Festivalul Dilema veche - primele două zile

1 septembrie 2013
Festivalul Dilema veche   primele două zile jpeg

Ziua 1 - „Asfalt fain”

În prefața celei de-a doua ediții a Festivalului Dilema Veche ce se întîmplă, începînd de vineri seară, la Alba Iulia, Andrei Pleșu spunea, în urmă cu o lună, că „După Mihai Viteazul, Regele Ferdinand I și Regina Maria, era normal ca și Dilema veche să intre în Alba Iulia”. În timp ce poanta fondatorului revistei pune accentul potrivit pe istoria și simbolistica locului, realitatea postmodernă și atroce-mioritică mută discuţia pe ce înseamnă în ziua de astăzi „a intra în Alba-Iulia”.

Un drum cu mașina Sibiu – Alba Iulia ar trebui să dureze, în mod normal, o oră. Un drum Sibiu - Alba-Iulia în seara de vineri, 30 august 2013, dura cam 3 ore. Nu știu să va spun exact pentru că, după ieșirea din Miercurea Sibiului, uriașul șarpe ce înaintase pînă atunci cu viteze cuprinse între 0 și 50 km/oră s-a oprit. Și oprit a rămas minute bune.  

Un telefon nervos la Poliția Rutieră: „Da, domnule, știm, e blocaj pînă la Orăștie. Nu știm de ce. Avem doar 5 polițiști, ce să facem?”. Un indicator la dreapta vorbește despre un drum către Cunța. Harta arată că drumul ăsta firav ar putea ajunge la Alba. „Stiți cumva dacă varianta asta de drum e bună?”. „Daaa, e asfalt fain, vă duce pînă la Alba”. Închid încă şi mai iritat telefonul, întrebîndu-mă de ce nu există un prăpădit de indicator pe drumul european care să vorbească despre această variantă ocolitoare. „Auzi, tu dacă erai în altă țară, aveai dilema dacă drumul e bun sau nu?”, mă întreabă prietenul de pe bancheta din spate. Rîd nervos și virez la dreapta.

Urmează 42 de kilometri superbissimi, șerpuind prin sate, dealuri și întunericul proaspăt coborît, pe o șosea ca-n palmă, cu serpentine și curbe la 90 de grade, cu Robin and the Backstabbers în boxe și senzația că toate stereotipurile despre patria-mamă sînt, uneori, iritant de adevărate.  

Luăm la pas Cetatea binișor după ora 9. Pe zidul din spatele statuii lui Mihai Vitezul, descoperim imagini în mișcare acompaniind patru dansatori prestînd direct pe piatra cubică. Din boxe, se aude un șlagăr optzecist, „Fericirea are chipul tau”, în versiune profund remixată. Un pliant vorbește despre „Dancing City”, un moment coregrafic regizat de Vava Ștefănescu, al doilea dintre cele trei programate să se întîmple în deschiderea festivaului. Am prins fix finalul și aplauzele celor cîteva sute de privitori.  

Evenimentele se succed rapid și sîntem invitați la scena așezată de partea cealaltă a statuii. Dan Badea și Răzvan Mazilu interpretează un fragment din „Șaraiman”, spectacolul de stand-up & dance de la Teatrul Odeon. Badea vorbește, deștept, tăios, dar și neașteptat de afectuos, despre distanțele ce separă generația tinerilor adulți de cea a părinților lor, dar și de cea a proaspeților adolescenți. Moravurile se schimbă, felul de a trăi, fricile, reperele și ele. Doar drumurile rămîn la fel.

Se rîde (publicul), cîntă (lăutărească) și dansează (Mazilu), pe versantul nordic al Catedralei Romano-Catolice una dintre dansatoarele momentului din „Dancing City” pozează pentru un pictorial ad-hoc, miroase a tutun fain, dozatorul de bere „Dracula” nu e încă funcțional, dar suratele sale operează la parametrii optimi, cerul e limpede, aerul rece și curat, stresul drumului depăşit.  

Urmează, în curtea Palatului Principiilor Ardealului, „Searching for Sugar Man”, documentarul de Oscar 2013. Fusese, mai devreme, conferința despre bătrînețe a lui Andrei Pleșu. „A fost frumos și optimist. Și puhoi de lume. Noroc că s-a proiectat totul pe un ecran enorm, altfel multă lume n-ar fi văzut nimic”. Sînt vorbele prietenului cu care ciocnesc ultimul pahar al serii.

Acum e dimineață, soare și Cetatea se trezește la viață. Urmează ziua a doua.  

Ziua 2 - Cinci cadre

Șanțurile cetății Alba, flancul sudic, amiază. Un zid prelung, cărămidă încinsă de soare. 30 de panouri mari, atent aliniate, privind către oameni. Trecători înzăpezite, piscuri în nori, animale bizare, trepte incomplete, figurine neaşteptate în comparaţie cu verdele îngrijit și cărările de piatră impecabile ale proaspăt renovatei cetăți transilvane. Un tînăr emoționat, pe nume Marius Chivu, vorbind curioșilor veniți să asiste la vernisajul expoziției de fotografie „Himalaya”, stîrnită de expediția pe care criticul literar a făcut-o în urmă cu doi ani. Undeva deasupra fotografiilor zboară săgeți din arcele participanților la un concurs de profil ce se bucură de dealurile, cotloanele, curțile interioare, podurile fortăreței. La cîteva minute distanță, trei salve de tun marchează schimbarea gărzii. Un soare orbitor salută începutul celei de-a doua zile a Festivalului Dilema veche.

*

O pajiște cărnoasă, undeva pe traseul celor 3 fortificații. Organizatorii maratonului de poezie se scuză politicos și confiscă masa de lemn. Apoi cele două bănci care o străjuiesc. Nuntașii privesc mirați. Mobilierul poposește în mijlocul sutei de oameni care așteaptă să înceapă lectura. În curtea exterioară Hotelului Medieval o nuntă întîlnește opt poeți. Aurel Pantea începe vorbirea. E urmat de Andrei Bodiu, Dan Coman și ceilalți. Spectatori și nuntași ascultă în liniște și aplaudă potolit.  
 *
O încăpere încinsă în Biblioteca Batthyaneum. Oameni așezați, oameni stînd în picioare, oameni făcîndu-și vînt cu evantaie improvizate. La o masă, Liviu Papadima, Cătălin Ștefănescu, Radu Paraschivescu și Patricia Mihail. Discuții despre ce, cine și cum mai citește în ziua de azi. Nu, digitalul nu distruge lectura, cad de acord vorbitorii, din contră, folosit cu istețime, computerul poate potența pofta de a citi.  

Se spun povești despre proiectul Biblionet, menit a transforma bibliotecile publice (de la cele comunale la cele județene) din „vetuste hangare cu cărți” în „centre culturale vii, de folos comunității locale”. Îmbujorează obrajii istorii despre sate din Dolj (Țînțăreni) și Vîlcea (Pietrari) în care pe post de adjunct al arhi-pasionatelor bibliotecare (plătite cu puțin peste 100 de euro pe lună) sînt de găsit elevi de gimnaziu ce prestează ore bune de muncă voluntară în care își învață prietenii cum se foloseşte un computer sau cum se poate învăța fizică cu zîmbetul pe buze. „Biblioteca poate deveni și locul unde fermierii să își poată rezolvă online felurite probleme birocratice, de exemplu să completeze aplicațiile pentru a primi subvenții de la stat”, sugerează, din public, Cristian Ghinea.

Dezbaterea e vie, colorată, spumoasă, „aşa cum, de fapt, arată și cartea contemporană” (Ștefănescu dixit), carte pe care minți deștepte și dedicate vor ști să o livreze chiar și celor mai improbabili cititori.  
 

*
Un bărbat afumat bine, neras și îmbrăcat într-un costum mototolit intră în bar. „O vodcă!”, cere încă de la ușă. Barmanul se execută. „Încă una!”, cere clientul împleticindu-se pe lungul drum spre licoarea mult visată. Barmanul bisează. Omul ajunge, în fine, la destinație. Bea și vorbește. Despre prietena care l-a părăsit, despre singurătatea în care se afundă, despre problemele sexuale care îl angoasează. Barmanul tace. Bărbatul în costum continuă spovedania, punîndu-și întrebări și oferindu-și răspunsuri cu voce tare. În fine, barmanul vorbește. În japoneză. Urmează un delirant episod suprarealist, pe care publicul îl primește cu hohote ample.

Pentru că barul e Green Hours, clientul e Mihai Călin, barmanul Alex Potocean, iar textul e „Cercetatorii japonezi” de Maria Manolescu. Actul final din tripticul „Spaţii”, scris împreună cu Peca Ștefan și regizat de Andreea Vălean. Pe scenă mai apar Constantin Cojocaru și Conrad Mericoffer. Trei povești gravitînd în jurul legendarului club de teatru și jazz de pe Calea Victoriei. Ironia simpatică face ca acest spectacol să-și avut premiera la Cafe Gavroche din Alba Iulia. Unde spectatorii l-au primit cu un entuziasm dezlănțuit.  

*

Esplanada din fața Catedralei Încoronării. Busturile regelui Ferdinand și reginei Maria luminate de reflectoarele din întunericul rece. Un preot în sutană privind cu un vag surîs, alături de 200 de oameni, 3 cîini și cîteva biciclete. La contrabas Chris Dahlgren, la voce și uneori chitară Maria Răducanu. Blues, fado, doine, cîntece de pahar, melodii de mahala. Engleză, portugheză, română. Versuri dure, rime ironice. Chestii serioase, porțiuni naive. Pasaje serioase, triluri ușurele. Mai un dans, mai un Nenea Iancu nefiltrată, mai o țigară. Tutunul continuă să miroasă bine la festival. Și vine noaptea a doua.

Mihai Brezeanu este cititor de Dilema veche. Scrie pe dordeduca şi unbtc.ro

Mai multe despre festival, pe festival.dilemaveche.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

congres-sua-shutterstock
Congresul SUA cere evaluarea riscurilor retragerii sprijinului pentru Ucraina
Congresmanii americani doresc ca șefii serviciilor de informații să evalueze riscurile pentru securitatea SUA dacă Washingtonul încetează să mai furnizeze arme Ucrainei și Rusia câștigă războiul.
Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
Toboşarul trupei VUNK a murit la vârsta de 48 de ani. „Lumea noastră a devenit mai tăcută”
Nicu Sârghea, toboşarul trupei VUNK, a murit joi, 12 decembrie, la vârsta de 48 de ani. „Îi vom simți mereu ritmul în fiecare cântec și îi vom purta amintirea în suflete”, au scris colegii de trupă pe pagina de Facebook.
71031783 1004 webp
România a fost admisă pe deplin în spațiul Schengen
Consiliul JAI, reuniunea miniștrilor de Interne din UE, a decis în această dimineață aderarea totală a României și Bulgariei la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Austria și Țările de Jos au renunțat la veto.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Klaus Iohannis și Călin Georgescu s-au întâlnit pe vremea când președintele României era primar al Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, recent scos la lumină, dezvăluie un moment semnificativ din carierele publice ale lui Klaus Iohannis și Călin Georgescu.
Accident mortal Foto   Info Trafic 24 jpg
Șoferul care a murit în timpul unei întreceri a avut permisul suspendat de polițiști pentru conducere agresivă. Noi informații din dosar
Noi informații în cazul accidentului din Ploiești, de marți seară, în care au murit doi tineri. Șoferul care și-a pierdut viața în timpul cursei a avut permisul suspendat de polițiști. În cauză a fost audiat și celălalt tânăr care a participat la întrecere.
WhatsApp Image 2024 12 12 at 21 42 31 9c8f791e jpg
Cine este americanul dispărut care a fost găsit în Siria. A fost ţinut în închisoare, după ce a intrat în ţară ca pelerin
Un american, care a fost dat dispărut, a fost găsit în Siria. El spune că a fost ţinut în închisoare luni de zile după ce a intrat în ţară ca pelerin. Localnicii l-au văzut mergând desculţ pe străzile din sudul Damascului.
image png
Nicu Sârghea și-a prevestit sfârșitul! Ce a putut să spună cu doar o seară înainte de tragedie
Industria muzicală românească este în doliu după ce Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, s-a stins din viață la doar 48 de ani. Moartea lui fulgerătoare a iscat doar lacrimi și suferință în rândul familiei, al colegilor de breaslă și al fanilor lui. Artistul a fost activ pe rețelele de socializare c
112 jpeg
O fetiţă de 9 ani s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier
Un tată a reclamat că fetiţa lui, de 9 ani, s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier, amplasat la mică distanţă. Polițiștii au găsit deficienţe la instalaţia electrică.
Grupul de Luptă NATO dislocat în Cincu Foto Ministerul Apărării Naționale   Facebook jpg
Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi ridicat la nivel de brigadă. Belgia va crește contribuția cu trupe
Oficialii belgieni au precizat că, în anul 2025, numărul trupelor belgiene va crește pentru a susține exercițiile la nivel de brigadă de la Grupul de Luptă NATO de la Cincu, din județul Brașov.