Gazetărie pe-un picior de plai

13 mai 2016
Cum se ratează o dezbatere jpeg

Încet-încet, te obişnuieşti cu moravurile şi stilistica presei autohtone. Spectacolul e, în general, monoton, previzibil, uneori amuzant (în cheie melancolică…). Ştii că la cutare televiziune se trăieşte din tăvălirea lui Băsescu, din băşcălie de stadion şi din scîncete kitsch pentru cîte o dramă din popor care face rating.

Pe cutare alt post se lucrează discret la reabilitarea lui Ponta.  Pe altul, ni se explică trist cum e cu patriotismul. E evident că, pe canalele televiziunilor noastre, nu informaţia şi analiza primează, ci propaganda. „Angajaţii” din platou sunt, într-adevăr angajaţi: au furiile lor private, simpatiile lor prestabilite, însoţite de convingeri şi opţiuni politice de beton. Fiecare studiou e avanpostul unui partid sau al unui politician. Spectrul tipologic al jurnalistului dîmboviţean nu e lipsit de un anumit pitoresc bezmetic. Avem figura „maestrului” infailibil, cu un discurs de genul: „Bă, boilor! Ascultaţi aici la bătrînu` cum stau lucrurile, că voi nu vă prindeţi! Eu sunt trecut prin toate, sunt om citit, nu mă fraiereşte nimeni!” Avem şi figura „personalităţii” hiperinteligente, care le zice altfel  (şi, de regulă, pe dos) decît toţi. „Plouă” – spune prostimea. „Să credeţi voi!” – spune „personalitatea”. „E secetă, iar voi n-aveţi cum să înţelegeţi acest subtil joc de aparenţe! E ceva la mijloc.”

Avem şi categoria „domniţe nărăvaşe”, tăioase, de neînduplecat. Cu dînsele nu e de glumit: dotate de la natură cu maxilare puternice şi genunchi bine înnodaţi, dau crîncen de pămînt cu oricine le stă în cale. Mai complex e portretul cîte unui „combatant” de meserie, care pendulează, stimulat de colegii de platou, între miştocăreală acră şi sudalmă de cartier.  În fine, nu ne propunem să descriem întregul bestiar al breslei, să facem un inventar complet al mass-mediei locale (deşi diversitatea nu e chiar atît de mare). Dar, vorbind strict de profesionalism, ne vom opri la cîteva împrejurări recente, în care. vrînd-nevrînd, am fost implicat direct. Ceea ce vreau să arăt e că, în presa noastră, nu avem de a face doar cu partizanat (isteric), suficienţă (genialoidă) şi vulgaritate (mitocănească). Avem de a face şi cu incompetenţă (eventual candidă), neglijenţă sau (ieftină) rea-credinţă. Exemplele pe care le dau nu sunt „fatale”. Dar sunt o sursă de insatisfacţie intelectuală şi morală, de care ar fi igienic să luăm notă. Într-un articol despre fostul ministru al Culturii, spuneam (rezum) că, la noi, sunt buni miniştrii care nu se prea văd, care nu fac mai nimic, care nu supără pe nimeni. Or, adăugam ironic, „dl Vlad Alexandrescu nu se ridică la înălţimea acestor exigenţe”. Pe B1 TV, în timpul unei emisiuni de ştiri, apărea scris, pe burtieră, „Andrei Pleşu: Vlad Alexandrescu nu se ridică la înălţimea exigenţelor”. Adică mi se atribuia inversul mesajului meu. Ce să cred? Prostie pură? Lipsa deprinderii de a citi (şi înţelege) un text? Şmecherie gazetărească? Rea-credinţă crasă? Pripă şi superficialitate? Nu ştiu. Fapt e că am fost tratat ca materie primă a unei construcţii care nu mă privea.

O graţioasă domnişoară de la alt post de televiziune mi-a făcut, de curînd, onoarea să mă invite (insistent) la o emisiune legată – zicea dînsa – de Sf. Paşti. Ceva despre Petru Creţia şi despre traducerea sa din „Iov”, cu unele comentarii despre raporturile dintre credinţă şi lumea de azi. Am cedat invitaţiei, deşi, cum poate s-a observat, nu prea mai frecventez, ca protagonist, „micul ecran”. Dar era vorba de minunatul Petru Creţia, de cartea mea preferată din Vechiul Testament şi de ambianţa pascală. Mi-am făcut „lecţiile”, am filmat ce era de filmat şi, după cîteva zile, m-am uitat la „produsul finit”. Era – i-am spus-o şi realizatoarei – o varză. Trec peste faptul că emisiunea a fost anunţată pentru ora 14.30 (şi difuzată la 14.45), cînd românul, în a doua zi de Paşti, nu are mari disponibilităţi metafizice… Dar lucrul cel mai amatoristic din toată încropeala a fost convocarea a trei vorbitori pe trei teme mai mult decît consistente, în spaţiul unei emisiuni de 11 minute. Nu pun la îndoială buna intenţie a domnişoarei de la Digi 24, care a „organizat” astfel lucrurile. Dar ar fi fost elementar să-şi dea seama că nu poţi, într-un interval de timp atît de scurt, să dezbaţi, cu trei invitaţi, lucruri „ultime”. Rezultatul a fost, inevitabil, o colecţie sumară de „sentinţe” grăbite, din care nu ştiai ce să reţii mai întîi. A fost loc pînă şi pentru problema atentatelor teroriste din Europa, alături de o lectură înlăcrimată executată de văduva lui Petru, dintr-un text neidentificat. Dacă aş fi ştiut că invitaţii emisiunii urmau să fie simplă plastilină pentru o operaţiune gîfîită de „montaj” televizat, m-aş fi derobat de la prestaţia mea. Să ne înţelegem: nu vorbesc în numele unui orgoliu rănit. Vorbesc despre eşecul unei emisiuni care n-a făcut nici un serviciu nici lui Petru Creţia, nici cărţii lui Iov, nici problemei contemporane a religiei. Un galop liliputan prin inepuizabilul unei păduri de mari întrebări şi mari nelinişti! Bun! Nimeni nu e scutit de rateuri, de greşeli, de proastă inspiraţie. Şi, deşi m-a făcut să pierd timp fără rost, nu i-aş fi purtat pică domnişoarei-gazdă. Nici acum nu-i port.

Altceva însă mă îngrijorează: după ce-am văzut emisiunea, i-am dat telefon şi i-am comunicat dezamăgirile mele. Răspuns: degeaba mă plîng, acesta e formatul emisiunii, iar emisiunea însăşi a fost foarte bună. Nu am dreptate să fiu nesatisfăcut. Acest tip de reacţie m-a indispus mai mult decît ce văzusem. Iată – mi-am spus: am dat peste încă un exemplar din specia „oamenilor fericiţi”. Cei care sunt solid mulţumiţi de isprăvile lor, cei care nu greşesc, nu cad pe gînduri, nu iau în seamă bombănelile „nedrepte”, răutăcioase, sau pur şi simplu inepte ale „detractorilor”. E limpede, domnişoara cu pricina va face carieră. Va mai face sute şi mii de emisiuni „perfecte”, nu se va lăsa sfătuită, criticată, „ajutată” de te miri ce incompetenţi frustraţi! Încă o victorie a gazetăriei autohtone! Încă un „profesionist” inamovibil! 

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.