Generalul David Deptula despre erorile guvernării Obama
Generalul-Locotenent David Deptula este, din 2012, decanul Institutului Mitchell de Studii Aerospaţiale. Pilot de elită cu peste 3.000 de ore de zbor la activ, el a planificat, influenţat sau orchestrat direct toate marile operaţiuni militare şi umanitare ale Forţelor Aeriene Americane din 1990 pînă la trecerea sa în rezervă în 2010.
Generalul Deptula a comandat operaţiunile de interdicţie aeriană deasupra Irak-lui la sfîrşitul anilor '90, a coordonat acţiunile aeriene combinate în faza iniţială a campaniei din Afganistan în 2001, şi a organizat intervenţia umanitară după devastatorul tsunami din sudul Asiei patru ani mai tîrziu. Vreme de cinci ani, pînă în 2010, Generalul-locotenent Deptula a ocupat postul nou creat de adjunct ISR (Informaţii, Supraveghere, Recunoaştere) al Şefului de Stat Major al Armatei Aerului.
David Deptula: Strategia operaţiunilor în desfăşurare este greu de înţeles. Forţa aplicată este departe de a fi suficientă. Coaliţia ar putea face mai mult pentru a distruge organizaţia teroristă Stat Islamic, pentru a pune capăt vărsării de sînge. 16 ianuarie a marcat a 25-a aniversare a declanşării campaniei FURTUNĂ ÎN DEŞERT, care în 43 de zile a paralizat infrastructura şi distrus sistematic centrele de comandă irakiene, provocînd retragerea celor 500.000 de militari irakieni care ocupaseră Kuwait-ul. Astăzi putem nimici gruparea Stat Islamic, dar asta nu este posibil cu şase ieşiri-avion zilnic, media ultimelor 17 luni de operaţiuni. Prin comparaţie, media zilnică a misiunilor din timpul operaţiunii FURTUNĂ ÎN DEŞERT a fost de peste 1.200.
Reporter: De ce s-a ales aceasta tactică şi s-au impus astfel de restricţii?
David Deptula: Singurul în măsură să răspundă la această întrebare este preşedintele Obama. Este o opţiune politică. Ce lipseşte este strategia, voinţa şi spiritul conducător. Acest spirit contează. A adoptat, nu ştiu de ce, un stil minimalist de acţiune care încurajează aventurismul unor ţări precum Rusia. Dacă SUA ar fi condus o acţiune decisivă împotriva grupării Stat Islamic, Rusia n-ar fi intrat în Siria. Prudenţa excesivă manifestată de alianţa condusă de SUA provoacă o criză de încredere, invitînd la violenţă în plus şi îngăduind altora să acţioneze în modalităţi ce nu sînt în armonie cu interesele coaliţiei. Atacurile teroriste din Paris şi California sînt efectele cele mai recente ale acestei strategii timide şi ineficiente.
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro