„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București

5 septembrie 2022
image

Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului RomânFestivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.  

După doi ani de rezidență digitală de storytelling pe drumul care unește, echipa Cronicari Digitali descarcă Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica în cadrul festivalului, reunind într-un singur loc artiști, meșteșugari, experiențe gastronomice, ateliere pentru toate vîrstele, dar și noi idei pentru destinații turistice în România frumoasă. 

Deschiderea Festivalului Povestirilor de pe Via Transilvanica va avea loc vineri la ora 15, putînd fi vizitat pînă duminică. Fiecare zi aduce inclusiv muzică live și proiecții de film, pe lîngă ateliere, întîlniri cu meșteșugari și mîncăruri cu gust din comunitățile etnice și regiunile străbătute de Via Transilvanica. Programul complet poate fi găsit pe www.cronicaridigitali.ro/festival

Accesul la Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica este deschis tuturor, indiferent de vîrstă. Pentru copii există inclusiv desene animate tematice, dar și un tren în miniatură, precum și ateliere de cahle. Intrarea se poate face pe baza unei donații, sumele colectate urmînd să fie direcționate către Asociația Tășuleasa Social, creatoarea Via Transilvanica, și Asociația Human Made Art (Humart), susținătoarea platformei culturale Cronicari Digitali.  

image

„Din 2021, Via a devenit spațiu de rezidență culturală itinerantă pentru conținut Cronicari Digitali, proiect susținut deloc întîmplător de Raiffeisen Bank, din moment ce fiecare dintre noi își dorește să lege cît mai cu sens patrimoniul cultural de dezvoltarea sustenabilă a comunităților. Ne-a legat nevoia de a spune poveștile despre Via Transilvanica punînd accent pe toți acei oameni care din încăpățînare sau pentru că știu să facă foarte bine doar un anume lucru, nu se lasă și trag după ei zone întregi. Sînt acolo, ne așteaptă, dar noi nu îi cunoaștem. 

Am făcut pentru fiecare o poveste și am spus-o. Dar așa cum poveștile prind putere odată ce cunoști oamenii care le dau viață, și comunitățile prind viață odată ce ajungi să le cunoști. 

Așa a apărut Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica. Prima încercare de a aduce ceva din spiritul Via, direct în inima Bucureștiului, printre oameni, și de a convinge că drumul trebuie făcut”, explică Silvia Teodorescu, coordonatoarea Cronicari Digitali.

În cadrul Festivalului Povestirilor de pe Via Transilvanica vor putea fi descoperite cele șapte ținuturi străbătute de cei 1.400km de cărare: Terra Dacica, Terra Romana, Terra Banatica, Terra Siculorum, Terra Saxonum și Bucovina.

Vineri, în prima seară de festival, de la ora 20:30, Cristian Ștefănescu, a.k.a. Electric Brother, va prezenta EP-ul „drum”, realizat după o călătorie, în urmă cu un an, pe Via Transilvanica.

image

Piesele concentrează în sunete emoțiile întîlnirii cu oameni, locuri, obiceiuri, meșteșuguri și chiar animale, generînd o poveste vie, într-un limbaj universal, care poartă orice ascultător pe un traseu de 1.400 de km de Via Transilvanica.

Sîmbătă, de la ora 11:30, mai multe dezbateri, găzduite de Clubul Țăranului Român, vor căuta modele de bune practici și idei pentru Regenerarea Urbană, România Autentică și Gastronomia locală românească.  

De la ora 20:00, la scena Festivalui Povestirilor de pe Via Transilvanica vizitatorii se vor bucura de o experiență inedită: Moș Costan aduce cu tilinca lui muzica specială din Dealurile Ciumîrnei. Momentul artistic va fi urmat, de la 20:30, de avanpremiera filmului „Oamenii drumului: Terra Banatica”, în regia lui Mircea Gherase. Accesul este gratuit pentru toți vizitatorii festivalului în sala Studio Horia Bernea, din incinta MNȚR, în limita locurilor disponibile. 

„Festivalul îți dă idei de plecat pe munte, la pas și cu bicicleta, timp în care muzica de la Gărîna sau cea făcută de unul dintre cei mai buni producători de muzică electronică, Electric Brother, te va găsi în ceas de seară cu un pahar de vin în mînă, direct de la crame de pe Via Transilvanica, pe unul dintre baloții de paie, stînd de vorbă cu noi și vechi prieteni și plănuind, sperăm noi, primul traseu de pe cărare. 

Cu bucurie, chiar în mijlocul festivalului, vei regăsi prietenii de la Tășuleasa Social care vin în București și cu premiera filmului Oamenii drumului: Terra Banatica, de regizorul Mircea Gherase, un film experiență, la fel de realist precum greaua construcție a celui mai lung tronson de cărare.

image

Pentru cei care vor să ia pulsul unor subiecte pe cît de arzătoare, pe atît de marginalizate, am pregătit și o serie de trei dezbateri sîmbătă, la Clubul Țăranului Român, alături de invitații noștri, Regenerare Urbana, Eco și Slow Turism și Gastronomie locală”, completează Silvia Teodorescu.

De vineri și pînă duminică, vizitatorii festivalului se vor putea bucura de mîncare ca pe Via Transilvanica. Rețete curatoriate de Ciprian Muntele și Cosmin Dragomir vor fi pregătite și servite de restaurantul La Mama, aflat în curtea Muzeului Național al Țăranului Român. Printre mîncărurile cu gust de Via se vor afla ciorba de sfeclă roșie cu afumătură, descoperită în comuna Fundu Moldovei, tocănița de hribi cu tarhon, lîngă o mămăligă cu cartofi, din Ciumîrna, sarmalele cu cartofi copți în oală de lut, ca la bunii croați din Carașova, ciolanulul afumat și îmbătat în baie de vin cu bere, din comunitățile săsești, dar și un desert inedit - lichiul de Saschiz, care combină cozonacul cu grișul cu lapte într-un preparat spectaculos și delicios.

Evenimentul de trei zile din București este creat sub platforma culturală Cronicari Digitali, dezvoltată de agenția Zaga Brand și Asociația Human Made Art, cu susținerea Raiffeisen Bank România. 

Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica este organizat  alături de Muzeul Național al Țăranului Român și Via Transilvanica, avînd susținerea partenerului de mobilitate Trust Motors, a restaurantului La Mama și cu ajutorul Spor, brandul de tradiție Policolor. Transmisiunile video din timpul festivalului sînt realizate de Storyverse Production Media.

Partenerii media care fac ca poveștile frumoase să fie auzite sînt Rock FM, Adevărul, Spotmedia.ro, PressOne, Dilema Veche și Zile și Nopți. 

Rezidența digitală de storytelling Cronicari Digitali pe Via Transilvanica

Prima monografie digitală a Via Transilvanica a fost realizată în 2021 odată cu parcurgerea ei în premieră, de la un capăt la celălalt, într-un Heritage Trip special, de către Cronicari Digitali, cu susținerea Raiffesisen Bank România.

O călătorie de zeci de kilometri pe jos, pe cărare, sute de kilometri cu mașina, peste 50 de obiective de patrimoniu vizitate cu o echipă formată din oameni de calitate, creatori de conținut (blogeri, vlogeri, instagrameri), producători video și soundtrack, jurnaliști, copywriters, fotografi profesioniști, fiecare cu cîte o misiune diferită care să contribuie la monografia digitală

Toate acestea au fost documentate de peste 20 de oameni care au plecat la drum pentru a descoperi Via în fața comunităților lor și au ajuns să își schimbe propria percepție despre cărare, odată ce au interacționat cu oamenii și locurile vizitate.

În 2022, proiectul a continuat, creatori de conținut și jurnaliști reunind experiențele lor în „Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica”. În acest an, drumul a fost parcurs începînd de la Drobeta Turnu Severin, iar toate descoperirile făcute în călătorie s-au tradus în mii de postări în social media, articole în presa central și locală, emisiuni radio și TV, dar și într-o serie de documentare Cronicari Digitali care vor avea premiera în această toamnă. 

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.

Adevarul.ro

GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.
7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.