„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București

5 septembrie 2022
image

Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului RomânFestivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.  

După doi ani de rezidență digitală de storytelling pe drumul care unește, echipa Cronicari Digitali descarcă Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica în cadrul festivalului, reunind într-un singur loc artiști, meșteșugari, experiențe gastronomice, ateliere pentru toate vîrstele, dar și noi idei pentru destinații turistice în România frumoasă. 

Deschiderea Festivalului Povestirilor de pe Via Transilvanica va avea loc vineri la ora 15, putînd fi vizitat pînă duminică. Fiecare zi aduce inclusiv muzică live și proiecții de film, pe lîngă ateliere, întîlniri cu meșteșugari și mîncăruri cu gust din comunitățile etnice și regiunile străbătute de Via Transilvanica. Programul complet poate fi găsit pe www.cronicaridigitali.ro/festival

Accesul la Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica este deschis tuturor, indiferent de vîrstă. Pentru copii există inclusiv desene animate tematice, dar și un tren în miniatură, precum și ateliere de cahle. Intrarea se poate face pe baza unei donații, sumele colectate urmînd să fie direcționate către Asociația Tășuleasa Social, creatoarea Via Transilvanica, și Asociația Human Made Art (Humart), susținătoarea platformei culturale Cronicari Digitali.  

image

„Din 2021, Via a devenit spațiu de rezidență culturală itinerantă pentru conținut Cronicari Digitali, proiect susținut deloc întîmplător de Raiffeisen Bank, din moment ce fiecare dintre noi își dorește să lege cît mai cu sens patrimoniul cultural de dezvoltarea sustenabilă a comunităților. Ne-a legat nevoia de a spune poveștile despre Via Transilvanica punînd accent pe toți acei oameni care din încăpățînare sau pentru că știu să facă foarte bine doar un anume lucru, nu se lasă și trag după ei zone întregi. Sînt acolo, ne așteaptă, dar noi nu îi cunoaștem. 

Am făcut pentru fiecare o poveste și am spus-o. Dar așa cum poveștile prind putere odată ce cunoști oamenii care le dau viață, și comunitățile prind viață odată ce ajungi să le cunoști. 

Așa a apărut Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica. Prima încercare de a aduce ceva din spiritul Via, direct în inima Bucureștiului, printre oameni, și de a convinge că drumul trebuie făcut”, explică Silvia Teodorescu, coordonatoarea Cronicari Digitali.

În cadrul Festivalului Povestirilor de pe Via Transilvanica vor putea fi descoperite cele șapte ținuturi străbătute de cei 1.400km de cărare: Terra Dacica, Terra Romana, Terra Banatica, Terra Siculorum, Terra Saxonum și Bucovina.

Vineri, în prima seară de festival, de la ora 20:30, Cristian Ștefănescu, a.k.a. Electric Brother, va prezenta EP-ul „drum”, realizat după o călătorie, în urmă cu un an, pe Via Transilvanica.

image

Piesele concentrează în sunete emoțiile întîlnirii cu oameni, locuri, obiceiuri, meșteșuguri și chiar animale, generînd o poveste vie, într-un limbaj universal, care poartă orice ascultător pe un traseu de 1.400 de km de Via Transilvanica.

Sîmbătă, de la ora 11:30, mai multe dezbateri, găzduite de Clubul Țăranului Român, vor căuta modele de bune practici și idei pentru Regenerarea Urbană, România Autentică și Gastronomia locală românească.  

De la ora 20:00, la scena Festivalui Povestirilor de pe Via Transilvanica vizitatorii se vor bucura de o experiență inedită: Moș Costan aduce cu tilinca lui muzica specială din Dealurile Ciumîrnei. Momentul artistic va fi urmat, de la 20:30, de avanpremiera filmului „Oamenii drumului: Terra Banatica”, în regia lui Mircea Gherase. Accesul este gratuit pentru toți vizitatorii festivalului în sala Studio Horia Bernea, din incinta MNȚR, în limita locurilor disponibile. 

„Festivalul îți dă idei de plecat pe munte, la pas și cu bicicleta, timp în care muzica de la Gărîna sau cea făcută de unul dintre cei mai buni producători de muzică electronică, Electric Brother, te va găsi în ceas de seară cu un pahar de vin în mînă, direct de la crame de pe Via Transilvanica, pe unul dintre baloții de paie, stînd de vorbă cu noi și vechi prieteni și plănuind, sperăm noi, primul traseu de pe cărare. 

Cu bucurie, chiar în mijlocul festivalului, vei regăsi prietenii de la Tășuleasa Social care vin în București și cu premiera filmului Oamenii drumului: Terra Banatica, de regizorul Mircea Gherase, un film experiență, la fel de realist precum greaua construcție a celui mai lung tronson de cărare.

image

Pentru cei care vor să ia pulsul unor subiecte pe cît de arzătoare, pe atît de marginalizate, am pregătit și o serie de trei dezbateri sîmbătă, la Clubul Țăranului Român, alături de invitații noștri, Regenerare Urbana, Eco și Slow Turism și Gastronomie locală”, completează Silvia Teodorescu.

De vineri și pînă duminică, vizitatorii festivalului se vor putea bucura de mîncare ca pe Via Transilvanica. Rețete curatoriate de Ciprian Muntele și Cosmin Dragomir vor fi pregătite și servite de restaurantul La Mama, aflat în curtea Muzeului Național al Țăranului Român. Printre mîncărurile cu gust de Via se vor afla ciorba de sfeclă roșie cu afumătură, descoperită în comuna Fundu Moldovei, tocănița de hribi cu tarhon, lîngă o mămăligă cu cartofi, din Ciumîrna, sarmalele cu cartofi copți în oală de lut, ca la bunii croați din Carașova, ciolanulul afumat și îmbătat în baie de vin cu bere, din comunitățile săsești, dar și un desert inedit - lichiul de Saschiz, care combină cozonacul cu grișul cu lapte într-un preparat spectaculos și delicios.

Evenimentul de trei zile din București este creat sub platforma culturală Cronicari Digitali, dezvoltată de agenția Zaga Brand și Asociația Human Made Art, cu susținerea Raiffeisen Bank România. 

Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica este organizat  alături de Muzeul Național al Țăranului Român și Via Transilvanica, avînd susținerea partenerului de mobilitate Trust Motors, a restaurantului La Mama și cu ajutorul Spor, brandul de tradiție Policolor. Transmisiunile video din timpul festivalului sînt realizate de Storyverse Production Media.

Partenerii media care fac ca poveștile frumoase să fie auzite sînt Rock FM, Adevărul, Spotmedia.ro, PressOne, Dilema Veche și Zile și Nopți. 

Rezidența digitală de storytelling Cronicari Digitali pe Via Transilvanica

Prima monografie digitală a Via Transilvanica a fost realizată în 2021 odată cu parcurgerea ei în premieră, de la un capăt la celălalt, într-un Heritage Trip special, de către Cronicari Digitali, cu susținerea Raiffesisen Bank România.

O călătorie de zeci de kilometri pe jos, pe cărare, sute de kilometri cu mașina, peste 50 de obiective de patrimoniu vizitate cu o echipă formată din oameni de calitate, creatori de conținut (blogeri, vlogeri, instagrameri), producători video și soundtrack, jurnaliști, copywriters, fotografi profesioniști, fiecare cu cîte o misiune diferită care să contribuie la monografia digitală

Toate acestea au fost documentate de peste 20 de oameni care au plecat la drum pentru a descoperi Via în fața comunităților lor și au ajuns să își schimbe propria percepție despre cărare, odată ce au interacționat cu oamenii și locurile vizitate.

În 2022, proiectul a continuat, creatori de conținut și jurnaliști reunind experiențele lor în „Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica”. În acest an, drumul a fost parcurs începînd de la Drobeta Turnu Severin, iar toate descoperirile făcute în călătorie s-au tradus în mii de postări în social media, articole în presa central și locală, emisiuni radio și TV, dar și într-o serie de documentare Cronicari Digitali care vor avea premiera în această toamnă. 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.