FILIT se suspendă din motive politice
Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), ce urma să aibă loc în toamnă la Iaşi, a fost anulată, organizatorii susţinînd că au luat decizia în semn de protest față de șicanele la care sînt supuși de oamenii politici. La festival urmau să participe nume importante ale literaturi mondiale precum György Konrád, Frédéric Beigbeder, Jean Rouaud, Evgheni Vodolazkin sau Mihail Şişkin.
Directorul Festivalului spune că este un gest de verticalitate în fața politicului:
A fost o decizie foarte foarte complicată, dar împreună cu echipa de organizare FILIT, cu inițiatorii festivalului, cu scriitorii Florin Lăzărescu, Lucian Dan Teodorovici și cu alți oameni implicați în echipă, pînă la urmă am decis că este singura soluție prin care să fim luați realmente în serios. Altminteri, orice fel de comunicat de presă ar fi fost tratat cu superficialitate: iata-i și pe ei, vor și ei să fie băgați în seamă, dar cu siguranță nu se va întîmpla nimic. Ei bine nu, am procedat radical pentru a fi ascultați și pentru a ne apăra demnitatea.
S-a întîmplat un lucru inacceptabil din punctul nostru de vedere, și anume politizarea festivalului într-o manieră îngrozitoare. Efectiv a devenit un instument de luptă politică, o bîtă cu care partidele locale își dau în cap unul altuia, defăimînd și denigrînd în mod sistematic festivalul, în ultima perioadă de timp, în ultimele zece zile să spunem. Acest lucru a creat o stare de suspiciune și-n rîndul cunoscuților și-n rîndul celor care ar fi putut să paricipe la licitațiile noastre. Spun asta nu întîmplătăr. În ultima săptămînă am fost făcuți efectiv albie de porci, utilizîndu-se minciuni ordinare și manipulare, dar sînt și consecințe practice.
De pildă, acum sîntem în imposibilitatea de a duce la capăt două proiecte europene, pe care Muzeul Literaturii le-a cîștigat, legate de FILIT, FILIT fără frontiere cu două evenimente în Republica Moldova. Sîntem în imposibilitatea de a le duce la capăt pentru că am scos la licitație de două ori organizarea de servicii. Nu s-a prezentat nimeni. Prima dată am spus ok, o fi vina noastră, poate nu am promovat suficient, deși am făcut-o ca de obicei. A doua oară doar nu s-a prezentat nimeni, am început să-mi sun cunoscuții și să întreb ce s-a întîmplat. Mi-au răspuns: „A, nu, mulțumim, nu avem nevoie de bani, tu nu vezi ce scandal e? Nu vrem necazuri, nu vrem să se lege de noi unul sau altul, nevinovați fiind să fim purtați pe drumuri și să dăm cu subsemnatul.”
Ei bine, sîntem în situația de a da banii înapoi, este vorba de aproape 30.000 de euro pe care nu-i putem folosi fiindcă lumea fuge de noi ca de ciumați datorită campaniei deșănțate care a fost purtată împotriva noastră.
Din cate am văzut, decizia noastră e percepută ca un act de demnitate, care arată că un buget, oricît de generos ar fi el, nu face singur un festival, atît timp cît demnitatea și profesionalismul celor care organizează nu este respectat. Festivalul nu se face de la sine. Cred că e un semn de verticalitate în fața politicului, o rezistență a culturii și lumea va înțelege foarte bine acest lucru. Cred că anul viitor, cînd îi vom invita, vor veni cu mare drag, onorînd de fapt și acest gest de demnitate pe care-l facem noi acum.
Citiți restul interviului și ascultați mai multe pe rfi.ro