Festivalul Internaţional de Teatru, Sibiu, 2013, Ziua 1

11 iunie 2013
Festivalul Internaţional de Teatru, Sibiu, 2013, Ziua 1  jpeg

20 de ani de FITS. Nu mă omor după aniversări, dar cînd se pun la bătaie nume din teatru şi dans pentru care ar trebui să plăteşti bani grei ca să le vezi la lucru (la Sibiu, preţul biletelor se învîrtește în jurul a 30 lei), rezerva dispare ca prin farmec. 

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu s-a mutat anul acesta cu o săptămînă mai tîrziu decît de obicei pentru a evita sezonul ploios care ucide spectacolele de stradă, latură importantă a evenimentului prin vizibilitate şi accesabilitate pentru un public numeros. Ploile nu au ocolit însă oraşul, ba dimpotrivă, plouă zilnic pe la trei după amiaza şi încă de două ori pînă seara, exact în timpul paradelor sau al circăriilor de stradă. Dar oamenii nu se dau bătuţi, mai ales că ploile sunt de cele mai multe ori calde, doar cîteodată devin neprietenoase şi bat cu grindină. Oferta FITS indoor este însă infinit mai tentantă prin urmare poate să plouă, noi suntem la teatru.

au adus la Sibiu un spectacol făcut în 2010, Continu, o structură abstractă şi complexă despre violenţa umană astăzi ca moştenire a impulsurilor primare ancestrale. Am făcut un exerciţiu de admiraţie pentru un grup de dansatori care funcţiona compact, ca un singur corp şi pentru perfecţiunea lor fizică. Grupul era, de altfel, eterogen, rase şi fizionomii diferite  unite de frumuseţe. Multiple idealuri de frumuseţe. Noaptea, tîrziu, în clubul festivalului – punctul în care se descarcă energiile nocturne – l-am văzut pe dansatorul de culoare al Sashei dansînd frenetic. De altfel, dansatorii Sashei şi cei ai lui Alain Bouffard s-au reunit noaptea în club pentru dans, într-un spectacol pe care l-am privit vreo patru ore. La 3 noaptea, i-am lăsat dansînd. Dans, dans, dans - ţipa Pina Bausch. 

La conferinţa de presă de a doua zi, PR-ul companiei Sasha Waltz & Guests vorbeşte despre relaţia dintre muzică şi corp (muzica imprimă energie corpului) care o preocupă pe Sasha. Mă gîndesc la ce am văzut aseară, fraze de mişcare întretăiate în corpuri individuale care alcătuiesc un corp multiplu. Ca o Meduză - nu mă pot abţine să fac comparaţia. Frumuseţea care ucide. La prînz îl întîlnesc întîmplător pe Sergiu Matis, dansator şi coregraf român stabilit la Berlin care lucrează cu Sasha Waltz şi pe care îl văzusem în Continu. Avem timp să alergăm din Piaţa Mică la Hotel Continental unde este staţia de taxi (trebuia sa ajungă la aeroport, pleca la Berlin), cu reportofonul deschis. Aflu că ar putea reveni în România pentru un proiect, încă nu ştie despre ce e vorba (a lucrat deja un performance, Duet cu muzicianul Vlaicu Golcea cu care se va întîlni la Berlin- Vlaicu participă la un festival cu un spectacol din songurile Afrimului). Mihai Mihalcea aka Farid Fairuz i-a scris că ar vrea să lucreze ceva împreună, nişte „tîmpenii”. Rîde. „Îmi plac tîmpeniile, i-am zis „hai”. În mijloculul mini-interviului ni se alătură Florentina Bratfanof de la Scena.ro. Fraze de mişcare se întretaie ...

Tot în prima zi, alt spectacol de dans, Totul va fi bine. Spectacolul lui Alain Bouffard investighează umanitatea din punct de vedere militar. Poate părea ciudat, dar regulamentele militare pot constitui o bază bună de analiză pentru psihologia umană şi pentru cutumele sociale. De exemplu, subordonarea ca regula militară este recontextualizată într-o formulă expresivă şi impertinentă: se produce un „kiss my ass” în şir, la propriu. Interesantă era şi o pulverizare a sunetului: un grup cîntă, dar se aude o singură voce (live) şi nu poţi discerne cui îi aparţine, iar asta trimite la ideea responsabilităţii şi a anonimatului. Se observă apoi că războiul este cel dintotdeauna, al vieţii, iubirii, sexului şi morţii. Pe sub uniforme se văd desuuri erotice. Tema armatei ca anihilare a personalităţii umane se transformă încet în aceea a sexului ca război. Un spectacol cu idei, dar dezlînat.

 Cu regretul că am pierdut spectacolul The Table al companiei britanice Blind Summit Theatre – care a produs păpuşile pentru ceremonia de deschidere a Olimpiadei de la Londra -, am încheiat seara cu prezentarea unui workshop de la Bruxelles care face parte din programul Cities On Stage. Proiectul pune în discuţie probleme europene, cele incomode în mod special şi identifică noi probleme, necunoscute sau nespuse. Pe lîngă spectacole (din proiect face parte spectacoclul Gianinei Cărbunariu, Solitaritate, realizat chiar la Sibiu, cu premieră vineri, 14 iunie), proiectul conţine şi workshopuri. În Europe(s) –Cities On Stage, atelier susţinut de Armel Roussel, cinci români – actori, dramaturg, scenograf - construiesc performativ contactul lor cu Bruxelles, cu un alt tip de civilizaţie decît cea din care provin, încercînd să găsească locul României pe harta europeană şi locul lor în lume. În prezentarea atelierului, această relaţionare cu inima Europei se construieşte pornind de la opoziţia periferie – centru pentru a trece prin diverse etape – înregistrarea diferenţelor, dar mai ales a problemelor comune, autoinvestigaţia  care determină mărturisiri majore (observarea celorlalţi duce la introspecţie) etc. Concluzia este că centrul Europei trăieşte aceleaşi probleme ca şi marginile ei, dar ca să îţi dai seama de asta trebuie să parcurgi un proces de acomodare (de fapt, te acomodezi cu tine însuţi). Atelierul poate constitui sursa unui spectacol viitor, dacă cineva vrea să continue ideea. Din jocurile de scenă se pot construi situaţii  interesante: scena confesiunii despre sine (recunoaşterea rasismului a fost cea mai dură), jocul traducerilor imposibile (a freca menta – frotter le menthe etc), ambivalenţa perspectivei, de la „îmi place ortodoxismul pentru că e atît de vintage” la crucea imensă de aur care tronează pe pietul gol al unui rrom, adică de la hipster la corectitudine politică etc. Alexandra Pâzgu, Petronela  Ionescu, Irina Drăgănescu, Gabriel Sandu, Vlad Udrescu îşi ajustează biografiile în funcţie de modelul european pentru a descoperi că, de fapt, ei construiesc modelul european. 

O zi plină care se termină la 3 dimineaţa. Şi asta e doar prima.

Foto: Mihaela Marin

#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.