FMI despre riscurile din economia globală
Perspectivele economiei mondiale au fost obiectul raportului şi dezbaterilor reuniunii de primăvară a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale. Vestea bună este că estimările de creştere a economiei mondiale sînt de 3,2%, un pic mai mult decît anul trecut. Vestea mai puţin bună este că în comparaţie cu prognoza de toamnă, de anul trecut, organismele internaţionale au redus aşteptările de creştere ale economiei mondiale. Motivul? Riscurile prezente în societate şi în economie au crescut.
FMI prezintă deja o serie de riscuri din economie, dar şi din afara sferei economice care vor duce anul acesta la o încetinire a creşterii. Este vorba despre trei tipuri de riscuri. În primul rînd, au existat două serii de turbulenţe majore pe pieţele financiare. De asemenea, s-au înregistrat vînzări masive de active considerate riscante, ceea ce a marcat o mai mare aversiune la risc. Aceasta s-a manifestat sub diverse forme, de la ieşirea de capital de pe pieţele emergente, pînă la vînzarea de acţiuni pe pieţele emergente, cea mai vizibilă fiind piaţa chineză. Pe de altă parte, preţurile mărfurilor au cunoscut o puternică volatilitate.
În al doilea rînd, persistă instabilitatea în multe zone ale globului, cea mai vizibilă fiind Siria care a creat milioane de refugiaţi în ţările vecine şi în Europa. Se adaugă problema terorismului. În acelaşi timp, o necunoscută este, pînă în data de 23 iunie, ziua referendumului, rămînerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Este o temă care aduce perturbaţii în domeniul comerţului şi în cel al investiţiilor.
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro