Franţa - o eventual intervenţie terestră în Siria?
În ultimele două zile avioane militare franceze au efectuat zboruri de recunoaştere deasupra teritoriului sirian, consecinţă a deciziei luată de preşedintele François Hollande de a extinde în Siria bombardamentele efectuate pînă acum împotriva bazelor din Irak ale Organizaţiei statul islamic. O dezbatere este astfel relansată în Franţa pe tema unei intervenţii militare la sol.
Pentru moment preşedintele François Hollande exclude ipoteza unei astfel de intervenţii. In orice caz Franţa nu o va face niciodată singură, pentru că în acest fel trupele sale ar risca să fie considerate forţe de ocupaţie. In presa franceză însă, se multiplică analizele legate de acest subiect şi avertismentele că mai devreme sau mai tîrziu jihadiştii vor trebui lichidaţi pas cu pas, printr-o intervenţie terestră a unor forţe coalizate care să includă şi Alianţa Atlantică.
Este revelator, în acest sens, un articol publicat de Christope Barbier în revista L'Express din care citez: "Occidentul este alergic la toate atacurile la sol de cînd invazia Irakului, în 2003, a dus la o ocupaţie sterilă şi la haosul actual. Tot aşa, intervenţia justificată şi victoria rapidă împotriva organizaţiei Al-Qaida în Afganistan n-au putut împiedica o lentă împotmolire a operaţiunilor, apoi o tristă retragere şi promisiunea unui nou haos. Dar, înainte de toate acestea a mai existat primul război din Golf, şi eliberarea legitimă şi reuşită a Kuweitului".
Iată deci modelul de intervenţie pe care îl propune geopoliticianul francez. El sugerează o vastă coaliţie în care Alianţa Atlantică (deci turci, francezi, germani, şi maghiari) să lupte alături de alte forţe din regiune.
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro