Garsoniera de la mansardă - ziua 1

23 august 2014
Garsoniera de la mansardă   ziua 1 jpeg

Deși există de 20 de ani, Zdob și Zdub e genul de trupă care nu pare deloc deranjată de trecerea timpului. Noile melodii dau bine lîngă șlagăre, spectacolele sînt propulsate de aceleași doze de hiper-energie ca în anii începutului, instrumentele sună teribil de bine atît pe cont propriu, cît și în formulă reunită, reacția publicului e la fel de promptă și de generoasă. Deloc de mirare, așadar, că prestația live a trupei din Chișinău a încheiat într-un mare fel prima zi a celui de-al treilea festival Dilema veche. Spre 3000 de oameni au dansat și chiuit pînă aproape de miezul nopții în Piața Cetății din Albă-Iulia.

În prealabil, trei tineri actori, Emilian Mîrnea, Florin Călbăjos și Petre Ancuța, produseseră pe aceeași scenă spectacolul „Act Orchestra”, parte din programul 9G al Teatrului Național din București. Greu de așezat într-o categorie anume, ora de muzică (s-a cîntat, live, la pian, vioară, violoncel, chitară electrică și altele), pantomimă și teatru a alternat momentele strălucitoare cu cele plictisitoare. Talentul pluri-disciplinar al celor trei protagoniști e cu adevărat impresionant, interacțiunea lor cu publicul delicioasă. Din păcate, spectacolului îi lipsește un fir conducător, o idee care să dea coerență risipei de energie și mijloace de exprimare artistică prestate de actori.   

Festivalul a început puțin după ora 6 a după-amiezii, undeva pe Traseul celor Trei Fortificații, cu întîlnirea dintre Mircea Cărtărescu, în tricou polo și jeans, și cîteva de sute de oameni, a căror costumație varia între costum și pantaloni scurți, între rochie de seară și mini-fustă. Așezați pe scaune albe ori pe pajiști tunse englezește, cei cîteva sute au privit, preț de o oră, cum cuvintele scriitorului înălțau, undeva în aerul perfect al apusului de august, ceea ce el numește „edificiul literaturii”.    

Așezînd etaj peste etaj, Cărtărescu a omagiat mai întîi meșteșugul prozatorilor din categoria Sandra Brown, fără al căror efort constant de a produce cărți non-valoroase din punct de vedere artistic, dar extrem de atrăgătoare din punct de vedere comercial pentru o vastă categorie de public, industria mondială a cărții ar intra în colaps. A introdus apoi în discuție nivelul profesioniștilor, acei scriitori capabili să construiască, în chip rațional, romane vaste, ireproșabile din punct de vedere tehnic, înțesate de personaje, situații, dialoguri, fire narative dintre cele mai pasionante. Exemplul ales: „The Forsyte Saga” al lui John Galsworthy.

A fost vorba, mai apoi, de etajul artiștilor, superlativ reprezentat, în viziunea creatorului „Orbitorului”, de Nabokov, care ironizează proza dependentă de firul narativ prestată de cei de la nivelul inferior și care creează o minunată literatură majoritar dependentă de cuvinte, de limbă, de stil, în care personajele și acțiunea cad în plan secund.   
 
În fine, cu ajutorul unei pilde desprinse dintr-o povestire a lui Salinger, Cărtărescu a introdus nivelul de pe urmă, cel al marilor scriitori. E vorba de cei pentru care literatura nu e o profesie, ci o religie. Cei care scriu nu pentru a-și procura mijloacele de existență, ci pentru că altfel nu știu să existe. Pentru ei, literatura nu e o opțiune de viață, ci viața însăși. „În vreme ce profesioniștii au mereu totul sub controlul lor”, spune Cărtărescu, „marii scriitori sînt asemenea unui jocheu ce înțelege că drumul sau e mai degrabă dependent de cal decît de sine, și care plutește undeva deasupra propriilor puteri, deasupra calului, lăsîndu-l pe acesta să-l conducă”.

Astfel dominați de duhul literaturii la care doar ei au acces, cei mai mari dintre scriitori nu sînt deloc stăpîni pe arta lor. În timp ce un profesionist urcă, de la an la an, de la carte la carte, în siguranță și precizie, un mare scriitor avansează mai degrabă în nesiguranță, pășind pe teritorii niciodată explorate pînă la el și riscînd, în orice clipă, să-și piardă capacitatea de a scrie și să-și încheie abrupt, definitiv și inexplicabil existența în lumea literară.   

În siajul enumerării cîtorva nume de mari scriitori, Cărtărescu și-a încheiat vorbirea mărturisind că în vîrful edificiului sau literar, în garsoniera de la mansardă, se află Franz Kafka. „E vorba de o alegere strict personală. Pentru mine Kafka nu e neapărat cel mai mare scriitor, ci cel mai pur.”

Foto: Andrei Ivan

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Monica Tatoiu, foto Facebook jpg
Monica Tatoiu, dezvăluiri emoționante despre relația cu regretata sa mamă: „Sunt fericită că a scăpat de povara bolii”
Monica Tatoiu, una dintre cele mai vocale și cunoscute femei românești, a vorbit recent despre pierderea dureroasă a mamei sale. De asemenea, a amintit și de învățăturile cele mai de preț pe care le-a învățat de la cea care i-a dat viață.
CTP, foto Facebook CTP jpg
CTP desființează demisia lui Anastasiu cu „lacrima scremută”: „Dresorul de șobolani morți a făcut vorbire, Bolojan și Dan tac”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a reacționat după ce Dragoș Anastasiu și-a anunțat demisia din funcția de vicepremier în cadrul unei conferințe de presă organizată duminică, 27 iulie.
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Ce a impresionat-o pe o nemțoaică la țara noastră. S-a arătat fascinată de ceea ce a găsit în România: „A fost pur și simplu magic”
România continuă să surprindă plăcut turiștii străini, iar cea mai recentă dovadă vine de la o tânără din Germania pe nume Julia, care a devenit virală pe rețelele de socializare după ce a publicat un videoclip despre prima sa zi petrecută în țara noastră.
Trump si Ursula von der Leyen foto Profimedia jpg
Ce ar trebui să facă România în cazul tarifelor impuse de Donald Trump: cinci măsuri propuse de un vicepreședinte al PE
Finalul săptămânii aduce negocieri cruciale între șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele american, Donald Trump, cu privire la un acord pe tarifele vamale SUA-UE. În lipsa unei înțelegeri, blocul european are un plan de rezervă.
Ala Nemerenco FOTO Facebook jpeg
Reformele sistemului de sănătate din R. Moldova. Mesajul ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, pentru angajații care iau mită: Vor fi excluși
Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a oferit detalii, într-un interviu acordat corespondentului Adevărul, despre reformele din sistemul de sănătate realizate în ultimii ani, printre acestea fiind renovarea și dotarea spitalelor cu echipamente de ultimă generație, alinierea sistemului medical la ceri
dragos anastasiu facebook png
O confederație patronală cere Guvernului revizuirea echipei de „specialiști” coordonate de Anastasiu
Confederaţia patronală UGIR-1903 a solicitat Guvernului revizuirea de urgenţă a întregii echipe care a fost coordonată de vicepremierul Dragoş Anastasiu, imediat după ce acesta a anunţat că demisionează din funcţie.
Dan Tanasa deputat AUT FOTO Facebook Dan Tănasă
AUR critică explicațiile „penibile” ale lui Dragoș Anastasiu și așteaptă următoarea demisie: „Cine urmează?”
Purtătorul de cuvânt al AUR, deputatul Dan Tanasă, a reacționat dur după demisia vicepremierului Dragoș Anastasiu, afirmând că aceasta a venit doar sub presiunea publică și critică vehement justificările oferite de Anastasiu.
image png
Ce s-a ales de Vulpița, la 5 ani de când n-a mai apărut la TV? Ultima apariție i-a uimit pe toți. FOTO
Veronica, fosta soție a lui Viorel Stegaru, cunoscută publicului larg drept Vulpița, nu stă departe de lumina reflectoarelor! Deși a dispărut o vreme din peisajul media, iată că revine activă pe rețelele sociale și își asigură fanii că nu i-a uitat.
emil ganj criminal cautat foto politia jpg
Criminalul din Mureș este de negăsit. Polițiștii au schimbat strategia în speranța că-l vor prinde
Au trecut aproape trei săptămâni de la comiterea uneia dintre cele mai șocante crime din Mureș, iar Emil Gânj, autorul ororii, este în continuare de negăsit. În ciuda eforturilor intense, pistele s-au dovedit fie greșite, fie abandonate din lipsă de rezultate.