Film şi psihanaliză. „The Tree of Life”, analizat de critici şi psihologi
Pe modelul dezbaterilor din Festivalul European de Film şi Psihanaliză, organizat o dată la doi ani la Londra şi prezidat de regizorul Bernardo Bertolucci, Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 20 octombrie) invită spectatorii la un eveniment inedit pentru România: sîmbătă, 15 octombrie, de la 15.00, la Cinema Studio, filmul „The Tree of Life” al lui Terrence Malick va fi „examinat” de critici şi psihanalişti. Dezbaterea va avea loc după proiecţia peliculei, programată la ora 13.00.
Ce ne spune un film despre autorul lui, mai precis „The Tree of Life” despre Terrence Malick? Ce chei de lectură a unui film au psihanaliştii? Există filme folosite în terapie? În ce fel se identifică spectatorul cu personajele de pe ecran? Trei psihanalişti, un critic şi un cineast vor comenta pelicula premiată cu Palme d’Or, fiecare din perspectiva specializării sale, spectatorii fiind invitaţi să pună întrebări şi să intre în discuţie, într-o atmosferă relaxată.
Vor aplica teoriile freudiene pe Terrence Malick şi cel mai recent film al său Georgiana Dobrescu, Alfred Dumitrescu şi Bogdan Sebastian Cuc. De cealaltă parte, vor aduce argumente criticul Anca Grădinariu şi regizorul Andrei Ujică („Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”), profesor de teoria filmului la Universitatea din Karlsruhe. Georgiana Dobrescu şi Alfred Dumitrescu sînt membri cu drepturi depline ai International Psychoanalytic Association (IPA) şi psihanalişti formatori la Societatea Română de Psihanaliză (SRP). Bogdan Sebastian Cuc este psihanalist, membru asociat IPA şi candidat SRP.
Teoria psihanalitică a filmului a prins contur în anii ‘70, în Occident, şi vizează modul în care cinema-ul, în general, şi elementele specifice ale unui film sînt influenţate de inconştient. Cele patru instanţe la care se raportează această analiză sînt regizorul, personajele filmului, publicul şi discursul cinematografic. Trei dintre cei mai importanţi teoreticieni au fost Jean-Louis Baudry, Christian Metz şi Laura Mulvey.
Les Films de Cannes à Bucarest este primul eveniment deschis publicului care aduce în discuţie, în România, această legătură dintre cinema şi psihanaliză.
Ediţia a doua a Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 14 şi 20 octombrie, la Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român.
„Habemus Papam”, în regia lui Nanni Moretti, povestea unui cardinal care suferă un atac de panică după ce este ales Papă, deschide evenimentul vineri, 14 octombrie, de la 20.30, la Cinema Studio. Printre filmele proiectate la recent încheiata ediţie a Cannes-ului vor rula în premieră „La piel que habito”, în regia lui Pedro Almodovar, „Route Irish”, al lui Ken Loach (ambele distribuite în România de Independenţa Film), „Le Havre”, de Aki Kaurismäki, „Elena”, de Andrei Zviaghinţev, „Arirang”, de Kim Ki-duk, „Hors Satan”, de Bruno Dumont.
La 35 de ani de la premiera lui „Taxi Driver”, laureat cu Palme d’Or în 1976, filmul-cult al lui Martin Scorsese va avea prima proiecţie oficială în România, în versiune restaurată.
Totodată, la 10 ani de cînd „Marfa şi banii”, în regia lui Cristi Puiu, a dat startul prezenţelor la Festivalul de la Cannes a unei noi generaţii de cineaşti, spectatorii sînt invitaţi să (re)vadă, sub titulatura „De la film de şcoală, la film de Cannes”, filmele lui Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Nemescu, Cătălin Mitulescu, Radu Muntean, Andrei Ujică şi să participe la discuţii cu ocazia proiecţiilor. Programul va fi organizat în parteneriat cu două proiecte de educaţie cinematografică: Cinema.edu şi Education à l’image.
În primele trei zile de festival, pe 14, 15 şi 16 octombrie, proiecţiile de filme vor fi urmate de petreceri la Clubul Ţăranului (str. Monetăriei, nr. 3). Începând cu ora 23.00, Nea Vasile & Taraful de la Mârşa (14 octombrie), Nightlosers & Elvis Romano (15 octombrie) şi Mambo Siria (16 octombrie) vor susţine concerte pentru spectatorii şi invitaţii festivalului.
Programul Les Films de Cannes à Bucarest poate fi consultat şi pe site-ul www.filmedefestival.ro. Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Cinema Studio, la preţul de 12 lei, şi de la NCRR, la 10 lei. Tichetele pentru proiecţiile de la Studio pot fi cumpărate şi în avans începînd de luni, 10 octombrie. Intrarea la filmele româneşti şi la petreceri este liberă.
Evenimentul este organizat de către compania de distribuţie Voodoo Films.