Fumatul (oarecum) permis
"Anul acesta mă las de fumat!" Ce poate fi mai potrivit decît o astfel de hotărîre de An Nou? Sîntem (încă) la începutul lunii ianuarie 2012 - momentul ideal pentru a lua hotărîri şi a face planuri care ne vor schimba viaţa (New Year's Resolutions, după cum sînt ele cunoscute în lumea anglo-saxonă), dar pe care, cel mai probabil, le vom încălca/uita/modifica în cîteva săptămîni. Una dintre cele mai frecvente este legată de renunţarea la fumat. Dragi fumători, vouă mă adresez! Ştiu, ştiu, pe de o parte - nicotina, plăcerea, tabietul, socializarea învăluită în rotocoale de fum... Pe de altă parte - boli (care pot duce la "o moarte lentă şi dureroasă"), dinţi stricaţi, impotenţă, mirosul care se îmbibă-n toate, nefumătorii care se uită urît la voi...
În aceste condiţii, treptat, au apărut feluriţi înlocuitori ai ţigărilor, în încercarea de a reduce, dacă nu chiar înceta, consumul de tutun: gumă de mestecat, plasturi sau inhalant cu nicotină, iar în anii 2000, aşa-numita ţigară electronică - e-cigarette. În ultimul an, aceasta a început să capete amploare, devenind rapid una dintre cele mai populare forme de NRT (nicotine replacement therapy - terapie de înlocuire a nicotinei), după cum reiese dintr-un articol al The Guardian.
Industria NRT valorează, în momentul de faţă, 150 de milioane de lire sterline - în UK şi 520 de milioane - în SUA. Totuşi, un studiu al Harvard School of Public Health arată că toate aceste metode sînt folositoare numai parţial. Mai mult, în ceea ce priveşte ţigara electronică, spre exemplu, încă nu sînt cunoscute toate posibilele efecte ale sale, pe termen lung. De la un punct încolo, cei care vor să se lase de fumat nu se mai pot baza decît pe un singur lucru - voinţa personală.
(Patricia Mihail)
© Foto: Christopher Thomond pentru The Guardian