Fumuri pierdute

Loreley PETROIU
7 mai 2015
Fumuri pierdute jpeg

Iar am uitat că m-am lăsat de fumat. Mă opresc, mă uit în jur și, pentru o fracțiune de secundă, o derută amuzată pune stăpînire pe mine: oare ce voiam, ce trebuia să fac acum? Ah, am terminat de mîncat, asta era! Dar nu, nu mai urmează nicio țigară, au trecut cîteva săptămîni bune de cînd nu mai fumez. Adun, în schimb, senzațiile inedite prin care trec mai nou și cu care nu m-am mai întîlnit de vreo 15 ani: primele lucruri făcute & trăite fără tutun, unele mai mici, aproape insesizabile, altele imposibil de ignorat. Pentru mulți, testul suprem e prima ieșire la bere (sau ce-o fi în paharul ăla) fără țigări: dacă se termină cu bine, tot restul pare mult mai ușor. Se prea poate, dar cum eu am ieșit la socializat chiar în prima zi de nefumat, n-am mai apucat să iau notă de marea semnificație a evenimentului cu pricina. Ieșiri la cinema, plimbări, discuții intense, întîlniri & așteptări, nervi sau exaltări, toate astea curg altfel, fără vechiile accesorii. Le notez pe fiecare, pînă nu mai par atît de speciale, pînă uit, măcar pe jumătate, că trebuie să-mi fragmentez toate momentele unei zilei cu obișnuitele fuioare de fum. Apoi, la un moment dat, se întîmplă și prima ieșire-n oraș la care uit cu-adevărat să mă caut de țigări și brichetă, azi nu mai am nevoie de ele, și masa la care mă așez nu pare prea goală, doar pentru că-i lipsește scrumiera la mijloc.

Am început pregătirile cu mulți ani înainte; știam că n-o să-mi fie foarte ușor, cu ultimul eșec, de-acum vreo zece ani, încă suficient de proaspăt în minte cît să mă umple de îndoieli și temeri - dar și cu speranța infimă că, de data asta, s-ar putea întîmpla, cine știe?, să și reușesc. Mi-era clar că-n primele două-trei săptămîni nu se punea problema să ies la cafea/bere/pub/club sau povești cu alți oameni, fumători sau nu. Știam că va trebui să stau cuminte în casă, calm, cît mai calm, să evit orice m-ar putea stresa ori surescita, eventual să beau multe căni de ceai, să nu ascult muzică, să nu mă avînt prea tare în nicio direcție, să mă mișc cu maximă atenție și prudență. Mă gîndeam c-ar trebui, poate, să-mi iau liber de la job măcar o săptămînă, să mă-nchid în casă și să reduc cît pot de mult orice deranj din exterior. Pe scurt, mă pregăteam să mă chinui destul de serios - toate astea se întîmplau, desigur, într-un viitor incert, mereu împins înainte, fără curajul vreunui plan concret. Vedeam, în linii destul de clare, cam cît de nasol urma să fie renunțatul ăsta la fumat. Știam că primele ore din dimineața cu pricina vor fi, probabil, cele mai epuizante ever - ba, pe măsură ce trecea timpul și eu tot n-aveam curaj să mă apuc de nefumat, orele alea deveneau din ce în ce mai lungi și mai terifiante. Și mai nasol era să-mi amintesc cum au decurs vreo cîteva asemeni dimineți în trecut: după vreo 2-3 ore, îmi aprindeam o țigară, pe jumătate cu vină, pe jumătate cu ipocrită mulțumire: mi-am demonstrat că se poate, nu-i mare lucru să renunți, într-adevăr, și prima țigară se fumează cu o foame panicată, nici n-o simt, se poate renunța lejer, ce ușurare!, voi fi pregătită atunci cînd o să mă las cu adevărat.

Între timp, mai citeam pe ici, pe colo despre experiențele altora: la unele mă încerca o invidie curată (uite, a reușit, și acum se bucură și bagă emoticoane cu zîmbete, ce să spun!), altele mă umpleau de-o groază nerostită: sevraj, zvîrcoliri, tremurături - în fine, numai bunătăți. Am încercat să citesc cartea lui Allen Carr, atît de apreciată printre (ex) fumători, dar n-am reușit s-o termin. Am încercat să citesc avertismentele de pe pachetele de țigări, dar n-au avut niciun efect asupra mea - poate dacă se limitau să scrie acolo doar "Fraiere!", ar fi avut ceva mai mult succes la un public fumător atît de insensibil. Ca să mă mai liniștesc, îmi aduceam aminte de toți fumătorii pe care-i știam (reali și închipuiți deopotrivă): lumea părea din nou un loc plin de înțelegere. Apoi, într-o dimineață oarecare, cu nimic specială, mi-am zis c-ar fi de-a dreptul surprinzător să mai încerc - și probabil că de vină pentru faptul de-a fi reușit să renunț atît de ușor au fost toate lucrurile de mai sus, cu un accent special pe teama că va fi foarte, foarte greu - nu așteptam, deci, să se întîmple mare lucru: la cît de chinuitor ar fi trebuit să fie, nu mi-am propus decît să încerc, și nimic altceva.

Majoritatea poveștilor despre renunțatul la fumat peste care-am nimerit aveau final fericit - poate pentru că nu prea riscă nimeni să anunțe așa ceva pînă nu e 100% sigur că a reușit. Mai nimeni n-ar îndrăzni să se laude cu anunțul "m-am lăsat de fumat acum fix 3 ore și 17 minute". Eu am cîteva luni de cînd nu mai fumez și unii se mai miră și acum, la fel cum au făcut-o și la 7, 19 sau 23 de zile de la momentul cu pricina. Nu mă ofensează prea tare, de multe ori ne mirăm împreună.

Loreley Petroiu este absolventă a Facultăţii de Studii Europene, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca.

Foto: Marius Chivu

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.