Gates of Heaven (Por╚Ťile Raiului)

Raluca DURBAC─é
11 noiembrie 2013
Gates of Heaven (Por╚Ťile Raiului) jpeg

Filmul Gates of Heaven (Por╚Ťile Raiului, Statele Unite ale Americii, 1978, regie Errol Morris) ruleaz─â mar╚Ťi, 12 noiembrie, cu subtitrare ├«n limba englez─â, ├«n sala de cinema a UNATC, ├«n cadrul Cineclubului Film Menu. Discu╚Ťia ulterioar─â proiec╚Ťiei va fi moderat─â de Raluca Durbac─â ╚Öi de Teodora Lascu. Intrarea este liber─â.

Criticul de film Roger Ebert scria ├«n 1997 despre ÔÇ×Gates of HeavenÔÇŁ, primul documentar al lui Errol Morris, c─â ÔÇ×l-am v─âzut de aproape 30 de ori, ├«ns─â ├«nc─â nu i-am dat de cap─ât. Tot ce ╚Ötiu e c─â nu e doar despre cimitirele de animale.ÔÇŁ Dar, a╚Ö ad─âuga, este greu de stabilit despre ce este vorba de fapt.

Inspirat dintr-un articol ap─ârut ├«n San Francisco Chronicle, care anun╚Ťa c─â ÔÇ×450 de animale de companie moarte pleac─â ├«n Napa ValleyÔÇŁ, ÔÇ×Gates of HeavenÔÇŁ se concentreaz─â pe personajele pitore╚Öti implicate ├«n afaceri cu cimitire pentru animale de companie din anii '70 ├«n California. Documentarul este alc─âtuit din dou─â p─âr╚Ťi. Prima parte este o fals─â anchet─â asupra falimentului unui cimitir de animale de companie fondat de c─âtre Floyd ÔÇ×MacÔÇŁ McClure, un paraplegic traumatizat de pierderea c├«inelui s─âu collie ├«n urma unui accident de ma╚Öin─â. M├«nat de compasiune, dar ╚Öi de oportunitate, dup─â cum m─ârturise╚Öte, Mac intr─â ├«n ni╚Öte combina╚Ťii obscure cu c├«╚Ťiva oameni de afaceri locali, ├«mpreun─â cu care viseaz─â s─â deschid─â o ÔÇ×gr─âdin─â a raiuluiÔÇŁ pentru animalele de companie moarte. Morris nu pare ├«ns─â interesat de a identifica persoana vinovat─â de falimentul cimitirului, de╚Öi felul ├«n care decupeaz─â ╚Öi monteaz─â (metod─â care ├«n dese r├«nduri aminte╚Öte de un alt documentar de-al s─âu, f─âcut mai t├«rziu, ├«n 1988, ÔÇ×The Thin Blue LineÔÇŁ) pot trimite privitorul pe o pist─â gre╚Öit─â la ├«nceput. Morris juxtapune declara╚Ťii contradictorii ale intervieva╚Ťilor, monteaz─â ├«n ritm alert, ├«ns─â pozi╚Ťioneaz─â personajele ├«n cadru astfel ├«nc├«t s─â comunice privitorului cine, ce rol ├«ndepline╚Öte: personajul negativ, pozi╚Ťionat ├«n partea st├«ng─â a cadrului, este filmat la plan ├«ntreg din semi-profil, de dup─â un birou pe care s├«nt a╚Öezate teancuri de h├«rtii care dau impresia unui zid de ap─ârare ridicat ├«n jurul s─âu; un alt poten╚Ťial bad guy este pozi╚Ťionat ├«n centrul cadrului, tot la plan ├«ntreg, ├«ns─â filmat ├«n contraplonjeu, unghi care ├«l face s─â par─â amenin╚Ť─âtor; victimele colaterale, a╚Öezate de o parte ╚Öi de cealalt─â a centrului cadrului, s├«nt filmate la plan mediu sau ├«ntreg, fie din semi-profil, fie dintr-un plonjeu aproape insesizabil; Floyd McClure este singurul pozi╚Ťionat ├«n centrul cadrului, la plan mediu str├«ns, cu camera pozi╚Ťionat─â perfect perpendicular, ├«ntr-o imagine aproape planimetric─â, ├«ncadratur─â care ar trebui s─â semnaleze inten╚Ťia de obiectivitate a autorului. O fals─â obiectivitate, desigur, av├«nd ├«n vedere c─â toate rolurile s├«nt deja desemnate din ├«ncadraturi. Dac─â punem la socoteal─â ╚Öi primul cadru al filmului, care ├«l prezint─â pe Floyd McClure la plan general, a╚Öezat ├«n scaunul cu rotile sub o salcie impresionant─â, constat─âm c─â inten╚Ťia lui Morris nu este nici pe departe aceea de a investiga falimentul unui cimitir, ci de a construi portrete stilizate ale unor personaje exotice, pierdute ├«n h─â╚Ťi╚Öurile capitalismului. ├Äns─â amestectul de curiozitate, compasiune ╚Öi ironie care str─âbate dinspre documentar, fac imposibil de identificat adev─ârata pozi╚Ťie a lui Morris vizavi de subiectul s─âu.

Cea de-a doua parte a documentarului prezint─â povestea familiei care a ajuns s─â tr─âiasc─â visul lui Floyd McClure, acela de a deschide o oaz─â de serenitate pentru cei ale c─âror animale de companie au murit. Familia Harberts de╚Ťine cimitirul Bubbling Well Pet Memorial Park ├«n Napa Valley. Abordarea lor nu este una nostalgic─â ╚Öi sentimental─â, cum fusese cea a lui Floyd McClure, ci pragmatic─â, motiv pentru care, probabil, are at├«ta succes. Exist─â probleme ╚Öi ├«n spatele aparentului paradis din Napa Valley. Afacerea e condus─â cu m├«n─â de fier de tat─âl familiei, Cal, un conservator care are c├«te un r─âspuns pentru orice, chiar ╚Öi pentru num─ârul ├«n cre╚Ötere de animale de companie de╚Ťinute de americani, pus pe seama pilulei anti-concep╚Ťionale, ce ├«mpiedic─â reproducerea uman─â ╚Öi, astfel, na╚Öterea unor copii/ nepo╚Ťi spre care s─â se ├«ndrepte afec╚Ťiunea p─ârin╚Ťilor/ bunicilor nevoi╚Ťi s─â ├«╚Öi cumpere animale de companie asupra c─ârora s─â ├«╚Öi ├«ndrepte aten╚Ťia. Cal este ajutat de cei doi fii ai s─âi: Dan, fiul cel mic, re├«ntors acas─â de la facultate dup─â o decep╚Ťie ├«n dragoste, ╚Öi Phil, fiul cel mare, un fost agent de asigur─âri care g├«nde╚Öte via╚Ťa ├«n target-uri ╚Öi discursuri motiva╚Ťionale. Dac─â Dan se refugiaz─â ├«n muzic─â pentru a-╚Öi ocupa timpul, Phil ├«ncearc─â din r─âsputeri s─â ├«╚Öi cosmetizeze job-ul, f─âc├«nd eforturi s─â se autoconving─â c─â el cre╚Öte o afacere ╚Öi nu piapt─ân─â de fapt c├«ini mor╚Ťi, pe care apoi ├«i ├«ngroap─â.

Inserate printre confesiunile familiei Harberts s├«nt portrete ale clien╚Ťilor cimitirului, filmate ├«n mijlocul naturii. Lament─ârile lor cu privire la moartea animalelor de companie, nevoia de a crede c─â se vor ├«nt├«lni cu ele ├«n Rai sau ├«ntr-o via╚Ť─â viitoare, filozof─ârile lor cu privire la existen╚Ťa sufletului sau la m─ârinimia creatorului, care cu siguran╚Ť─â va l─âsa ╚Öi necuv├«nt─âtoarele s─â intre pe por╚Ťile Raiului, dau na╚Ötere unei supra-teme. Privit din toate unghiurile, documentarul lui Errol Morris pare mai degrab─â o medita╚Ťie asupra singur─ât─â╚Ťii, a nevoii de a iubii a oamenilor ╚Öi a fidelit─â╚Ťii ar─âtate celor care i-au iubit necondi╚Ťionat.

Gates of Heaven (Por╚Ťile Raiului)
Statele Unite ale Americii, 1978
Regie: Errol Morris
Imagine: Ned Burgess
Sunet: Lucy Bruell, Tom Fleischman, John Knoop, Jay Miracle, Walter Saxer
Montaj: Errol Morris
cu Floyd McClure, Cal Herberts, Dan Harberts, Ed Quye, Mike Koewler

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.