Haos și compulsivitate

24 iunie 2019
Haos și compulsivitate jpeg

● Mihai Ignat, frigul (elegie), Editura Nemira, colecția „Vorpal“, 2018.

Mihai Ignat reușește în frigul să construiască un poem amplu, o elegie, după cum el însuși mărturisește. Trebuie remarcat încă de la început că acest poem îți păstrează forța și intensitatea de la început până la sfîrșit. Nu există pasaje diluate, nu există „pauze de respirație”. Totul pare un vortex textual ce înmagazinează în sine tot ceea ce percepția creatoare izbutește să capteze dintr-o  realitate și așa ambiguă. Iată cum începe poemul: „și știu că e viața, mai puțin o zi, / deși nu fac decît să stau / pe spate, cu mîna ridicată, / chiar dacă nu-mi curge sînge din nas, / ci numai prin vene și nici / un simțămînt în mine deși mă întorc / de pe o parte pe alta / ca atunci cînd mă voi răsuci / în întuneric / și nici un cuvînt și nici o mie de cuvinte / nu vor putea să exprime oroarea noului / tărîm care de fapt e cel mai vechi așa că antidotul / e pileala”. Deși pare că poetul anunță o distorsionare a simțurilor, pentru explorarea multiplelor fațete ale realității, acest lucru nu se produce. Nu avem de-a face cu distorsionare alcoolică, ci cu o hiper-luciditate.

Există în carte numeroase semne ce țin de corporalitate. Luate împreună formează un tot unitar plin de semnificații. Acestea diferă în funcție de context. Uneori ele se contrazic deoarece instanța lirică trăiește intens stări contradictorii. De aici derivă o altă caracteristică a scrierii. Anume, compulsivitatea care se degajă din fiecare vers. Viața e trăită sub presiunea unei verbalizări continue ce trădează existența unui gol lăuntric. Poetul disimulează, încearcă să orienteze atenția cititorilor spre altceva. Deși poemul e un act lăuntric, adevărata esență a lui trebuie descoperită într-un subsidiar greu de detectat: „în loc să urlu / să mă tăvălesc pe jos / să fac țăndări / să creez brusc / cioburi și haos așa că nu-mi rămîne / decît să-mi / aduc aminte că uneori culoarea cea mai vie / înseamnă / otravă / nu neapărat în stare pură, / nici nimicul nu mai e / în stare pură ci crește / ca iedera pe ziduri / colmatează lemnul și materiile / poroase și chiar inima / ținută în mișcare de pumnul / delicat al sîngelui”.

Frigul e și un poem al vîrstelor. Conștientizarea vîrstei de mijloc are drept consecință o nostalgie sălbatică, o necesitate continuă a autoanaliză. Scriitura e un spasm ce pare că nu poate fi neutralizat prin nimic deoarece provine dintr-o stare de necesitate atroce. Eul devoalat pînă la goliciune absolută are nevoie de un antidot pentru a nu ajunge la extincție. Și acest antidot își are originea în diversele tentative de plonjare în realitate. Dimensiunea recognoscibilă a lumii nu se identifică perfect cu realul. Totul e o provocare de descoperire a adevăratei naturi a subiectivității: „văzut de departe sunt mai frumos / decît văzut de aproape / sunt obsedat de femeile frumoase și tinere / sunt obsedat de femeile frumoase / sunt mai viu decît o lămîie strivită / sunt un viitor bătrîn / sunt un fost tînăr / sunt un ingrat / nu-mi pasă de ceilalți / sunt un imigrant / al disperării / e respingător să fii singur”.

O altă caracteristică a acestei cărți este aceea că poemul se autointerpretează. Nu puține sunt acele fragmente de reflexivitate textuală. Autorul iese din scriere pentru a o vedea din afară cu scopul de a comite unele corijări. Tehnica nu e nouă, dar se dovedește a fi cât se poate de adecvată în acest caz. Asta face posibilă și dezvoltarea poemului. Printr-o energie ce-și are mai multe surse, printr-o autogenerare continuă ce transformă aluviunile textului în puncte forte.

Datorită caracteristicilor enumerate și argumentate mai sus, frigul este de departe cea mai bună carte de poezie a lui Mihai Ignat.

Şerban Axinte este scriitor şi critic literar. Cea mai recentă carte publicată: My murderer’s chant and other poems (2006-2016), traducere de Ioana Miron, Editura Vinea, 2017.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Ce „trucuri” folosesc supermarketurile pentru a vă determina să cumpărați mai mult decât vă trebuie
Când merg la cumpărături în supermarket, majoritatea românilor au în vedere un buget prestabilit, însă rareori pot să-l respecte respecte, din cauza unor „trucuri” folosite de retaileri.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.