Globalizarea din ogradă
De ce antropologia? – este întrebarea dezbătută de revista Dilema veche săptămîna aceasta. Printre colaboratorii care răspund întrebării se numără Vintilă Mihăilescu, Liviu Chelcea, Cătălin Berescu, Anamaria Iuga, Mihaela Ţânţaş, Raluca Nagy şi Oana Donose.
Andrei Pleşu scrie despre spiritul critic la români, devenit mai mult spirit de mahala în care forumişti anonimi supun unui soi de „beşteleală generală” personaje „notorii, fie ele antipatice sau mai puţin antipatice, dar care şi-au cîştigat prin prestaţia lor civică şi profesională dreptul de a fi trataţi cu un minim respect”.
Radu Cosaşu se întreabă „cu ce-şi mai bat capul, la 2010, doi scriitori din Bucureşti?” – vorbind de Vasile Ernu şi Bogdan Stănescu.
Andrei Pippidi povesteşte despre proiectul CITTASLOW, o reţea internaţională de „oraşe lente” care prin „opoziţia faţă de urgenţă şi faţă de accelerare” redau „prioritate elementului uman”.
Cristian Ghinea face un inventar al ideilor bune, perindate de-a lungul timpului, care, „la contactul cu realitatea s-au cam şifonat”. Aflaţi de ce autonomia universitară, descentralizarea ajutoarelor sociale, independenţa justiţiei (idee în care autorul încă speră) sau stimulentele pentru funcţionari n-au avut sorţi de izbîndă.