Frankfurt - Tîrgul de carte şi lupta împotriva extremismului
Tîrgul internaţional de carte de la Frankfurt, cea mai mare manifestare de acest gen din lume, îşi deschide porţile miercuri 14 octombrie pentru o nouă ediţie, avîndu-l ca invitat principal pe scriitorul Salman Rushdie. In jur de 7000 de editori şi expozanţi sînt prezenţi, dintre care unii din România, iar în total sînt aşteptaţi în jur de 300 000 de vizitatori.
Într-un context în care Europa este confruntată cu islamul radical şi cu jihadismul, prezenţa sciitorului britanic de origine indiană nu poate fi decît benefică, el fiind printre altele autorul celebrei cărţi "Versetele satanice" în care critică interpretările obscurantiste ale Coranului. Prezenţa lui Salman Rushdie la Salonul de carte de la Frankfurt nu este însă pe gustul tuturor ţărilor. Iranul, de exemplu, şi-a anulat participarea la Salonul de carte de la Frankfurt pe motivul că scriitorul britanic, azi în vîrsta de 68 de ani, ar fi "un personaj care detestă lumea islamică" (aceasta a fost în orice caz declaraţia ministrului iranian al culturii).
Nu este exclus ca regimul de la Teheran să se simtă deranjat şi de tematica principală abordată în dezbaterile de la Salonul de carte, mai precis aceea legată de libertarea de a scrie şi de a publica.
Directorul Tîrgului de carte de la Frankfurt, Jürgen Boos, a precizat în faţa presei că politizarea mai puternică a dezbaterilor de anul acesta, cu un accent pe lupta împotriva extremismului, este o consecinţă directă a atentatului comis la începutul anului în Franţa împotriva redacţiei revistei umoristice Charlie Hebdo.
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro