Hermeneutica facticităţii şi teoria gravitaţională

28 iunie 2010
Mondialul african by Martin Scorsese jpeg

Să tot fi fost ora şapte şi jumătate seara. Eram nervos nevoie mare după Germania – Anglia 4-1 şi am intrat să beau o tărie într-o cîrciumă din cartier. Numit „Catedrala” pe vremuri, cînd încă mai eram alintat „Gazza”, fotbalistul nepereche, localul fusese reamenajat acum. M-am aşezat la o masă goală şi am cerut trei sticle de whisky şi o găleată de gheaţă.

În apropierea mea doi indivizi scrobiţi sorbeau un şpriţ de vară la o discuţie amicală despre meciul care tocmai mă scosese din minţi:

- Dragul meu Newton, după cum s-a văzut clar şi la reluare, la capătul şutului expediat de Frank Lamapard s-a aflat bara transversală, iar decizia liberului arbitru exprimă în chip limpede două lucruri. Mai întîi, faptul că scorul trebuie abordat la nivel factic, adică nicidecum ca idee pură ruptă din temporalitatea ei istorică şi smulsă din lumea care îi este constitutivă.

- Dă-mi voie, domnule Heidegger, dar n-are nici un sens să vorbim despre o eventuală datorie karmică a mondialului din 1966, cînd, tot într-un meci cu Germania dvs, Anglia a profitat de o astfel de eroare de arbitraj. De alfel, în urma golului marcat de Geoff Hurst, am cucerit primul şi singurul titlu. Altceva vreau să subliniez şi anume că, matematic, un balon de perfecţiunea Jabulanei nu putea să ricoşeze din transversală în suprafaţa de joc din simplul motiv că forţa care acţionează asupra unui corp aflat în mişcare şi care se roteşte cu o viteză constantă este invers proporţională cu pătratul distanţei dintre aceasta şi punctul în jurul căruia se roteşte.

Discuţia părea de-a dreptul absurdă, iar eu, fiind destul de afumat, am preferat să rămîn neutru şi să trag cu o ureche la dialogul celor doi imbecili şi cu o măsea din pahar.

Cel căruia i se spunea Heidegger îşi drese glasul şi preluă iniţiativa:

- Ţi-aş sugera, Sir, să nu ne afundăm în hăţişul raţiunilor ştiinţifice, din moment ce eu, unul, sînt ceea ce sînt doar ca raportare la ţelul final. În plus, ţin să-ţi reamintesc că gîndirea atrasă de un anumit lucru şi pornită pe urmele lui  poate suferi transformări semnificative pe drum. Se cuvine de aceea să fim atenţi mai cu seamă la traiectoria însufleţită a balonului şi mai puţin la spaţiul inconsecvent alocat careului de 6 metri.

- Nici vorbă, se apără Newton, am demonstrat deja că un corp care cade pe suprafaţa solului parcurge în prima secundă o distanţă de 16 picioare, în timp ce viteza de deplasare a Pămîntului în jurul Soarelui  este de 107.244 km/h, ceea ce creează o acceleraţie grvitaţională a balonului de 9,78 m/s2. Asta mă face să cred că tuşierul uruguayan Jorge Larrionda este un adept convins al teoriei aristotelice.

Mai departe mi s-a rupt filmul şi am căzut sub masă. Ţin minte că m-am trezit într-o clinică de dezalcolizare şi jucam Nintendo Wii. Nu mai ştiu dacă de vină au fost primele 44 de pahare sau eşecul umilitor suferit de băieţii noştri în meciul cu Germania. Tot ce ştiu este că de atunci n-am mai putut să las consola din mînă! Nici de mîncat nu mai mîncam. De-abia aţipeam că mă şi trezeam şi hop încă un joc pe consolă cu infirmierii. Pe urmă am descoperit o nouă desfătare! Şahul pe bani. Ajunsesem un adevărat expert, îi băteam pe toţi doctorii şi pe toate asistentele, indiferent de coeficientul ELO pe care îl aveau. Trăiam doar într-o lume a mea din care nu mai doream să ies. Într-o sîmbătă mi-am comandat doi papagali de jucărie pe care i-am botezat Rooney şi Capello şi alături de care mă distram pe cinste. Credeam că sînt reali şi de aceea îi lăsam să flămînzească în timp ce eu mă îndopam cu pizza şi coca cola.

Germania – Anglia 4-1

Argentina – Mexic 3-1

Claudiu Bolozan este jurnalist sportiv. De ceva vreme, are şi blog. Îl găsiţi la vivir para contarla

Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.