Frumoasele imperfecte

Andrei POP
24 aprilie 2014
Frumoasele imperfecte jpeg

„Ce este societatea civilă?”; „Avem societate civilă?”; „Ce fac ONG-urile din România?” – sînt doar cîteva întrebări la care rubrica de faţă, o rubrică realizată în parteneriat cu Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, va căuta, săptămînal să dea răspunsuri.

Zi de zi, de pe blocul de vis-a-vis, de pe panourile din marginea şoselei sau din emisiunile din prime-time, sîntem inundaţi de reprezentări ale etaloanelor de frumuseţe. Feţe simetrice, tenuri fine, talii trase prin inel, coapse lungi, abdomene sculptate, dinţi albi strălucitori sînt indicatorii cei mai des întîlniţi ai perfecţiunii modelelor care ne înconjoară. Această frumuseţe a perfecţiunii fizice transpare uşor de pe toate gardurile, mai ales după ce fotografiile au trecut şi printr-o mînă dibace în Photoshop şi ne îndeamnă pe toţi la fel şi fel de acţiuni imitative: un salariu scurs din cînd în cînd pe produse cosmetice, încrîncenare la sala de fitness pentru cei mai destonici şi înfometare sistematică pentru modelele profesioniste.

În toată această stare de fapt, m-am întrebat de mai multe ori ce loc rămîne pentru acea frumuseţe care ne inspiră să mişcăm munţii. Să ne proptim lumea întreagă pe umeri încercînd să o ducem pe calea pe care o ştim noi bună. Să facem şi altceva decît să lucrăm pentru noi înşine.
Se face loc şi pentru ea însă, prin munca asocţiaţiei Mîini Întinse din Tulcea. Ei au creat etaloane de frumuseţe plecînd de la diversitatea comunităţii. Îşi asumă imperfecţiunea ce se găseşte pe dinăuntrul sau pe dinafara fiecăruia dintre noi şi îndeamnă tot oraşul să îi integreze cu grijă pe cei vulnerabili. Plasaţi de cele mai multe ori la marginea spaţiului public al comunităţii, sau chiar în afara acestuia, copiii asistaţi social din judeţul Tulcea sînt principalii beneficiari ai proiectului „Sînt şi eu aici”, fianţat de FDSC prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român. Iar frumoasele imperfecte sînt păpuşile cărora asociaţia Mîini Întinse le-a dat personalitate pentru a promova, în cadrul spectacolelor interactive de teatru de păpuşi, atitudini pozitive faţă de copiii aflaţi în dificultate.

Pornind de la poveşti reale ale beneficiarilor organizaţiei, echipa proiectului le-a creat celor 18 păpuşi chip şi spirit care reflectă comunitatea: nume specifice etniilor judeţului, vîrste de la 7 la 93 de ani, venind din familii diverse şi complicate, fiecare cu istorie şi dificultăţi proprii. De pildă, Galip Gemal are autism, Evgheni Eleanov este orfan, blocat într-un centru de plasament şi fără posibilităţi de adopţie, Fiona Frunda este o fetiţă blondă care şi -a pierdut ochiul drept iar Tudoriţa Bănescu are 91 de ani şi şapte copii în îngrijire. În cele deja 10 spectacole la care au venit peste 1000 de oameni, păpuşile au prins viaţă în mîinile unor liceeni voluntari, special instruiţi în artele teatrului de păpuşi. După scenarii bine pregătite dar şi prin interacţiuni spontane cu sala, aceştia i-au antrenat pe spectatori într-un joc al înţelegerii diferenţelor şi întăririi solidarităţii.

În loc să bage imperfecţiunile sub preş, proiectul le-a folosit pentru a descoperi o nouă frumuseţe a comunităţii tulcene. Gabriela Popa, coordonatorul proiectului, spune că impactul a depăşit toate aşteptările sale iniţiale. Încă după primele reprezentaţii, şcolile gazdă au început să invite trupa să revină cît mai repede cu noi spectacole. Iar tinerii liceeni au lucrat împreună cu copiii dintr-un centru social pe lîngă care treceau în fiecare zi şi nici nu ştiau că există.

Puteţi întîlni trupa de teatru de păpuşi pe 23 mai, la Ziua Porţilor Deschise a asociaţiei Mîini Întinse. Pentru prima dată în public, păpuşile vor fi mînuite chiar de cei care le-au inspirat poveştile, copii asistaţi social. Pe siteul asociației veţi regăsi în curînd şi scenariile pieselor de teatru folosite de trupă. Iar eu de azi vreau să văd cît mai des frumoasele imperfecte pe panourile publicitare.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din lume. Nu mai puțin de 3.722 motocicliști au participat la parada de pe ruta Pitești-Mioveni FOTO VIDEO
Nu mai puțin de 3.766 de motocicliști din toată România au luat parte sâmbătă 15 iunie la Pitești la cea mai mare paradă moto din lume, ce a doborât precedentul record, stabilit acum aproape cinci ani în Statele Unite ale Americii.
image
Imagini greu de privit filmate pe o șosea din Marea Britanie. Un polițist lovește intenționat cu mașina un vițel scăpat pe străzi: „Ce fel de monstru...?” VIDEO
Momente îngrozitoare petrecute pe o stradă din Marea Britanie, acolo unde un echipaj de poliție a lovit un vițel scăpat liber. Bietul animal a fost lovit de două ori cu autospeciala, iar martorii au catalogat intervenția drept una brutală, potrivit Daily Mail.
image
Românii, cei mai puțin educați cetățeni ai Europei. O nouă statistică arată că tinerii noștri nu aleg să continue studiile după liceu
Proporția populației cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, femeile fiind, în general, cele mai educate.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.