Gigi şi geometria lui Dumnezeu

14 septembrie 2011
Gigi şi geometria lui Dumnezeu jpeg

„Dance, dance, otherwise we are lost” a zis Pina Bausch, vorbă pe care Gigi Căciuleanu a respectat-o cu religiozitate, nu dintr-un spirit obedient faţă de vorbe de duh, ci dintr-o aspră necesitate a fiinţei sale, care nu poate exista decît în formule matematice mişcate (a se citi Vînt, volume, vectori, cartea sa despre traducerea limbajului corporal într-unul geometric). Improvizaţiile sale alături de Miriam Răducanu pe jazz-ul dement-dezagregat al lui Johnny Răducanu, păstrate într-un film al TVR, Papa, Gigi şi Johnny, stau dovadă că Gigi fără dans nu se poate („ai dansat cu ăsta?” i-a zis Johnny, arătînd spre îmbrăcămintea contrabasului, „ce diliu eşti!”).

Anul acesta, Întîlnirile JTI au avut loc în cadrul Festivalului Enescu şi au adus la Bucureşti un Gigi Căciuleanu riguros, descifrînd Bach la Baletul Naţional din Chile, unde este director de 10 ani. Noche Bach este un spectacol al dualităţilor. Prima parte, Conciertos (Concertele Brandenburgice nr. 5 in Re Major şi nr. 3 in Sol Major, cu Orchestra Filarmonică din Berlin sub conducerea lui Herbert von Karajan) structurează polifonic corpurile dansatorilor, urmărind, după declaraţia lui Căciuleanu însuşi, logica şirului lui Fibonacci, o structură matematică care tinde spre perfecţiune (succesiune de numere în care fiecare este suma celor două anterioare), folosită de Bach. Compoziţia matematică a muzicii pe baza acestei structuri, folosind aşa-numitul raport de aur sau proporţie divină, creează o arhitectură sonoră complexă de care Căciuleanu se foloseşte pentru ansamblarea spectaculară a unei armonii universale la scară mică. Şerpuirea dansatorilor în matrici văluroase aminteşte de semnul infinitului,   reconfigurat într-un  dublu unduitor Yin-Yang, legat indestructibil printr-un ham flexibil, dar limitativ. Imposibila separare şi imposibila uniune deopotrivă. Plasaţi în lumină, în costume neutre, gri, dansatorii lui Căciuleanu se reflectă difuz în decor, oglindă şi voal, luminat sau opac, după caz. Nocturnul reflectă diurnul în vis, noaptea răspunde zilei.

A doua parte a spectacolului, Cántico („Jesu, Meine Freude” a capella, Gächinger Kantorei, Bach-Collegium Stuttgart, dirijor Helmuth Rilling) dă trupuri vocilor. De data aceasta, inspiraţia vine, zice tot Căciuleanu, de la Cîntarea Cîntărilor. Are şi dragostea matematica ei. Căciuleanu transformă balerinii în suporturi de voce. Cu stative şi partituri nescrise, ei alcătuiesc o orchestră pentru cor. Bach se cîntă cu trupuri perfecte, sunetele ţîşnesc din corp. În costumele lor negre, dansatorii schimbă perspectiva din prima parte, de la diurn la nocturn.

Perfecţiunea matematică al lui Bach (de la Pitagora încoace, tot ne jucăm de-a numerele şi sunetele) îşi găseşte corolar în perfecţiunea fizică şi acurateţea logică a mişcării la Căciuleanu. Uneori însă, răceala matematicii ar fi putut fi încălzită de pasiune, acea patimă vulcanică, abil reţinută din Cîntarea Cîntărilor, aceeaşi care l-a făcut pe Johnny Răducanu să îi spună admirativ lui Gigi Căciuleanu: „ce diliu eşti!”   

Oana Stoica este jurnalist şi critic de teatru.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Motivele cel mai des întâlnite pentru care se ajunge la divorț. Soluția oferită de un psiholog
Un studiu a dezvăluit motivele pentru care se ajunge cel mai des la divorț. Lipsa banilor este pe primul loc, dar și altele la care ne-am fi așteptat. Psihologul Maria Teherciu vine cu explicații
image
Cum salvezi situația dacă explodează un cauciuc al mașinii în mers. Sfaturi esențiale de la un fost polițist VIDEO
Explozia cauciucului, în timpul mersului, poate fi o experiență foarte periculoasă. Multe accidente grave s-au produs în urma acestei situații. Iar frânarea bruscă te-ar putea costa viața.
image
Orașul important din România unde nu există ambuteiaje în trafic. Cum explică situația celebrul pilot Titi Aur
Dacă la Brașov traficul era infernal încă din 2000, acum acesta este orașul din România în care se circulă cel mai bine la orele de vârf, în special în zonele centrale. Titi Aur a explicat de ce

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.