Centru şi Nord-Vest, organizat de Teatrul 74. Tinerii actori au învăţat, sper, cîte ceva din experienţa mangaliotă. De exemplu, că un element esenţial de scenografie care ajută la revelarea sensului poveştii (şi al titlului) nu poate lipsi din decor, indiferent de datele tehnice ale scenei (se poate improviza orice, asta e una din regulile teatrului). În plus, adaptarea jocului actoricesc la dimensiunile sălii este absolut necesară. „The (H)eden Garden” a cîştigat competiţia cu trei spectacole slabe, nu însă şi pe cea cu sine însuşi. Sper că a căpătat, în schimb, experienţă.

Concursul a scos la iveală deficienţe de tehnică actoricească, nescuzabile la actori cu studiile terminate: voce nelucrată (dar folosită cu fundal muzical la volum maxim!), necunoaşterea şi prin urmare, necoregrafierea propriului corp (eterna întrebare „ce facem cu mîinile?”), incapacitatea de a alege un text bun, inclusiv de a găsi textul care să îi pună în valoare, probleme de contextualizare a situaţiei scenice, şarja la public folosită oricum, oricît şi cu orice (non)sens.

Ediţia din acest an a Galei Hop a fost cel mult mediocră, dar de aici nu se poate trage nici o concluzie. Şcoli de tradiţie precum UNATC nu au participat la concurs şi asta din cauză că Gala nu este suficient de atractivă pentru tinerii actorii. De aici, mingea intră pe terenul UNITER-ului care ar trebui să gîndească o reformă serioasă a acestei competiţii astfel încît să devină un „hop” important de trecut. Reforma ar trebui începută de la structura concursului şi terminată cu ceea ce oferă ca recompensă. Rareori cîştigătorii obţin un rol sau un job datorită Galei. Sigur, cercul e vicios: candidaţi neinteresanţi – directori de teatre/ regizori neinteresaţi, dar el trebuie rupt şi asta numai UNITER-ul, păstorul Galei, o poate face.

Cîştigătorii îşi vor prezenta perfomance-urile sîmbătă, 10 septembrie, în Piaţa Festivalului George Enescu, în cadrul Zilelor TVR Cultural.

Energiile lui Florin Fieroiu 

De cîţiva ani, coregraful Florin Fieroiu susţine la Gala Hop ateliere de dans pentru candidaţi. Iniţiativa este mai mult decît inspirată avînd în vedere problema serioasă cu care se confruntă tînărul actor, şi anume că nu prea ştie ce să facă pe scenă, dacă nu cu întregul corp, măcar cu unele părţi ale sale. Fieroiu îi învaţă pe actori să-şi energizeze corpul, să îl descopere, să îi urmărească energia, apoi să simtă spaţiul, pe ceilalţi, să primească şi să ofere informaţie, să îşi armonizeze corpul în raport cu spaţiul şi cu alte corpuri. Indicaţiile sînt scurte, clare, dar au fluenţa unei poveşti, obligă la golirea minţii şi ascuţirea simţurilor pentru ca imediat după asta să ceară gînd, idee, şi iar minte goală şi simţuri treze, şi iar acţiune şi reacţie. Uneori, lucrurile ies minunat, alteori nu iese nimic sau apar greşeli, dar lecţia lui Fieroiu e că singurul instrument pe care îl are actorul – corpul său – „cîntă” numai dacă ştii să „cînţi” la el. Iar pentru asta trebuie să îl asculţi şi să îl stăpîneşti.

Premiile Galei Tînărului Actor HOP – Mangalia, 31 august – 3 septembrie

Marele premiu al Galei Tînărului Actor HOP „Ştefan Iordache” – Diana Croitoru, care a interpretat „Versiunea Martei” după Karel Čapek.
Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual – Ştefania  Dumitru, care a interpretat „Paricidul” după Ion Sava
Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual – Andrei- George Gherghe, care a interpretat „Preşul” de Ion Băieşu
Premiul pentru cel mai bun spectacol – secţiunea grup – „The H(eden) Garden”, scenariu de Alexandra Pîzgu, regia: Medeea Iancu, cu: Florin Vasile Călbăjos, George Dometi, Fulvia Mǎdǎlina Folosea, Alexandra Odoroagă, Vlad Nemeş şi Ioana Livia Predescu
Premiul special al juriului „Sică Alexandrescu” – Andreea Moustache  care a interpretat „Pămîntul” după „Moromeţii” de Marin Preda

Premii acordate în cadrul Galei Tînărului Actor:
Premiul Yorik oferit de către revista Yorik – Diana Croitoru
Premiul Timică oferit de Asociaţia Master Class  – Bianca Ioan, care a interpretat „Un an bisect” de Walter Ben Har.

Premiul Publicului:
-    secţiunea individual:
Cea mai bună actriţă: Bianca Ioana
Cel mai bun actor: Andrei-George Gherghe
-    secţiunea grup:
„Hamlet...eu sînt?!” după „I am Hamlet” de Richard James, cu: Radu Homiceanu şi Radu Horghidan

Foto: Maria Ştefănescu

Oana Stoica este jurnalist şi critic de teatru.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât de mult ne influențează emoțiile destinul. Psiholog: „Cine le stăpânește, își controlează cu adevărat viața”
Nu punem mare preț pe forța emoțiilor, considerând că, de fapt, gândurile și programele mentale sunt cele care ne controlează destinul. Acest lucru este adevărat doar într-o anumită măsură, pentru că stările pe care le experimentăm zilnic au un rol determinant în viața personală și profesională.
image
Cel mai mare inamic al speciei umane. Are numai 6 mm, dar ucide anual aproape un milion de oameni
Cel mai mare inamic al umanității este de fapt o insectă banală, pe care o întâlnim inclusiv în România. Țânțarul este responsabil de moartea a 830.000 de oameni anual, iar specialiștii consideră că această insectă prin efectele produse a schimbat efectiv istoria umanității.
image
Tânăra care a făcut un scop în viață din a-i ajuta pe alții. Bistro-ul ei social, loc de întâlnire al celor ce vor să ajute
Când dorința de a face bine întâlnește inteligența umană, iese un bistro social. O tânără din Baia Mare a pus bazele unei astfel de afaceri tocmai din dorința de a face bine. Despre inteligența ei ne-a convins în momentul în care a început să vorbească despre această afacere, făcută pentru a ajuta

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.