Festivalul Internaţional de Teatru, Sibiu, 2013, Ziua 1

11 iunie 2013
Festivalul Internaţional de Teatru, Sibiu, 2013, Ziua 1  jpeg

20 de ani de FITS. Nu mă omor după aniversări, dar cînd se pun la bătaie nume din teatru şi dans pentru care ar trebui să plăteşti bani grei ca să le vezi la lucru (la Sibiu, preţul biletelor se învîrtește în jurul a 30 lei), rezerva dispare ca prin farmec. 

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu s-a mutat anul acesta cu o săptămînă mai tîrziu decît de obicei pentru a evita sezonul ploios care ucide spectacolele de stradă, latură importantă a evenimentului prin vizibilitate şi accesabilitate pentru un public numeros. Ploile nu au ocolit însă oraşul, ba dimpotrivă, plouă zilnic pe la trei după amiaza şi încă de două ori pînă seara, exact în timpul paradelor sau al circăriilor de stradă. Dar oamenii nu se dau bătuţi, mai ales că ploile sunt de cele mai multe ori calde, doar cîteodată devin neprietenoase şi bat cu grindină. Oferta FITS indoor este însă infinit mai tentantă prin urmare poate să plouă, noi suntem la teatru.

au adus la Sibiu un spectacol făcut în 2010, Continu, o structură abstractă şi complexă despre violenţa umană astăzi ca moştenire a impulsurilor primare ancestrale. Am făcut un exerciţiu de admiraţie pentru un grup de dansatori care funcţiona compact, ca un singur corp şi pentru perfecţiunea lor fizică. Grupul era, de altfel, eterogen, rase şi fizionomii diferite  unite de frumuseţe. Multiple idealuri de frumuseţe. Noaptea, tîrziu, în clubul festivalului – punctul în care se descarcă energiile nocturne – l-am văzut pe dansatorul de culoare al Sashei dansînd frenetic. De altfel, dansatorii Sashei şi cei ai lui Alain Bouffard s-au reunit noaptea în club pentru dans, într-un spectacol pe care l-am privit vreo patru ore. La 3 noaptea, i-am lăsat dansînd. Dans, dans, dans - ţipa Pina Bausch. 

La conferinţa de presă de a doua zi, PR-ul companiei Sasha Waltz & Guests vorbeşte despre relaţia dintre muzică şi corp (muzica imprimă energie corpului) care o preocupă pe Sasha. Mă gîndesc la ce am văzut aseară, fraze de mişcare întretăiate în corpuri individuale care alcătuiesc un corp multiplu. Ca o Meduză - nu mă pot abţine să fac comparaţia. Frumuseţea care ucide. La prînz îl întîlnesc întîmplător pe Sergiu Matis, dansator şi coregraf român stabilit la Berlin care lucrează cu Sasha Waltz şi pe care îl văzusem în Continu. Avem timp să alergăm din Piaţa Mică la Hotel Continental unde este staţia de taxi (trebuia sa ajungă la aeroport, pleca la Berlin), cu reportofonul deschis. Aflu că ar putea reveni în România pentru un proiect, încă nu ştie despre ce e vorba (a lucrat deja un performance, Duet cu muzicianul Vlaicu Golcea cu care se va întîlni la Berlin- Vlaicu participă la un festival cu un spectacol din songurile Afrimului). Mihai Mihalcea aka Farid Fairuz i-a scris că ar vrea să lucreze ceva împreună, nişte „tîmpenii”. Rîde. „Îmi plac tîmpeniile, i-am zis „hai”. În mijloculul mini-interviului ni se alătură Florentina Bratfanof de la Scena.ro. Fraze de mişcare se întretaie ...

Tot în prima zi, alt spectacol de dans, Totul va fi bine. Spectacolul lui Alain Bouffard investighează umanitatea din punct de vedere militar. Poate părea ciudat, dar regulamentele militare pot constitui o bază bună de analiză pentru psihologia umană şi pentru cutumele sociale. De exemplu, subordonarea ca regula militară este recontextualizată într-o formulă expresivă şi impertinentă: se produce un „kiss my ass” în şir, la propriu. Interesantă era şi o pulverizare a sunetului: un grup cîntă, dar se aude o singură voce (live) şi nu poţi discerne cui îi aparţine, iar asta trimite la ideea responsabilităţii şi a anonimatului. Se observă apoi că războiul este cel dintotdeauna, al vieţii, iubirii, sexului şi morţii. Pe sub uniforme se văd desuuri erotice. Tema armatei ca anihilare a personalităţii umane se transformă încet în aceea a sexului ca război. Un spectacol cu idei, dar dezlînat.

 Cu regretul că am pierdut spectacolul The Table al companiei britanice Blind Summit Theatre – care a produs păpuşile pentru ceremonia de deschidere a Olimpiadei de la Londra -, am încheiat seara cu prezentarea unui workshop de la Bruxelles care face parte din programul Cities On Stage. Proiectul pune în discuţie probleme europene, cele incomode în mod special şi identifică noi probleme, necunoscute sau nespuse. Pe lîngă spectacole (din proiect face parte spectacoclul Gianinei Cărbunariu, Solitaritate, realizat chiar la Sibiu, cu premieră vineri, 14 iunie), proiectul conţine şi workshopuri. În Europe(s) –Cities On Stage, atelier susţinut de Armel Roussel, cinci români – actori, dramaturg, scenograf - construiesc performativ contactul lor cu Bruxelles, cu un alt tip de civilizaţie decît cea din care provin, încercînd să găsească locul României pe harta europeană şi locul lor în lume. În prezentarea atelierului, această relaţionare cu inima Europei se construieşte pornind de la opoziţia periferie – centru pentru a trece prin diverse etape – înregistrarea diferenţelor, dar mai ales a problemelor comune, autoinvestigaţia  care determină mărturisiri majore (observarea celorlalţi duce la introspecţie) etc. Concluzia este că centrul Europei trăieşte aceleaşi probleme ca şi marginile ei, dar ca să îţi dai seama de asta trebuie să parcurgi un proces de acomodare (de fapt, te acomodezi cu tine însuţi). Atelierul poate constitui sursa unui spectacol viitor, dacă cineva vrea să continue ideea. Din jocurile de scenă se pot construi situaţii  interesante: scena confesiunii despre sine (recunoaşterea rasismului a fost cea mai dură), jocul traducerilor imposibile (a freca menta – frotter le menthe etc), ambivalenţa perspectivei, de la „îmi place ortodoxismul pentru că e atît de vintage” la crucea imensă de aur care tronează pe pietul gol al unui rrom, adică de la hipster la corectitudine politică etc. Alexandra Pâzgu, Petronela  Ionescu, Irina Drăgănescu, Gabriel Sandu, Vlad Udrescu îşi ajustează biografiile în funcţie de modelul european pentru a descoperi că, de fapt, ei construiesc modelul european. 

O zi plină care se termină la 3 dimineaţa. Şi asta e doar prima.

Foto: Mihaela Marin

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.